Волинські бурштинокопачі руйнують історичні поховання. ФОТО

Волинські бурштинокопачі руйнують історичні поховання. ФОТО
Полювання на сонячний камінь стало реальною загрозою для екології. Волинські бурштинокопачі, прагнучи нажитись, забувають про шкоду, яку завдають природі.

Незаконним видобутком бурштину занепокоїлись і волинські археологи. Директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський стверджує, що така діяльність призводить до руйнації історичних поховань, - пише ВОДТРК.

«На жаль, на сьогоднішній день Костюхнівка-Вовчечьк більше відомі як “клондайк” бурштину. Поховання того часу вимиваються і викопуються копачами без дослідників. Експедиція ДП “Волинські старожитності” виявила 2 таких поховання в районі сіл Костюхнівка і Лісове, а також завдяки місцевому священнику о. Роману з с. Комарове – поховання росіянина з військового шпиталя. Всі вони датуються 1915 роком», – повідомив він у своєму Facebook.

Історична довідка ДП «Волинські старожитності»: На початку вересня 1915 р. на Волинь прибули польські легіони у складі австрійсько-угорської армії. Від 17 вересня до 10 жовтня тривали бої поляків з російськими військами в районі сіл Троянівка-Колки-Велика Медвежка. 18 жовтня XL корпус 8 армії генерала О. Брусилова перейшов у наступ по лінії р.Стир і 19 жовтня зайняв села Кукли і Яблунька. Проте 21 жовтня польські легіонери відбили Кукли, а 29 жовтня зайняли Кам’януху.

У ці дні група легіонерів полковника Казімєжа Сосновскі була переведена на фронт між Великою Медвежкою і Костюхнівкою. На початку листопада запеклі бої тривали саме там. Зимою у навколишніх лісах легіонери почали будувати землянки з доступних матеріалів – дощок знищених домів. У Вовчецьку з цією метою навіть розібрали церкву.

Надалі на Волинському Поліссі тривали лише позиційні бої. Активні дії розпочалися 4 червня 1916 р. наступом російської армії, відомим як Брусиловський прорив. 4 липня тривали бої під Костюхнівкою. В історію Польщі затятість польських легіонерів увійшла як своєрідна гордість. Кожного року на День Незалежності тут запалюється вогонь, який передається у Варшаву. Звідси і розпочала незалежність ІІ Речі Посполитої.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А владі все по ...! Гроші несуть , ну й добре !
Відповісти
На кол пора їх садити
Відповісти