В обласному протитуберкульозному диспансері відкрили одну з кращих лабораторій в Україні

В обласному протитуберкульозному диспансері відкрили одну з кращих лабораторій в Україні
Надзвичайно важливим у встановленні діагнозу туберкульозу та виборі правильної схеми лікування є виявлення збудника у конкретного пацієнта та визначення його чутливості до протитуберкульозних преператів.

Тому з року в рік лабораторна діагностика туберкульозу зазнає нових змін - вдосконалюються класичні методи і впроваджуються нові, які засновані навіть на дослідженні геному мікобактерій туберкульозу (молекулярно-генетичні дослідження), - про це повідомляє прес-центр УОЗ ОДА.

За останні роки була придбана сучасна лабораторна апаратура, яка дає можливість проводити такі дослідження (ламінарні шафи другого ступеня захисту, морозильна камера для збереження культур МБТ, швидкісні антиаерозольні центрифуги, термостатичні шафи з сенсорним керуванням, автономна система BACTEC MG-960, система Gene Xpert для молекулярно-генетичного методу дослідження методом ПЛР у реальному часі), вартість якої складає 1 млн. 980 тис. з коштів Глобального Фонду боротьби з туберкульозом та 577 тис. 878 грн. з обласного бюджету.

Оскільки приміщення бактеріологічного відділу клініко – діагностичної лабораторії обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання не відповідало санітарно – гігієнічним вимогам та вимогам інфекційного контролю, у 2012-2013 роках було реконструйовано старе житлове приміщення під лабораторний корпус. Фінансування було здійснено з коштів обласного бюджету і становило 1 млн. 69,8 тис. грн. Будівельно-ремонтні роботи було виконано Тзов «Житлобуд 2».

В кінці листопада 2015 року відділ було переведено у реконструйоване приміщення. Лабораторія обладнана сучасною вентиляцією, що має важливе значення для збереження здоров’я медичного персоналу, який там працює. Вартість перенесення обладнання у нове приміщення становило біля 70 тис.грн. із обласного бюджету. Кілька днів тому успішно було проведено її акредитацію.

Функціонування такої лабораторії дає змогу лікарям-фтизіатрам в найкоротші терміни діагностувати туберкульоз і вчасно, не гаючи часу, призначати правильне лікування.

Така лабораторія є однією з кращих в Україні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В обласному протитуберкульозному диспансері відкрили одну з кращих лабораторій в Україні
18 грудень, 2015, 14:48