На Волині бракує цифрових станцій

На Волині бракує цифрових станцій
У Волинській області недостатня кількість цифрових станцій. Волинь — єдина область в Україні, де головна телевізійна станція і адміністрація регіонального представництва Концерну радіомовлення радіозв'язку та телебачення знаходяться не в обласному центрі (в Ковелі).

Вже 2016 рік — а за 5 років нічого так і не зроблено. Ряд районів області — це і Маневицький, Ратнівський, частина Камінь-Каширського, Любомльського, частково і Ківерцівський район (Цумань і Олика) не покриті цифровим телебаченням, - повідомляє ТЦК Ковель.

Радіоприймачі все впевненіше говорять російською. Телефон пропонує перейти в роумінг, а зустрічні машини — подивитись на білоруські номерні знаки.

Житель одного з сіл Степан розповів, що люди хочуть нашого інформаційного простору і ефірного телебачення, оскільки з українських телеканалів працює тільки 1+1. Деколи «проб'є» “Аверс”, але невпевнено. “Інтер” також працює дуже слабко. Всі хочуть бачити українське Т2. В прикордонних районах Волині впевнено приймаються лише кілька національних телеканалів.

Раніше Волинь як прикордонна область не мала повноцінного покриття тв-сигналом: це стосується Шацького, Любомльського, північних районів області, які межують з Білоруссю, через те, що присвоєння частот для телевізійного мовлення потребувало міжнародної координації.

Географічне розташування області не сприяло такій координації. Аналоговим телебаченням покриті — деякі програми приймаються добре, наприклад, УТ-1, студія 1+1, а ряд програм телеканалів, які вже з'явилися після 2000 року, - значно гірше: їх бачать тільки в обласному центрі, Ковелі, Нововолинську. В числі таких і регіональні мовники — обласна ДТРК та канал “Аверс” мають покриття 50 відсотків території області.

П’ять років тому почали впроваджувати цифрове телебачення у Волинській області. Однак з того часу провайдером даної програмної послуги - ТОВ «Зеонбуд» - встановлені телевізійні станції лише на 6 об’єктах державного оператора — Концерну РРТ. А це забезпечує покриття цифровим сигналом лише 60 – 65% території області.

Немає частотних присвоєнь і на тих радіотелевізійних станціях Волинської філії Концерну РРТ, де вже сьогодні є можливість поставити передавальне обладнання. Ліцензувався “Зеонбуд”, всі вільні частоти в дециметровому діапазоні були віддані “Зеонбуду”. 664 частоти на той момент віддали, при тому, що правильне планування, згідно з встановленими і розрахованими угодою “Женева 2006” синхронних зон, для цього товариства мало виділятися 320 частот. Це орієнтовна кількість, але можна відчути різницю — 664 дали, а понад 300 потрібно, щоб правильно організувати синхронне мовлення.

У фінансовому вимірі ціна питання - 22 мільйони гривень. За розрахунками Держтелерадіо України, саме стільки грошей потрібно, аби вітчизняний телевізійний продукт був доступний на всій території Волині.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію