Пенітенціарна і служба зайнятості думали, як працевлаштувати засуджених

Пенітенціарна і служба зайнятості думали, як працевлаштувати засуджених
Питання трудової зайнятості засуджених, які перебувають на обліку кримінально-виконавчої інспекції управління ДПтС України у Волинській області є надзвичайно актуальним на сьогоднішній день.

Тому що, як свідчать офіційні дані, 82% засуджених на момент вчинення злочинів не працювали. І саме складне матеріальне становище та відсутність стабільного доходу стає однією з основних причин, що призводить до вчинення кримінальних правопорушень.

Згідно з Законом України «Про зайнятість населення», зайнятість – незаборонена законодавством діяльність осіб, пов’язана із задоволенням їх особистих та суспільних потреб з метою одержання доходу (заробітної плати) у грошовій або іншій формі. Кожен має право на вільно обрану зайнятість.

На даний момент, в порівняні з минулим роком, кількість безробітних засуджених збільшилась. Чисельність засуджених, які мають місце роботи – становить 27%; володіють професією – 51%, 5% засуджених навчаються і лише 3% надано статус безробітних.

Протягом 2015 року під час перебування на обліку в КВІ було працевлаштовано 34 особи, що становить 6% від загальної кількості непрацюючих на кінець звітного періоду, проти 37 за 2014 рік (6%), з них лише 4 – за сприянням територіальних Центрів зайнятості населення.

Не дивлячись на такий показник, співпраця інспекції та Центрів зайнятості тільки посилюється, так як остання надає ряд соціальних послуг та матеріальне забезпечення на безоплатній основі. А саме: допомогу по безробіттю, матеріальну допомогу у період професійної підготовки; перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного; профорієнтації; пошук підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні; інформаційні та консультаційні послуги, пов’язанні з працевлаштуванням.

Продовжує залишатись досить високим відсоток непрацюючих осіб в Ратнівському (66%), Турійському (75)%, Камінь-Каширському (81%), Любешівському (88) секторах, Ковельському міськрайонному відділі (71%).

Проте, в порівнянні з минулим роком, спостерігається зменшення кількості непрацюючих засуджених в Луцькому, Горохівському, Локачинському, Маневицькому підрозділах кримінально-виконавчої інспекції.

Протягом 2015 року в усіх підрозділах інспекції було проведено ряд спільних заходів з Центрами зайнятості населення, якими охоплено 513 підоблікових. Це різного роду семінари, лекції, тренінги.

З початком 2016 року робота інспекції та співпраця з ЦЗН посилюється. В кожному з підрозділів уже проведено ряд спільних заходів: консультації з провідними юрисконсультами місцевих центрів, профінформаційні групові заходи, навчально-ознайомчі семінари, заходи «Заробляй на життя чесно», «Через працевлаштування до суспільного визнання» та багато інших. В ході таких заходів підоблікових ознайомлюють з послугами, що надає служба зайнятості, розповідають про наявність вільних робочих місць і вакансій в області та по Україні.

Зважаючи на те, що відсутність постійного місця роботи є однією з умов вчинення злочинів – необхідність працевлаштування є досить актуальною. І не викликає сумнівів той факт, що співпраця з Центрами зайнятості відіграє далеко не останню роль. Адже тільки спільними зусиллями можна досягнути найкращого результату.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Пенітенціарна і служба зайнятості думали, як працевлаштувати засуджених
24 квітень, 2016, 19:19