Заборони в супермаркетах: наскільки вони законні?

Заборони в супермаркетах: наскільки вони законні?
Супермаркет – це приватна власність чи громадське місце? Чи можуть в Україні, зокрема і на Волині, власники торгових закладів обмежувати права покупців і відвідувачів? Чи заборонена фото та відеозйомка в магазинах?

Заборони в магазинах: Наскільки вони законні? Про це пише «Четверта влада».

1. Супермаркет - це приватна власність чи громадське місце?

Торгові зали - це громадське місце, незалежно від форми власності.

ЗАКОН УКРАЇНИ Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення.

Стаття 1. Визначення термінів

Для цілей цього Закону наведені нижче Терміни вживаються в такому значенні:

Громадське місце – частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під`їзди, а також підземні переходи, стадіони.

2. Хіба можна фотографувати в супермаркетах товари? Це ж комерційна таємниця!

Не просто можна, а потрібно.

Стаття 50 Конституції України:

Кожен має право на безпечне для життя і здоров`я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена.

3. Але де сказано, що можна саме фотографувати? Достатньо ж просто подивитися і запам'ятати.

Стаття 34 Конституції України:

Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір.

Ми можемо вибирати самостійно – вдивлятися, або фотографувати.

4. Який закон дозволяє заходити в магазини з сумками і рюкзаками?

Ніякий закон не забороняє заходити в торгові зали з сумками і рюкзаками, а значить це дозволено. Однак, охоронці супермаркетів так часто не пускають людей з особистими речами, що уряд розжував це питання в Постанові №833.

21. Суб`єкт господарювання зобов`язаний:

забезпечити доступ споживачів до торговельних об`єктів без здавання на збереження особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється у таких торговельних об`єктах; { Пункт 21 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ N 706 ( 706-2011-п ) від 29.06.2011 } створити умови для збереження речей споживачів, у разі, коли вхід до торговельного об`єкта з товарами, які реалізуються в таких закладах, заборонено. { Пункт 21 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ N 706 ( 706-2011-п ) від 29.06.2011 }

Охоронці не можуть обшукувати і вимагати показати вміст сумок – робити це мають право тільки співробітники міліції в присутності понятих та зі складанням протоколу.

5. Охоронці супермаркетів наділені додатковими правами?

Ні, у будь-яких охоронців і співробітників приватних охоронних агентств прав не більше, ніж у звичайних громадян України. Наявність форми і рації не наділяє їх винятковістю.

Охоронцям не можна:

- обшукувати покупців і ритися в чужих сумках або пакетах
- примушувати залишати речі в камері схову
- хапати покупців за частини тіла і одяг, одягати наручники і взагалі застосовувати силу і спецзасоби, крім - випадків, коли відвідувач загрожує життю, здоров`ю або майну інших людей
- звертатися до людей в неповажній формі, ображати, погрожувати арештом, затриманням чи іншим покаранням
- перешкоджати покупцям входити у відкритий торговий зал або виходити з нього
- змушувати покупців покинути відкритий торговий зал
- забороняти фотозйомку в торговому залі, відбирати фотоапарати і вимагати видалення фотографій, -- - -- відбирати інші речі, які належать покупцям.

Охоронцям можна:

- Викликати міліцію, але тільки якщо відвідувача підозрюють у скоєнні злочину. При цьому затримання, в принципі, допустимо, але тільки для запобігання явного злочину, а в разі помилки охороні доведеться нести кримінальну або цивільно-правову відповідальність за свої дії;
- на прохання покупця викликати адміністратора;
- ввічливо попросити покупців показати вміст сумок або кишень, оглядати і перевіряти їх виключно за їх згодою, не наполягаючи у разі відмови;
- ввічливо попросити покупців залишити речі в камері схову, не наполягаючи у разі відмови.

Важливе доповнення: все вищевикладене відноситься до тих охоронців супермаркету, які НЕ є співробітниками офіційно оформлених охоронних агентств. Це може бути внутрішня служба безпеки, наприклад.

Якщо ж супермаркет уклав контракт з охоронним агентством, то дії цих охоронців підпадають під Закон України «Про охоронну діяльність», який набув чинності 18 жовтня 2012 року. Закон не дає право обшукувати, забороняти входити в торговий зал з рюкзаком, без вагомої причини обмежувати свободу громадян та інше, але співробітники ЧОПів отримують право затримувати підозрюваних в крадіжці, або тих, які становлять загрозу для оточуючих людей до приїзду міліції, застосовуючи при цьому спецзасоби. Вплинути на співробітників ЧОПів легше – якщо вони перевищили свої повноваження, то по вашій скарзі приватне охоронне підприємство можуть позбавити ліцензії.

6. Чи можу я поширювати фотографії співробітників супермаркетів в ЗМІ та інтернеті? Адже це їх приватне життя

Найчастіше, охоронці і продавці супермаркетів прикриваються 308-ю статтею ЦК України, але вони забувають прочитати останній пункт, який все розставляє по своїх місцях:

Стаття 308. Охорона інтересів фізичної особи, яка зображена на фотографіях та в інших художніх творах

1. Фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою особи, а в разі її смерті – за згодою осіб, визначених частиною четвертою статті 303 цього Кодексу.

Згода, яку дала фізична особа, зображена на фотографії, іншому художньому творі, може бути після її смерті відкликана особами, визначеними частиною четвертою статті 303 цього Кодексу. Витрати особи, яка здійснювала публічний показ, відтворення чи розповсюдження фотографії, іншого художнього твору,
відшкодовуються цими особами.

2.Фізична особа, позувала авторові фотографії, іншого художнього твору за плату, а після його смерті - її діти та вдова (вдівець), батьки, брати та сестри можуть вимагати припинення публічного показу, відтворення чи розповсюдження фотографії, іншого художнього твору за умови відшкодування автору або іншій особі пов'язаних із цим збитків.

3. Фотографія може бути розповсюджена без дозволу фізичної особи, яка зображена на ній, якщо це викликано необхідністю захисту її інтересів або інтересів інших осіб.

Фотографуючи в супермаркетах, ми захищаємо свої інтереси, а якщо фотографуємо під час громадських рейдів - захищаємо також інтереси інших осіб.

7. Про чиновників, які люблять прикриватися нібито конфіденційною інформацією.

Роз'яснення Конституційного Суду України до статей 32 і 34 Конституції

–Інформацією про особисте та сімейне життя особи є будь-які відомості та / або дані про відносини немайнового та майнового характеру, обставини, події, стосунки тощо, пов`язані з особою та членами її сім`ї, за винятком передбаченої законами інформації, що стосується здійснення особою , займає посаду, пов`язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень. Така інформація про особу є конфіденційною.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дорогие читатели. Сохраните себе эту статью и на зубок выучите. Уже жалко смотреть, как наглый молодой охранник обыскивает сумки и личные вещи.
ВП, огромное спасибо за статью. Побольше таких. Про общение с полицией например.
Відповісти
Було б бажання вивчати. В інтернеті безліч інформації на дану тематику. Якби всі хоч трохи вивчали закони і кодекси, вимагали їх виконання у відповідальних органів то б і жили ми в кращій країні.
Відповісти
Підтримую. Але наші люди самі винні,що до них так відносяться!!! Лише самі. Бо все поч. від незнання...
Відповісти
Дорогие читатели. Сохраните себе эту статью и на зубок выучите. Уже жалко смотреть, как наглый молодой охранник обыскивает сумки и личные вещи.
ВП, огромное спасибо за статью. Побольше таких. Про общение с полицией например.
Відповісти
Написано ни о чем... Кто сталкивался с юриспруденцией и судами, поймёт... Просто почитал и поржал... Журналист должен быть журналистом, а юрист юристом...
Відповісти
Одина раз мне пришлось вызывать полицию и ТВ. Заперли в промещении, так как им ПОКАЗАЛОСЬ, что у них что-то увел. Охрана была уволене в тот же день. И возбуждено дело за незаконное лишение свободы.
Відповісти
дело было в зоомагазине
Відповісти
стаття - повна профанація і автор юридично неграмотна особа.
не вводьте в оману людей, бо породите багато конфліктів через нерозуміння норм законів та їх застосування у конкретних випадках.
1. Супермаркет - громадське місце, яке перебуває у приватній власності. Якщо власнику здається, що ви несете небезпеку його власності, він має право захищати своє майно і непустити вас туди або вигнати звдти.
ЗАХИСТ ПРАВА ВЛАСНОСТІ Стаття 48. Загальні положення:
2. Власник може вимагати усунення будь-яких порушень його права, хоч би ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння, і відшкодування завданих цим збитків.
Отже, якщо ви неадекватно себе поводите чи ви під мухою - це вже привід вас витурити з магазину.

2. вся ця інформація має бути на упаковці - товар від вас не ховають, тому ваше право на інформацію "про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення" не порушується.

3. фотографувати ви можете з дозволу адміністрації закладу торгівлі. супермаркет - не картинна галерея, туди приходять купувати. також там відбувається інкасація грошових коштів - можливо ви злочинець і хочете детально підготуватись до пограбування, а може ви здійснюєте незаконну ОРД і слідкуєте за сусідами - що вони купляють, чим втручаєтесь в приватне життя інших громадян.
а може ви фотографуєте систему охорони закладу? цього досить, щоб вас видалити.

4, 5. тут погоджуюсь.

6. ви готові в суді довести, що фотографування касира "викликано необхідністю захисту її інтересів або інтересів інших осіб"? захист яких ваших інтересів може бути фотографуванням працівників супермаркету?!
ви програєте суд, не сумнівайтесь.
якщо вас щось не влаштовує - викликайте поліцію, а не займайтесь художньою самодіяльністю.
7. погоджуюсь частково.
Відповісти
в магазині Наш Край на вул.Львівській продають солодощі ТМ Волинські Солодощі,які виготовлені на замовлення магазину Наш Край.. Купуючи їх, помітила, що упакування однієї з коробок пошкоджене..тобто з неї могли вийняти декілька цукерок і назад заклеїли. Але клеїли видно поспіхом, бо вийшло абияк.. От питання, до кого звернутись щоб співставити вагу реальну коробки і ту, що вказана виробником на маркуванні?
Відповісти
к Порошенко.
Відповісти
До контрольної ваги і адміністрації магазину.
Також вас не примушують це купувати, можете відмовитись чи взяти іншу, цілу.
А може це діти нишком витягнули цукерки - таке часто трапляються, тому не завжди винен магазин.
Відповісти
а може миші тоже їсти хотіли. а ще може хтось не виспався,або не з тієї ноги встав, то магазин також не винен????Магазин являється останньою ланкою продажу товару своєму клієнту "з рук в руки" оскільки заробляє на цьому і мусить відповідати за товар який продає, а усі питання не якісного товару вирішувати з посередником (фірмою виробником чи складом перекупщиком)
Відповісти
От в новій лінії таке робиться... Там пора позвільняти половину працівників... Там від продавців квітів, до охорони... Страх!Бидло!Хами і так далі...
Відповісти
Останні новини
Заборони в супермаркетах: наскільки вони законні?
20 грудень, 2015, 07:43