«Волиньторф» повинне залишатися в комунальній власності, - Володимир Гунчик

«Волиньторф» повинне залишатися в комунальній власності, - Володимир Гунчик
Ще в 2014-му, щойно з’явилася інформація про ймовірні зміни у долі стратегічного, зокрема й у плані енергетичної безпеки, для Волині підприємства – «Волиньнорфу», голова облдержадміністрації висловив позицію виконавчої влади.

Мовляв, найліпший із можливих варіантів розвитку подій – передача маневицького торфового флагмана у комунальну власність, - повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

«На мою думку, «Волиньторф» повинне залишатися в комунальній власності. Тоді ми зможемо залучити й інвестора для його модернізації, проспівфінансувати з обласного та місцевого бюджетів», – наголосив Володимир Гунчик у інтерв’ю для газети «Відомості».

При цьому позицію керівництва області категорично не підтримувала адміністрація підприємства. Останні доводили: панацея від усіх бід «Волиньторфу» – лише державна власність. Мовляв, передача у комунальні руки несе надто багато загроз. На останньому наголошував директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик.

У жовтні 2015 року в інтерв’ю для «Волинських новин» пан Киричик зазначив: «Підприємство пропонується до здачі в комунальну власність. От тільки механізм передачі об’єктів державної власності в комунальну не передбачений законом – прописано, що об’єкти господарювання можуть передаватися в комунальну власність тільки шляхом викупу, або ж після того, як не були продані на аукціоні». Кількома місяцями пізніше зі слів директора ДП «Волиньторф» ще одне регіональне медіа – «Громадське. Волинь» написало: «Іван Киричик побоюється, що підприємство не так хочуть зробити комунальним, як приватним. А найлегше це зробити, коли його зроблять банкрутом. Бо торф’яна галузь на Волині – прибуткова справа. Втім, і комунальну власність Киричик ставить під сумнів. Побоюється, що в обласному бюджеті не вистачить коштів на підтримку підприємства».

Аналогічну позиції, навіть більш принципово, відстоювала депутат обласної ради Людмила Кирда, яка свого часу очолювала Маневицьку райдержадміністрацію. Так, у серпні минулого року спільно з депутатом Валентиною Бліновою Людмила Кирда внесли на розгляд сесії обласної ради проект рішення «Про підтримку Звернення депутатів Маневицької районної ради Волинської області до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Волинської обласної ради та Волинської облдержадміністрації щодо залишення державного підприємства «Волиньторф» у державній власності».

Слід зазначити, що влітку 2015-го в контексті розмов про майбутнє волинського торф’яного флагману говорили радше про корпоратизацію підприємства, аніж про приватизацію. Під час зустрічі голови облдержадміністрації з генеральним директором ДК «Укрторф» Андрієм Озерчуком у липні минулого року обговорювалося переважно це питання. Слід зазначити, що навіть за умови зміни власника розглядали варіанти, аби громада Волині не зосталася не при ділі.

«Виставити на торги? Я категорично проти. Бо це означає: купити і знищити. А область втратить можливість переробляти запаси торфу, що є на 100 років. Тому одразу відкидаю такий варіант. Корпоратизація: держава залишає за собою частину впливу, а ми шукаємо інвестора. Серйозного. Поступово держава передає відсотки інвестору. Але процес корпоратизації відкриває можливості для місцевої влади, яка від імені держави може працювати з інвестором. Поки останнього немає. Та, якщо він з’явиться, ми повинні щось йому показати й розказати. Саме тому облдержадміністрація звернулася з проханням у Міністерство інфраструктури України провести на підприємстві аудит й отримала погодження», – зауважив під час розмови з Андрієм Озерчуком Володимир Гунчик.

Здавалося б, зрозуміло, де у фразі «роздержавити не можна лишити» варто ставити розділовий знак. Але… Паралельно «розвивалося» й інше питання – виділення нових площ для розробки родовищ торфу. Мова – про 205 гектарів землі. А позаяк на рівні держави торф’яники, де поклади природного палива сягають більше метра, визнано особливо цінними землями, тож і процедура виділення – непроста й вимагає погоджень у багатьох інстанціях. Зокрема, до Кабінету Міністрів України має надійти клопотання від голови облдержадміністрації. Разом із тим, чітка позиція Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, де відверто заявляють, що бачать подальший розвиток «Волиньторфу» (як і решти структур «Укрторфу»), пустивши його під приватизацію, – сигнал до роздумів. А відтак, зважаючи на ймовірну зміну власника й моменти, пов’язані з виведенням коштів із активів підприємства, питання про виділення нових площ для розробки родовищ торфу набуває іншого забарвлення. Гарантій, що в результаті більше 200 га землі не опиняться у руках нового власника, звісно, ніхто дати не може.

«Підприємство прибуткове, запасів торфу вистачить на 100 років, тому працювати потрібно активно. Документи на погодження виділення певної кількості земель лежать у мене на столі, але я поки їх не підписую, тому що не знаю, чи землі підуть приватному інвестору, чи в комунальну власність. Якщо в комунальну власність, то готовий підписати хоч завтра, але, якщо інвестору, то це не піде на користь області», – висловив свою позицію голова облдержадміністрації на одній із оперативних нарад.

Шальки терезів на користь «Волиньторфу» як комунального підприємства спробував переважити й найвищий представницький орган влади Волині: постійна комісія облради з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області рекомендувала до підготовки проект рішення обласної ради про згоду на прийняття в комунальну власність ДП «Волиньторф» як цілісного майнового комплексу.

Та й риторика керівництва підприємства у 2016-му кардинально змінилася. У нещодавньому інтерв’ю для «Волинської правди» Іван Киричик у відповідь на запитання: «А якщо «Волиньторф» буде також комунальним?» зауважив наступне: «Буде просто супер. Це буде дуже добре для області. Ресурс буде використовуватися ефективно. Усі виграють».

Між тим Волинське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, за результатами перевірки порядку формування цін на торф’яну продукцію ДП «Волиньвугілля», заявило про порушення. Лист із відповідною інформацією днями надійшов до облдержадміністрації. У ньому, зокрема, зазначено: «встановлено, що ДП «Волиньторф», завищивши витрати на паливно-мастильні матеріали та електроенергію, що призвело до встановлення та застосування протягом 2014 року та січня-вересня 2015 року економічно необґрунтованих, завищених цін на тверде паливо, вчинило порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбачене пунктом І частини другої статті 13, пунктом 2 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку шляхом встановлення таких цін реалізації товарів, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку».

«Попри всі колізії, щодо «Волиньторфу» позиція облдержадміністрації не змінилася, – вкотре наголосив голова облдержадміністрації під час оперативної наради. – Підприємство повинне належати громаді, але відповідно до чинного законодавства. Всі підприємства «Укрторфу» включать у план приватизації… Нехай. Але громада повинна бути у цьому процесі. Вона має такі ж права на приватизацію, як і інвестор. І землі з торфовищами – за нею. Бо без них підприємство – мертве. Тому варто вести мову про державно-приватне партнерство, яке дозволить залишити і робочі місця, і зберегти майно, і не віддати в приватні руки багатство громади – торфовища. Тому за громадою – надра, а за приватником – вливання. Лише в такому випадку зможемо говорити про розвиток підприємства і галузі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
послухати цього дятла гунчика можна самому здуріти. киричик що за шию зхватив гуню і мабудь уже дуже затис , що той скиглить
Відповісти
цікаво яки йінвестор захоче вкладати гроші у комунальну власність - хіба що дурень , а дурнів нам не треба
Відповісти
а мо передати в концесію Континіуму, вони знають як працювати і довести до банкрутства...
Відповісти
19 квітня у Києві відбулась Міжнародна конференція «Розвиток сільських територій в умовах децентралізації: стан, можливості та ризики»:

http://agropolit.com/spetsproekty/85-metod-groysmana-abo-detsentralizatsiya-po-ukrayinski
Відповісти
скільки об"єктів комунальної власності платять працівникам зарплати 5-8 тисять. а я скажу - нуль. тоді для чого нам срана комунальна власніть .і з тим гуньою разом, вже був вхід континіуму , після якого тому самому киричику ще довго прийшлось розгрібати лайно. а взагалі у народу хтось питав що він хоче.
Відповісти
той самий киричик, хоча я його не долюблюю , але він людина честі і слів на вітер не кидає. все міняється і немає нічого дивного що через рік може приймати інше рішення йому видно як нікому із тих "обкомовських" крісел у які вже повростали
Відповісти
Останні новини
«Волиньторф» повинне залишатися в комунальній власності, - Володимир Гунчик
05 травень, 2016, 09:17