Польський паспорт можуть отримати майже 30 тисяч українців

Польський паспорт можуть отримати майже 30 тисяч українців
Починаючи з цього тижня польський президент Броніслав Коморовський може дати польський паспорт будь-якому іноземцю.

Про це повідомляє УНІАН.

Таке право йому дає новий закон про громадянство. Його прийняли ще в 2009 році, але набув чинності він тільки зараз.

Щоб заробити право на польські документи, потрібно жити в країні не менше трьох років. За цей час вивчити мову, отримувати постійний прибуток і мати житло - це підтверджується довідкою з місця роботи, документом на квартиру або договором про її оренду, пише Комсомольська правда в Україні.

Заявку на отримання польського громадянства можуть подавати іноземці, які за роки перебування в нашій країні інтегрувалися в суспільство, не становлять загрози для оборони або безпеки держави, зазначають в прес-службі польського МЗС.

Раніше стати повноправними жителями країни могли стати тільки особи без громадянства, дружини або чоловіки поляків. А тепер - більше 100 тисяч легальних іноземців, які живуть серед 38 мільйонів поляків. Принаймні таку статистику дає польська адміністрація у справах іноземців. З них у Польщі найбільше українців - близько 30 тисяч. Теоретично вони можуть стати поляками, але в нашому МЗС поки спокійні. Запевняють, що мова буде йти не про тисячі, а десятки або в крайньому випадку сотні людей.

«Польську візу не так просто отримати. А паспорт і поготів - спочатку треба знайти постійну роботу і заробити на житло. Навряд чи варто чекати потоку заробітчан, які поїдуть до Польщі за паспортом. Їм простіше отримати шенгенську візу через Румунію чи Угорщину і поїхати на роботу в Євросоюз», - розповів директор Департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо українці й можуть отримати польський паспорт, то вони вже не будуть українцями. В Україні заборонене подвійне громадянство.
Відповісти
Дійсно, за українським законодавством українець втратить свої укр. громадянство в момент, коли отримає будь-яке інше. Хоча на практиці багато хто має паспорти інших держав. Пригадайте Лазаренка з панамським громадянством. Та й кожен чиновник, мабуть, має у сейфі кілька паспортів із громадянством сейшельських островів, де гроші ховає.
Відповісти