У Нацбанку пояснили, що діється з гривнею

У Нацбанку пояснили, що діється з гривнею
Національний банк України знизив офіційний курс гривні на 20 копійок. На понеділок, 18 січня, встановлено вартість долара на рівні 24,38 грн, а євро – 26,61 гривень.

На міжбанківському валютному ринку в суботу долар торгувався в межах 24,20 – 24,40 грн, а відповідні показники євро становили 26,41 – 26,62 гривень, передає ТСН.

Підвищення попиту на іноземну валюту в НБУ пов'язують із перекосом у попиті та пропозиції валюти, котрий виник унаслідок великої кількості святкових днів у січні. Як заявив заступник голови НБУ Олег Чурій, пропозиція валюти формується в основному за рахунок щоденних валютних надходжень від експорту товарів і послуг від інвестицій.

Попит на валюту зумовлений значною мірою клієнтськими заявками, і незначно – за рахунок уповноважених банків (їм дозволяється сумарно купувати для потреб власної валютної позиції валюту в обсязі, що не перевищує 0,1% від регулятивного капіталу). За його словами, надлишковий попит на іноземну валюту спостерігається, коли робочий день в Україні збігається з вихідним в США. У протилежній ситуації (коли в США робочий день, а в Україні вихідний), навпаки, формується надлишкова пропозиція іноземної валюти. "Ці фактори значною мірою визначають динаміку курсу гривні на початку року у зв'язку з великою кількістю святкових днів у грудні-січні в світі", - підкреслив Чурій. Він зазначив, що 16 січня в Україні було робочим днем – відпрацюванням вихідного 8 січня. А в США у цей день відпочивали. Як уже повідомлялося, на вихідних долар та євро подорожчали. 16 січня долар подорожчав на 24 копійки до 24,19 грн/дол, а євро на 32 копійки до 26,4 грн/євро. У вільному продажу в банках, обмінниках та на "чорному ринку" за долар правлять 26 гривень, за євро – 28 гривень і більше.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
??? Ріст долара до гривні зумовлений вихідним у США???? Вони нас за дурнів мають?
Відповісти
А в державний бюджет на 2016 рік закладено курс доллара 24,1 грн. за 1 доллар. І це - середній показник, який планувався на весь наступний рік. А тут вже на середену січня - 24,38!!!!!! Тож виникає цілком логічне запитання - що буде з держ. бюджетом? Зрозуміло, що курс 24.1 за доллар існує тільки на папері, на якому надрукований текст держ. бюджету та у хворобливій уяві пані Гонтарєвої!!!! А пояснення, наведене у цьому пості - ха-ха-ха (але ха ха крізь сльози)....
Відповісти
Останні новини
У Нацбанку пояснили, що діється з гривнею
17 січень, 2016, 04:15