Що буде з Донбасом: два сценарії від політолога

Що буде з Донбасом: два сценарії від політолога
Росія буде прагнути, щоб реальний контроль над Донбасом залишався за її маріонетками.

Таку думку висловив політолог Олексій Гарань у блозі на НВ.

Експерт назвав два сценарії долі окупованої території.

"Перший — продовження ситуації, що склалася і розуміння, що третину Донбасу ми не контролюємо. Умовно кажучи, придністровський сценарій, що включає в себе два подсценарії: нерегулярні сутички по лінії фронту або ж досягнення повного перемир'я, але без відновлення українського контролю над окупованими територіями. Цей сценарій не є гіршим варіантом, оскільки Україна не буде нести відповідальність за те, що відбувається на непідконтрольних їй територіях. Але в такому разі виникає питання: чи вдасться продовжити санкції?" — пояснив Гарань.

За його словами, Володимир Путін хоче, щоб реальний контроль над Донбасом належав його маріонеткам.

"Другий базовий сценарій — реінтеграція. На це спрямовані дипломатичні зусилля Києва, цього хоче від нас Захід. Але, на жаль, Путін веде контргру. Господар Кремля буде прагнути до того, щоб формально територія була визнана українською, але реальний контроль залишався за його маріонетками", — зазначив Гарань.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 21
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Один из самых известных премьер-министров Великобритании Уинстон Черчилль был блестящим оратором, который пропагандировал и отстаивал высокие человеческие ценности. Вот высказывания этого государственного деятеля, в том числе и о русской нации, которые до сих пор, спустя 65 лет не потеряли своей актуальности.
"Эти русские непредсказуемы. Они заморили своих крестьян голодом.
Они затопили плодородные земли, чтобы делать электростанции.
Они загрязнили урожайные районы отходами от ядерной промышленности.
В них небольшая плотность населения, но и при этом они умудрились загадить свою страну настолько, что теперь вынуждены покупать зерно. Я думал. что я умру от старости.
Но когда Россия, которая кормила раньше всю Европу хлебом, стала закупать зерно, я понял, что умру от смеха.
Сталин захватил огромную аграрную страну и превратил ее в сырьевой придаток и ядерную свалку.
Только один Ленин мог бы вывести русских из того болота, куда он сам их завел. Но Ленина они успешно отравили.
Через несколько поколений они еще или уже деградируют и не смогут даже самостоятельно добывать полезные ископаемые.
Народ будет вымирать, а диктаторы и их слуги будут жить, покупая у нас предметы роскоши и продавая соседним странам концессии ... Для российских лидеров это самый выгодный бизнес.
Так что если мы сможем предотвратить их военной агрессии, то в интересах Великобритании, и других Западно-Европейских стран, сохранять СССР как можно дольше: это выгодная сырьевая база и хороший рынок сбыта морально - устаревшей продукции.
Они уничтожают у себя кибернетику и генетику - тем лучше для нас, мы будем продавать им семена и электронные устройства.
Кроме того, за символическую плату в Россию можно будет сбывать ядерные отходы.
Достаточно остановить советскую экспансию, и они уничтожат себя сами без каких-либо активных действий с нашей стороны ..." Это было сказано 65 лет назад!!!!
Відповісти
Сталин за 10 лет создал великую страну и восстановил после войны. Вся украина - это сталинские заводы, дороги и проч. До сих пор не могут все разворовать и приватизировать.
Відповісти
этим заводам по 70 лет, оборудованию - тоже. они не конкурентны и энергозатратны, новых технологий нет, бензин дешевле покупать, чем производить на старом заводе.
это при совке и плановом производстве оно работало, т.к. государство выкупало продукцию планово, в рыночных условиях они загибаются и режутся на метал.
п.с. не сталин создал, а рабы, граждане ссср, которых сделали виноватыми, посадили ни за что и заставили бесплатно работать.
Відповісти
Донбасс, в отличие от апериканской прокладки Украины - живет нормальной жизнью. Пропагандисты укросми искажают инфу и лгут своему народу. Вы не поверите, но многие украинцы покупают квартиры в городах ЛДНР.
Відповісти
А ти сам (чи сама) на Донбасі живеш? Якщо так, то чого це твої коменти ми маємо на Волині читати! А якщо ти тут - то щасливої та швидкої тобі дороги до нормального життя в лднр!!!
Відповісти
Ну да. Я недавно купив аж три за 20 руб.
Відповісти
Уж точно не поверим. Потому,что знаем, что именно выходцы из Донбасса сейчас скупают недвижимость в Луцке,Шацке и т.д. А в т.н. ДНР/ЛНР покупают квартиры разве что Ефремов и прочая подобная братия. А,может и ты,хехеец тоже?
Відповісти
ну так покупай квартиру, там сейчас они копейки стоят, люди по улицам не ходят - так хорошо, что в магазин страшно сходить, денег нет и хлопнуть пьяная вата может просто так.
Відповісти
Доцільніши поставити запитання таким чином-що буде з Україною за рік, два? Два сценарія-поганий и дуже поганий. Третього не дано.
Відповісти
Есть третий.Он сложный,потому что оптимистический. Но тебе,похоже, выбирать между первым и вторым.
Відповісти
Фе! Плебс-"тикати" незнайомим-movetone.
Відповісти
сталін не відродив країну а знищив її. знищував цвіт нації і великих господарників і духовних християн. і будував на їх кістках "могучу країну з світлим майбутнім". поки було що забрати в людей і поки люди за жменю зерна робили клято т вроді строїли. але такими методами сатаниньськими ніколе ніщо не втрималось і не построїлось. Тим більше коли строїти без Бога. як було в ссср. і жодна людина і жодна країна не буде успішною якщо не стане на коліна перед Богом. Слава Ісусу Христу.
Відповісти
очевидно, що санкції спустошують бюджет раши, про це вже відкрито пишуть кацапські ЗМІ і жваво говорять на кухні. 2-3 роки санкцій заведуть кацапію у глухий економічний кут, утримувати конфлікти та фінансувати бандитів стане тяжче, тоді бандити почнуть самі забирати, що вважають за потрібне - просто розграбують недограбоване.
смерть путіна змінить політичну розстановку сил, але послабить країну, нового аналогічного лідера кацапія не має.
є шанс, що новий керівник держави, розуміючи економічне падіння і розвал держави визнає помилки попереднього керівництва та буде намагатись стати частиною світового суспільства, а не ізгоєм, як путін.
тоді вивід російських військ з донбасу, повернення криму цілком можливі.
це може статись через 10, 20, 30 або 50 років, але це станеться.
Відповісти
Оптимістично. а самі що зробимо? Як завжди чекаємо коли хто небудь за нас щось зробить?
Відповісти
Можна зараз піти військом на крим і донбас, але зазнаємо тільки втрат. Далі це затягне нас у війну та економічну кризу, росія ще має ресурс, але за 2-5 років його втратить, а от нам треба посилитись та підготуватись. Тоді можна і військом звільняти території від окупантів, також нагадати про Будапештський договір і залучати війська країн-гарантів. Проти світу росія слаба навіть сьогодні, але світові лідери розумні, не хочуть війни і втягувати свої країни у хаос. Тому час сьогодні наш союзник і економічні санкції.
Війна - справа тонка, вимагає холодного розрахунку.
Відповісти
Дуже мудро. Неперевершена мудрість. Особливо останне речення. З огляду як Українська армія драпала з Кріму і два роки не може впоратись з двома бунтівними регіонами. Мабуть так і буде як Ви пророкуєте-"залучити війська країн-гарантів". Тільки де вони були коли рашка схавала 20% території Грузії?
Відповісти
Головне почати. Ну і порівнювати армію тоді і армію сьогодні не має сенсу.
Відповісти
Не поганий принцип-влізти в бійку, а потім разберемось - з ким і за що... Уточнити- порівнювати армію, яку і з ким?
Відповісти
на рахунок "залучати війська країн-гарантів" маячня повна. Ніхто і ніколи із західних політиків не пошле свої війська в чужу для них країну, так як:
1. життя їхнього солдата для них в сто раз дорожче як Україна
2. ніхтоне наважиться на не популярний в свої країні крок, так як втратить довіру виборців
і так далі... одним словом ми нікому не потрібні із своїми проблемами маємо впоратися самі. Санкції і ті скоро почнуть поступово відміняти
Відповісти
Насправді все складніше, якщо росію не зупинити в Україні, її доведеться зупиняти у Європі. Тому Європі вигідно чавити росію санкціями, аби послабити настільки, щоб відпало бажання і небуло достатньо ресурсів рухатись на захід. Санкції суттєво погіршили економіку росії, ломитись далі і захоплювати повністю донецьку та луганську області дуже дорого, ще дорожче потім утримувати, а грошей у росії все меньше і меньше.
Роки ізоляції розвалили "могутній" срср, росія посиплеться ще швидше, бунт всередені стримувати довго не вдасться.
Питання в площині декількох років.
Відповісти
"Санкции" это слово для дурачков. Товарооборот с США у России вырос в 2.5 раза. Идёт банальное перераспределение рынка. Всё просто.
Відповісти