Волинські медики: вакцинувати проти грипу потрібно в жовтні, але ще не пізно

Волинські медики: вакцинувати проти грипу потрібно в жовтні, але ще не пізно
Епідемічна ситуація в регіоні продовжується вже третій тиждень.
За даними щоденного моніторингу, цього тижня захворіли на 150 осіб менше, ніж за попередні.

"Про спад епідемії говорити рано, але тенденція йде до зменшення, - розповідає лікар-епідеміолог ГУ Держсанепідслужби у Волинській області Валентина Новачевська. - Епідемічни поріг був перевищений в 2,5 рази у майже всіх районах. Виключенням стали місто Нововолинськ, Рожищенський, Ратнівський і Турійський райони".

За словами медика, найкраще щеплення робити в жовтні-листопаді - до початку епідеміологічного сезону. Нагадаємо, волинські чиновники планують виділити 200 тисяч гривень на боротьбу з грипом.

"Можливо, наступного разу влада виділить гроші на те, щоб попередньо захистити хоча б тих, хто найбільше підпадає під ураження", - каже Валентина Новачевська. Додає, що висновки про те, чи спадає епідемія, можна робити після найближчих вихідних.

Крім того, медик не виключає другої хвилі епідемії в області.

"Вона може бути викликана іншим вірусом, наслідки якого можуть бути важчі. Бо ж, згідно зі статистикою останніх років, на Волині було дві хвилі епідемії", - зазначає Валентина Новачевська.

Лікар-епідеміолог Волинської інфекційної лікарні Павло Пахолюк закликає не панікувати. "Треба стежити за здоров’ям. Головна причина ускладнень - це пізнє звернення на 4-ий чи 5-день, коли захворювання почало прогресувати. Люди зверталися і помирали. А ефективне лікування - це перша/друга доба.

Незважаючи на різні думки лікарів, я вважаю, що вакцинація ще потрібна. Названий в народі «свинячий грип» має лікарське визначення – "пандемічний грип".

Грип назвали пандемічним, коли він спричинив епідемію у 2009 році, коли був значний підйом захворюваності. В 2010 році з нього зняли визначення «пандемічний». Він є звичайним вірусом грипу H1N1. Взагалі вірус грипу дуже схильний до мутації. Більше, ніж грип, мутує тільки вірус СНІДу.

Цього року даних щодо мутації цього штаму вірусу немає, хоча агресивність інфекції очевидна. Він вражає здорових людей 20-60 років. Смертельні випадки стосуються саме дорослих, свідомих людей. Це говорить, перш за все, про недбале ставлення до свого здоров’я.

«Захворів – сиди вдома!». Лікування найефективніше в перші дві доби появи симптомів. Потрібно звертатись за кваліфікованою допомогою. І люди, і керівники повинні це розуміти. Будьте здорові!»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинські медики: вакцинувати проти грипу потрібно в жовтні, але ще не пізно
04 лютий, 2016, 11:34