Повністю розмінувати Донбас вартуватиме понад 10 млрд євро

Повністю розмінувати Донбас вартуватиме понад 10 млрд євро
Повне розмінування у Луганській та Донецькій областях може коштувати понад 10 млрд євро. Таку думку висловив аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Віталій Мартинюк у статті на DT.UA, передає УНН.

"Зараз важко підрахувати, скільки Україні знадобиться коштів для очищення території від мін та вибухових речовин, оскільки конфлікт ще триває, а саперні підрозділи вже проводять фрагментарне розмінування, проте загальна сума може сягнути 10 млрд євро", - зазначив експерт у статті.

За його словами, очищення території від мін - справа не дешева. Наприклад, уточнив він, у 2015 р. у Хорватії, щоб ліквідувати загрозу мін та вибухових пристроїв на площі 104 кв. км, було витрачено 28,7 млн євро. "Всього ж на десятирічний період 2009—2019 рр. Національною програмою з розмінування території передбачено 550 млн. євро. (йдеться про 954,5 кв. км). Фактично, для очищення 1 тис. кв. км території потрібно близько півмільярда євро", - додав експерт.

За словами В.Мартинюка, територія на Сході України, яка потребує очищення, приблизно така ж, як і в балканських країнах.

"Як свідчить досвід Хорватії, забруднена територія становить 36% сумнівної поверхні. Тобто забруднена територія на Сході України може становити, щонайменше, 7-8 тис. кв. км", - зазначив він.

Говорячи про терміни В.Мартинюк відзначає, що за наявності фінансування, роботи з повного гуманітарного розмінування Донбасу можуть тривати до 15 років.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: міни, Донбас
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скільки мільйонерів зявится на крові донбасу, киньте в мене камінь ні каменюку якщо наші можновладці не обкрадуть їм всерівно, що час від часу комусь буде відривати руку чи ногу і гірше.
Відповісти
нада, хай самі розміновують
Відповісти
Паралельно необхідно повідомляти про заявлені позови проти РФ, арештовувати її майно по світу..
Відповісти
Останні новини
Повністю розмінувати Донбас вартуватиме понад 10 млрд євро
05 червень, 2016, 18:28