До садочків Луцька не братимуть дітей з сіл

До садочків Луцька не братимуть дітей з сіл
У Луцьку дітлахам не вистачає місць у садочках.

Сьогодні, 5-го лютого, під час другого пленарного засідання третьої сесії Луцької міської ради заявили про те, що у дитсадочках міста навчається багато дітей з сусідніх сіл, через що для маленьких лучан не вистачає місць, - повідомляє "Слово Волині".

Начальник міського управління освіти Олег Гребенюк розповів, що відразу після створення електронної черги для реєстрації у дошкільні навчальні заклади, батьки могли записати свою дитину у черги до 5 садочків одночасно.

Згодом стало зрозуміло, що така практика не показує реальної картини, тож кількість закладів, у які можна зареєструвати одну дитину, зменшилась до двох.

А з 1 січня цього року луцькі батьки зможуть зареєструватись в чергу лише до одного садка. На думку чиновника, це частково допоможе вирішити проблему нестачі місць у ДНЗ.

Олег Гребенюк каже, що наразі більше тисячі маленьких лучан не охоплені дошкільною освітою. Однією з причин такого стану речей є те, що чимало батьків не віддають дітей вчасно до школи і залишають ще на один рік у садочку. Зокрема, таких дітей у місті близько 350.

Також у міських дошкільних закладах виховується 800 дітей з навколишніх сіл. Як наслідок - місць не вистачає для місцевих.

Для вирішення цієї проблеми управління освіти пропонує внести зміни до правил користування електронною реєстрацію до ДНЗ, надавши право першочергового зарахування дітям жителів Луцька.

Також освітяни пропонують депутатам звернутись до сільських, селищних рад, діти жителів яких відвідують дошкільні навчальні заклади міста, щодо відшкодування коштів за їх утримання у ДНЗ.

Відповідні проекти рішення сьогодні розглянуть депутати міської ради.

Міський голова Микола Романюк також зауважив, що всього у Луцьку навчаються 1900 дітей з прилеглих районів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 32
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
згодна,деякою мірою рішення правильне. Але що ж тепер робити сільським батькам зі свойіми дітьми? хай деградують? далеко не у кожному селі є садочок!
Відповісти
У царських села чотирьохметрові паркани вимуровали, що можна декілька садочків збудувати.
Відповісти
Навколо Луцька не лише "царські села" і багато людей з села працюють у місті, і відповідно заробляють гроші для міста. Але рішення про відшкодування з сільських рад думаю правильне, це спонукатиме сільських голів наводити лад у дошкільній освіті, а не як розвів Ярмольський, в садочку місць нема, садочок занедбаний, працює лише до 17.00 а влаштуватися в нього вдвічі дорожче ніж у будь-який міський. Напевно за це його поставили керувати районом.
Відповісти
Подивіться скільки багатоповерхівок набудували за останні роки, а деж садки, школи?
Відповісти
беруть із сіл але за гроші за хабарі. А хто не платить того не приймають. в більшості сіл є садочки або нехай в сусіднє село беруть а не в луцьк
Відповісти
Я живу у селі біля Луцька, хабар не давала, через те в сільський садочок мою дитину не взяли. Зареєструвалась в міський садочок - взяли без проблем та хабарів. У нас в групі тільки мій син з села, а в групі 26 діток, хоча ходить постійно не більше 15 дітей. Може краще вирішити питання з тими дітками, батьки яких сидять вдома, і зареєструвавши дитину в садочок, зайнявши місце дитину туди не водять
Відповісти
Те саме треба і зі школами зробити. Платять податки в селі, то нехай і вчаться там.
Відповісти
Багато хто платить податки в місті, так може їх повертати у село?
Відповісти
Це дуже правильне рішення. Пригадую,як було колись.Я змогла здати свою дитину в садок тільки тоді, коли була міська прописка і одержала квартиру. Тоді було достатньо садочків, і місць,але з сіл не брали.А зараз-це страшно,живемо біля садочку, а дітину влаштувати неможливо,бо там повно з села.Це не наші проблеми,що у селі нема садочка, будуйте, ви там живете і там хай ходять ваші діти.То,що виходить ми міські жителі повинні водити дітей до вас у села.А ці що понаїхали з Маневич,К,Каширського, познімали квартири у нас їх тисячі позаймали місця ,а нам куди.Є приватні садочки хай туди і здають.В першу чергу міським діятм перевага, а не вам селюкам. Ви ж нас не приймете до себе,а дерет з нас за сало молоко по повній. Правильно.
Відповісти
ви, "пані" і є бидло, ще самі не відмились а вже "селюки" на когось чіпляєте. тьху, від вас тхне.
Відповісти
Підтримую, а кому хочеться назад до СССР, питань нема, ви знаєте о котрій поїзд
Відповісти
Лучанко-заспокойтесь. Люди з села тут набагато вічливіші і культурніші ніж Ви. Як Вас Київ скільки часу витерпів!!! Цілих 5 років!!! Ви ж напевно садочок для своїх дітей самі будували? Нам Ви пропонуєте купувати квартиру??? Чому ж самі не купували??? Отримали напевно задарма??? Особисто я пропоную Вам купити будинок в селі з величезним городом, і вирощувати власних свинок та корівок, раз так любите сало та молоко. І відпадуть ваші звинувачення на рахунок високих цін за продукти вирощенні селянами, ну і місце в садочку напевно звільниться, переведети своїх дітей чи внуків у сільський садочок
Відповісти
То нехай Романюк наїде на Чорнуху,щоб строїв садочки,а не дев"ятиповерхові вулики.Але де там-ворона вороні ока не виклює.Думаєте,не знаємо,із-за чого хай підняли?Все одно під Луць не підемо-дулю міськраді,а не нашу землю!З покон віків влада село убивала-а воно жило!Житимемо і далі!
Відповісти
А хто про вас має думати влада, вона думає про себе.Ви думаєте про сусіда чи про себе.Ви вже надоїли, понаклепують по 5 дітей давай їм, гроші на них получають по 45 тисяч, поприповивають, а ви їм дапвайте квартири, пільги,хай їздять ці діти безоплатно, вчаться також безоплатно.А за кордон хай їдуть і гроші заробляти на житло, а не дітей народжують,щоб ми їх утримували. Їх за це штрафувати потрібно, як у Китаї.А у нас героїні,які героїні безмозглі
Відповісти
якщо вони адекватні здорові українці, то чому б їм не народжувати і по 10? я за, хе ночу жити серед мігрантів з країн азії та африки
Відповісти
а "влада" власне і придумана для того, щоб думати про народ, а не про себе. Влада - це всього лише найняті народом працівники, які отримують зарплату за свою роботу.
Відповісти
а не надто круто Ви тут розійшлися?!! за вашою логікою міським дітям батьки садочки будували! що означає "будуйте"? щиро бажаю опинитися Вам з дитиною вКиєві-щоб там показали ВАМ ваше місце?відсилаючи назад у селоЛуцьк!! тоді попуститеся трохи...
Відповісти
А я там би ні за які гроші не жила. Не пріться туди, вас там ніхто не чекає.Я там вчилась, то думала не довчуся. Повернулася назад в Луцьк. Я корінна лучанка з діда-прадіда. Так,що мені відмиватися нема від чого.На першому плані повинні бути місткі діти, а тді сільські.Я ж до вас не йду і мене там у вас ніхто не чекає. Купуйте квартири, поприписуйтесь, ставайте лучанами і ходять у школу.От і все
Відповісти
З діда-прадіда? а в пості що трохи вище стверджували що не могли дітей до садочку віддати поки квартиру не отримали? чи у діда-прадіда не прописували? походу не лучанка ви а п....-ка
Відповісти
А шо ти самий умний???
Відповісти
Походу він адекватний, на відміну від вас
Відповісти
умний! Я тоже лучанин з прадіда і пішов жити та працювати в село!! Дама ви якісь вообще не адекватні!!
Відповісти
А як же рівний доступ до якісної освіти, гарантований Конституцією та Законами. Чи нехай розбереться прокуратура.
Відповісти
Дільки давайте без кольрових, вони також люди і досить непогані, але якщо не буде нашої більшості то таки дійсно піде асиміляція навпаки.
Відповісти
Моє дитинство пройшло при совєтах. В садочок я не ходила. Його у нас в селі не було і нема.І в школі з 5 класу ми вчились фактично з листопада по квітень. Всю осінь і весну нас заставляли робити на колгоспних полях. Я до сих пір памятаю ті кагати картоплі і кілометрові рядки буряків. Ми були дітьми другого сорту. І ви пропонуєте знову перевести сільських дітей у розряд "не таких"7 Вони х не з Марса прилетіли. Вони ж УКРАЇНЦІ....
Відповісти
Я з Каменя-Каширського і переїхали до Луцька так як працює лікарем.Якщо я працюю в Луцьку і моїй дитині не має місця в садочку, то може мені не лікувати луцьких людей.Все це неправильно. А якщо Вас ніде не ждуть, воно і не дивно дивлячись на Вашу писанину. Скрізь люди і у всіх однакові права.Поважаймо один одного.
Відповісти
Я нічого не маю проти батьків і дітей з села, але у них, виходить є вибір, в Луцьку дитині відвідувати ДНЗ чи у селі, нехай навіть сусіднього. А дітки з міста повинні почекати, поки звільниться місце. В ту саму чергу, повинні почекати мами, сидячи вдома, поки попрацюють люди з села. Чому ж так??? нехай добиваються, щоб у селі гроші не брали і боряться за свойі права і права свойіх діток, бо з такими поглядами,куди легше ми до хорошого не прийдемо. Люди, читайте закони, вчіться захищати себе, а особливо свойіх дітей!!!
Відповісти
а ніхто і не вимагає якихось преференцій для сільських дітей. Тут якраз слюною бризкають "припискові шовіністи". А які пропозиції будуть далі? За расовою приналежністю в садочки відбирати? За релігійними поглядами? За кольором штанів? Місцеві чинуші таким чином просто намагаються скаламутити воду, щоб не так помітною була їх недолугість, бездарність і безпорадність. Діткам місця в садочках не вистачає зовсім не через наявність сільських дітей. В місті зараз 39 дитячих садочків. А знаєте, скільки садочків в Луцьку було ще якихось 15-20 років тому? Більше 55! Вражені? Помножте різницю на середню кількість дітей в садочку (200-250 діток в одному садочку). От вам і місця для діток. В приміщеннях колишніх садочків, які свого часу розбазарювали місцеві чиновники, зараз зовсім інші структури. Де дитячий садочок, що в районі вул.Наливайка і Гордіюк на 40-му? - а там тепер "Монада", де дитячий садочок на Софії Ковалевської? - а там вже скільки років як корпус економічного факультету ЛНТУ, а в іншому колишньому садочку - ще якась організація і т.д і т.п. Чиновники "про***ли" садочки для приблизно 3,5 - 4 тисяч дітей. А розказують казки про те, що причина в якихось 800 сільських дітях.
Відповісти
я свою дитину вожу за 15 км в місто в садочок тільки тому,що мінімум в нашому та всусідніх чотирьох селах садочків немає!!!
Відповісти
щодо обізнаності у законодавстві і правах,повністю згідна з Просто мама.
Відповісти
Згідна на 100%
Відповісти