Українці масово знищують небезпечною отрутою тварин

Українці масово знищують небезпечною отрутою тварин
Через масове застосування небезпечної отрути фосфіду цинку Україна невдовзі залишиться без жайворонків: за даними екологів, близько 100 видів птахів і звірів страждають через застосування на полях країни фосфіду цинку, який використовується у вигляді зерна проти гризунів.

Про це повідомляє директор Київського еколого-культурного центру В. Борейко, пише ТСН.

Більше 30 видів тварин вже потрапили в Червону книгу, зокрема ховрах, хом'як, дрохва, степовий орел, степовий лунь, степовий журавель. Поїдаючи отруєних гризунів і птахів, гинуть вовки, шакали, тхори, а також місцеві жителі і мисливці, які їх збирають.

Отрута, потрапляючи в нори гризунів, отруює підземні води, що сприяє різним захворюванням людей. Також, за словами експертів, саме фосфідом цинку нерідко труять бездомних собак в містах, а також звірів у зоопарках. Нерідко від цієї отрути гинуть і люди, перш за все діти.

Фосфід цинку суворо заборонений в країнах ЄС, а також в Росії та Білорусі. Натомість в Україні він має державну реєстрацію Мінприроди України і під виглядом пестицидів широко реалізується хімічними підприємствами.

Днями громадські екологічні організації «Печеніги», Київський еколого-культурний центр, Українське товариство охорони птахів, Асоціація зоозахисних організацій України, «Жива планета» почали всеукраїнську кампанію по забороні фосфіду цинку в Україні. Вони звернулися з листом до міністра екології України Ставицького з вимогою заборонити фосфід цинку.

Екологи обіцяють, що якщо це звернення не подіє, вони будуть пікетувати Кабмін. Приблизна дата пікетування будівлі уряду - початок вересня 2012 р.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Українці масово знищують небезпечною отрутою тварин
27 серпень, 2012, 12:40