Дітям подарували комп'ютери, розроблені для китайських військових

Дітям подарували комп'ютери, розроблені для китайських військових
Губернатор Одещини у рамках програми «Народний бюджет» передав школам 885 комп'ютерів китайського виробництва, але, як виявилося, ними фактично не можна користуватися.

Про це пише ТСН.

За інформацією місцевих журналістів, комп'ютери оснащені нетиповою програмою, розробленою для збройних сил Китаю, що поставило в складну ситуацію фахівців райдержадміністрації, які намагаються запустити нове отримане обладнання для 59 комп'ютерних класів місцевих шкіл.

«Операційна система на цих ЕОМ - не звична MS Windows, знайома будь-якому вчителеві інформатики, а якась Kylin - розроблена в Національному університеті військових технологій КНР спеціально для Народно-визвольної армії Китаю», - повідомляє, зокрема, одеське Інтернет-видання «Думська».

«Система створена на основі ядра Mach операційної системи FreeBSD з додатковими рівнями безпеки. Програмне забезпечення, що працює з Windows, на машинах з цією системою не працюватиме. Сумісна Kylin хіба що з Linux. Крім того, на китайських комп'ютерах встановлено офісний пакет Meo ShineOfiсev.5, який, хоч і підтримує кирилицю, але теж не простий у використанні», - зазначають фахівці.

Співробітник одного з районних відділів освіти не став приховувати від журналістів:

«У такому вигляді машини впроваджувати у навчальний процес не можна. Ми думаємо над тим, щоб встановити на них Windows, проте ліцензійна система коштує грошей, які ще треба знайти. У бюджеті цих коштів зараз немає», - повідомляє інтернет-видання, прогнозуючи неминучі труднощі роботи понад півсотні комп'ютерних класів.

Журналістам також вдалося з'ясувати, яким чином на коробках з комп'ютерами, закупленими, якщо вірити чиновникам, в рамках програми «Народний бюджет», з'явилися наклейки з прапором КНР та написом «China aid» (допомога Китаю). Як виявилося, техніка - частина гуманітарної допомоги, яку в серпні цього року надала Україні Піднебесна. Всього китайці подарували 16 тисяч комп'ютерів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В чергове підтвердили не ту країну назвали Гондурасом.
Відповісти
Останні новини
Дітям подарували комп'ютери, розроблені для китайських військових
31 серпень, 2012, 10:05