На Волині планують закрити малочисельні школи.

На Волині планують закрити малочисельні школи.
На Волині планують закрити сотню малочисельних шкіл, адже через них бюджетних коштів бракує на утримання решти навчальних закладів.

Про це стало відомо сьогодні, 3 березня, під час засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму, - інформує Слово Волині.

Заступник начальника обласного управління освіти та науки Людмила Плахотна розповіла, що один з планів на найближче майбутнє – оптимізація мережі загальноосвітніх навчальних закладів.

Посадовиця каже, що кількість шкіл на Волині не відповідає потребам громади, а кошти, які надає держава в якості освітньої субвенції, використовуються нераціонально.

«Навчання у закладах, які надають якісну освіту, в яких є багато дітей – гімназії, ліцеї, обходиться у меншу суму, ніж передбачено державою. Так, за нормами на навчання одного учня щороку повинно виділятись 9, 9 тисяч гривень, а великим школам перепадає тільки 6 тисяч. Натомість кошти витрачаються на утримання маленьких шкіл, де є 5-10 дітей», - наголосила чиновниця.

Людмила Плахотна зауважила, що у таких школах не може надаватись якісна освіта, адже у них немає ні спортзалу, ні їдальні, ні комп’ютерного класу. На думку жінки, не викладається у малочисельних школах належним чином англійська та інформатика, адже кваліфікованих фахівців немає. До того ж навчання одного учня у малочисельному закладі обходиться державі до 50 тисяч гривень на рік.

Тож керівник освітян переконана, що без оптимізації мережі навчальних закладів не обійтись.

Процес розпочався минулого року – закрито уже 21 школу, а таких потрібно закрити ще 100. Загалом же в області є 147 малочисельних навчальних закладів.

Людмила Плахотна каже, що батьків та дітей, яких перевели з малочисельних шкіл, згодом розпитали про їхні враження. На що вони відповіли, що в попередні умови повертатись не хочуть.

Водночас жінка запевнила, що цьогоріч повністю план по закриттю шкіл виконати неможливо, однак чиновники над цим працюватимуть.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну, дострибалися? Областю керує комуніст, а освітою колхозниця. Вперед до світлого майбутнього - жити по новому!
Відповісти
Ну і правильно, не бачу сенсу в школі де вчаться 5-10 дітей і один вчитель викладає половину предметів.
У Європі та Штатах да і взагалі в розвинених країнах ніде немає таких шкіл.
Краще хай діти вчаться у нормальніх умовах і слухають професійних викладачів в забезпечених освітніх закладах хоч і на декілька кілометрів далі, користі буде більше.
Відповісти
В штатах і європах, любий українцю, спочатку створюються відповідні умови для дітей, а потім закривають школи. А у нас учнів навіть возити нема чим! І професійні вчителі проходять атестацію за ковбасу для плахотної!
Відповісти
А давайте в селах ще світло обріжем-медицини немає,газ дорогий,школи закриєм-ВСІ з села повтікаєм і здохне українська нація сама-їсти будем одну мівіну-на неї треба лише імпортну хімію. Та села треба підтримуватим,модернізувати,щоб молодь не втікала звідти,а ці керовникі докерувались до ручки.
Відповісти
Останні новини
На Волині планують закрити малочисельні школи.
03 березень, 2016, 22:31