Ващук таки вибила дотації селянам

Ващук таки вибила дотації селянам
Парламент ухвалив Закон про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників) - це значить, що з наступного року змінюється механізм виплати дотацій селянам-здавачам м'яса і молока.

Про це пише «Волинь-нова».

Автор закону, народний депутат від Волині Катерина Ващук не випадково назвала цей закон «багатостраждальним». Протягом року вона неодноразово намагалась привернути увагу колег-депутатів до проблем села, до підтримки і розвитку галузі тваринництва. Йшлось про повернення старої системи виплати дотацій за здане селянами молоко і м'ясо на переробні підприємства. Бо нова схема, за якою кошти від сплати переробниками ПДВ, які мали б йти на виплату дотацій і акумулювались у спеціальному фонді державного бюджету, - не виправдала себе.

Ващук наполягала на тому, щоб податок на додану вартість (ПДВ) повністю, стовідсотково, спрямовувався на виплату дотацій виробникам тваринницької продукції. Проте кабмін не пішов на такі поступки. Тому було прийняте компромісне рішення. У законі про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників) передбачено таку схему розподілу ПДВ:

- у 2012 році - до спеціального фонду Державного бюджету України - у розмірі 30 відсотків, а на спеціальний рахунок - у розмірі 70 відсотків;

- у 2013 році - до спеціального фонду Державного бюджету України - у розмірі 40 відсотків, а на спеціальний рахунок - у розмірі 60 відсотків;

- у 2014 році - до спеціального фонду Державного бюджету України - у розмірі 50 відсотків, а на спеціальний рахунок - у розмірі 50 відсотків.

«Гроші з державного бюджету йтимуть на підтримку будівництва потужних молочних, тваринницьких комплексів. Ті ж кошти, які йдуть на спеціальний рахунок, безпосередньо оплачуються в кінці місяця селянам-здавачам цієї продукції: молока або м'яса. Ось такий компроміс», - підсумовує автор законопроекту Катерина Ващук.

Експерти вважають, що закон, який змінить схему виплати дотацій селянам за здане молоко і м'ясо, по-перше, стимулюватиме роботу виробників, по-друге, гарантуватиме стабільні закупівельні ціни на продукцію тваринництва. А по-третє, стане важливим кроком у державній підтримці галузі молочного і м'ясного скотарства України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ващук таки вибила дотації селянам
27 грудень, 2011, 14:37