Щедрий подарунок Гройсмана для нардепів

Щедрий подарунок Гройсмана для нардепів
Держава витрачає 60 тисяч грн на місяць на забезпечення роботи одного парламентаря Володимир Гройсман. Покидаючи посаду голови парламенту, він зробив подарунок депутатам.

Стало відомо, що, так би мовити, на прощання попередній спікер підписав розпорядження, за яким депутатам платитимуть оклад уже не 6109, а 17 425 гривень, інформує газета "Експрес".

І це далеко не всі гроші, які вони отримують на руки. Аби не викликати зайвого збурення в суспільстві надто високими сумами, парламентарям окремо нараховують кошти, які не включені в основну зарплату. Про особливості оплати їхньої праці говоримо з народним депутатом кількох скликань Андрієм Павловським.

За яким механізмом народним обранцям збільшили зарплату?

Декілька років тому народні депутати вже отримували зарплату приблизно 17 тисяч гривень. Однак 1 квітня 2015 року в зв'язку з економічною кризою надбавки й доплати спікер Гройсман скасував своїм розпорядженням. Залишили лише оклад на рівні 6 109 гривень. Цьогорічним же квітневим розпорядженням голова ВР оте своє торішнє рішення cкасував, і суми повернулися до попередніх.

Наскільки мені відомо, повернути високу зарплату депутатам планували ще на початку року. Однак Гройсман боявся йти на такий крок через можливу критичну реакцію громадськості. Та коли вже було остаточно узгоджено його призначення в уряд, то вже зміг собі дозволити такий непопулярний останній акт у парламенті.

Які ж доплати тепер знову отримуватимуть депутати?

Щоб не бути голослівним, процитую офіційну відповідь того ж Гройсмана одному з теперішніх народних депутатів. У ній він написав, що зарплата парламентаря складається з окладу 6 109 гривень, доплати за коефіцієнтом першого рангу державного службовця 160 гривень, надбавки за особливий характер роботи та інтенсивність праці в розмірі 100% (6 269 гривень) і премії в розмірі 80% - 4 887 гривень. Разом виходить 17 425 гривень.

Крім того, передбачені також надбавки за науковий ступінь - 10% та знання іноземної мови - також 10%. Тому, якщо є підстави їх отримувати, можна доплюсувати ще від 1742 до 3485 гривень.

Чи виділяють нині депутатам кошти на забезпечення їхньої діяльності, як це було раніше?

Так, виділяють. Офіційно ці гроші називаються “компенсацією видатків, пов'язаних із депутатською діяльністю”. Йдеться про суму, аналогічну основній зарплаті - тобто мінімум 17 425 гривень. Відповідно виходить, що парламентар отримує 34 850 гривень. Правда, все ж вважається, що гроші на видатки, пов'язані з депутатською діяльністю, народний обранець має витрачати не на свої потреби, а, до прикладу, на оренду громадської приймальні, оплату роботи працівників цієї приймальні, розміщення повідомлень в ЗМІ тощо.

Однак, крім цього, у депутата є ще фонд оплати праці його помічників. Раніше він становив 12500 гривень, а тепер став - 25 000 гривень. Тобто, загалом на забезпечення діяльності народного обранця відтепер щомісяця виділятимуть не менш ніж 59 850 гривень.

Чи доречно було нарощувати виплати народним обранцям?

Економічна криза в країні не завершилася, пересічним людям мінімальну зарплату не збільшують. Відповідно, доки ситуація в державі не покращиться, логічно було б аби народні депутати обходилися окладом без додаткових надбавок. А за такого підходу, як маємо, у пересічних українців виникає гостре відчуття несправедливості.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це тимчасово. Нехай жеруть. Скоро вони висітимуть на стовпах на конопляних галстуках.
Відповісти
чому ви це пишете в 3часа ночi, треба дньом це писати, щоб уci читали I знали, це не депутати, це свинi якi як паразити жирують за рахунок простих людей
Відповісти
Враховуючи відвідуваність засідань (скільки нині "Юрок Єнакіївських ?), пунктуальність обранців (пригадайте їх заганяння до зали) вважати за доцільне скорочення депутатів, на першому етапі, до 300... ПС Перед поїздкою до Одеси Бойко та Новінський вже віддавали шану загиблим на Донбасі ?..
Відповісти
А для людей голосують прожитковий мінімум 1550грн..Ті Мосійчуки,Ляшки,Парасюки тільки на камеру шоу вміють робити, а реально людям допомогти не можуть.А може і не хочуть.
Відповісти
а що буде, коли НІХТО не прийде на вибори... ВЗАГАЛІ... звідки будуть брати цих кровососів
Відповісти
чому не зменшують кількість депутатів ...відповідно зменшенню населення 52млн.- 500 де...ів. 40млн. - 384,,?
Відповісти
Невже Вам не шкода цих слуг народу, які бідують на свою зарплату? Правда в тому, що діставшись до корита, забувають про обіцянки і про тих, хто їх вибрав!! Бог їм суддя!
Відповісти
А ничего мы уже привыкли до води и соломи як обеда
Відповісти
та їм ті зарплати - сміття. головне - це відкати за голосування
Відповісти
То тим неробам преміі за те що не ходять на роботу ,а квасять під час засідань ,а знання мови ,чому мені не платять ,я теж знаю англійську .Згідний з федею ,що цю пора ставити до стінки і вони цього дочекаються .
Відповісти