Порятунок будинку Косачів чи відмивання коштів

Порятунок будинку Косачів чи відмивання коштів
Луцький краєзнавець сумнівається, що гроші, які виділять на реконструкцію історичної пам’ятки, будуть використанні за призначенням.

Таку проблему Ігор Левчук порушив у спільноті «Збережемо древній Луцьк» у Facebook.

Краєзнавець розповів, що історична пам’ятка «Будинок Косачів» руйнувалася практично на очах дирекції міського державного історико-культурного заповідника. Адже він розміщується у тому ж приміщенні на вулиці Драгоманова, 23.

Ігор Левчук зазначив, що руйнування будинку Косачів розпочалося через встановлення паркану навколо будівництва на вулиці Кафедральній, 13.

Усі звернення до дирекції заповідника були проігноровані. А після того, як штукатурка зі стін будинку Косачів почала відшаровуватися, вирішили виділити гроші на його ремонт.

«Тоді ми порушували це питання. Але ніхто не реагував, і дирекція зокрема. Бо у них тоді були свої зв'язки із забудовником на вулиці Кафедральній, 13. І зараз, коли вже паркан зробив свою справу, вони піднімають питання про це», – зазначив Ігор Левчук.

«Через самі розкопки на Кафедральній,13 і те, що там зробили, утворилося накопичення води, адже там є каналізаційні труби. І вся вона іде під будинок Косачів. Ще раніше було рішення обласної державної адміністрації, відповідно до якого на Кафедральній, 13 не рекомендувалося проведення цих робіт. У зв’язку з тим, що вони відбувалися в природоохоронній зоні кількох пам’яток – будинку Косачів, будинку-пам’ятки національного значення на вулиці Братковського, костелу і гостинного двору чехів Прайзлерів. Але на це також ніхто не зважав», – зауважив краєзнавець.

Відтак регіональною програмою розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016-2020 роки передбачено виділення коштів на «виготовлення проектно-кошторисної документації та здійснення протиаварійних ремонтно-реставраційних робіт пам’ятки архітектури «Будинок Косачів» (Адміністрація Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку, експозиція «Лесина вітальня», вулиця Драгоманова,23». Програму фінансують з обласного бюджету. Вона розрахована на два роки. Щороку на здійснення вказаних вище робіт планують витрачати по 600 тисяч гривень.

Тож у соцмережі краєзнавець стверджує, що таким чином заповідник «відмиває» гроші.

«Ось ще типовий приклад відмивання коштів в заповіднику. Спочатку комсомольці з дирекції ДІКЗ «облизували» забудовника на Кафедральній,13 і не цурались його «подарунків», а тепер хочуть ремонт офісу під маркою пам'ятки собі зробити. Коли ми били на сполох про руйнацію будинку Косачів при незаконному проведені робіт і встановленні паркану, від якого сиріли стіни, всім було начхати. А тут прокинулись, і гроші давай», – пише Ігор Левчук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Так нехай відремонтують ті, хто винен у руйнуванні, панство Голєвих.
Відповісти
Ви не свєдущі, але підспівуєте краєзнавцю. А тому тільки б лаятись, все не так. Сам нічого в житті не робив, заробляє критикою
Відповісти
може хтось перевірить, чи бере або дає хабарі краєзнавець. він мастак на такі штуки
Відповісти
тот кто копал Кафедральную, пусть теперь за свои бабки ремонтирует. нефиг было лезть
Відповісти
Заповідник завжди був наваристим місцем для його керівників. Нічого не міняється. Таке враження, що навмисно руйнують, щоб отримати немалі кошти на ремонт. І відповідно відкати.
Відповісти
вкрадуть
Відповісти
Левчук перший янчав, що треба там все розкопати. Робив це для того щоб Злотогорський здер з Тихона гроші за розкопки і поділився з Левчуком. Що й було успішно зроблено. Гроші ці двоє гробокопателей "краєзнавців" поділили а бардак залишили. Зараз відкритого листа на археологічні роботи у Злотогорського немає, копати не може, гроші з Левчукомдерибанити немє з чого. А Волиньпост як та повія, не розібравшись в суті справи, переписує ахінею зі стіни туалету
Відповісти
Респект вам. Оце гола правда про левчука і златогорського. Тільки купа простачків з народу може вестись на росказні цього краєзнавця - слово вже стало нецензурним
Відповісти
Але факт залишається фактом - після зведення паркану штукатурка на стінах будинку Косачів почала відшаровуватись ( і це після недавньої реставрації !). Всі це бачили, всі розуміли, що справа "навариста"...
Мені цікаво, що це за люди-працівники кімнати-музею Лесі Українки, що це за фахівці ср@ні, у яких під носом таке робиться, а вони мовчать?! Де ж ваше сумління, а?!
Відповісти
Останні новини
Порятунок будинку Косачів чи відмивання коштів
04 лютий, 2016, 21:48