Децентралізація: реєстрацію громад спрощено

Децентралізація: реєстрацію громад спрощено
Президент України Петро Порошенко 11 грудня підписав відповідні закони, які значно спрощують процедуру реєстрації новостворених об’єднаних громад, передачі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а наступного дня їх було опубліковано в газеті «Голос України».

Це обговорили під час щотижневої робочої наради у кабінеті заступника голови облдержадміністрації Сергія Кошарука, інформує Офіс реформ у Волинській області.

– Йдеться про Закон України №835-VІІІ «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» та інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень, який був ухвалений Верховною Радою 26 листопада, – зазначив директор Офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом’юк.

А це означає, що процедура реєстрації рад та виконкомів ОТГ як юридичних осіб публічного права набуває окреслених і значно спрощених рис.

Крім того, повідомив експерт Офісу реформ Олег Герасимчук, чинними стали також Закон України №834-VІІІ, який спрямований на спрощення вказаної процедури та врегулювання питань, пов’язаних із передачею повноважень органам місцевого самоврядування, та Закон №836-VІІІ «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів», чим передбачено здійснення перерозподілу надходжень Державного та місцевих бюджетів у зв’язку з передачею від територіальних органів Міністерства юстиції України органам місцевого самоврядування та місцевим держадміністраціям повноважень із надання окремих адміністративних послуг.

Закони значно спрощують не лише реєстрацію, а й умови ведення бізнесу. Відповідно – начальник відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, друкованих засобів масової інформації та легалізації громадських формувань управління державної реєстрації головного територіального управління юстиції у Волинській області Алла Мазур наголосила, що тепер вони чекають сформованого Києвом алгоритму дій, аби безпосередньо приступити до роботи.

У нараді взяли участь також заступник начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Микола Томчук, заступник директора департаменту фінансів ОДА Володимир Селедець, заступник начальника юридичного відділу облдержадміністрації Лілія Дробишинець. Тож розмова вийшла конструктивною. В результаті обговорили ситуацію із формування бюджетів громад та найбільш необхідне питання – підготовку інвестиційних проектів. Фахівці профільних структурних підрозділів облдержадміністрації пообіцяли у цій справі максимальне сприяння та надання всіх необхідних консультацій першим об’єднаним громадам області.

Варто наголосити: новостворені ОТГ після реєстрації виконавчих органів отримають чимало додаткових повноважень, суттєві надходження до своїх бюджетів та право розпоряджатися ними на власний розсуд.

– Ми не станемо чекати прийняття загальнодержавного бюджету, а продовжимо активно працювати над формуванням місцевих кошторисів громад, адже форма бюджету – одна для всіх, потрібно тільки порахувати надходження і видатки спільно у тих радах, які об’єдналися, – підсумував Сергій Кошарук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Децентралізація: реєстрацію громад спрощено
15 грудень, 2015, 09:24