У Луцьку за два роки понад 40 бюджетних об’єктів будуть повністю енергоефективними. ФОТО

У Луцьку за два роки понад 40 бюджетних об’єктів будуть повністю енергоефективними. ФОТО
До кінця наступного року в Луцьку планують на понад 40 об’єктів бюджетної сфери замінити вікна, двері, встановити нове енергоощадне устаткування.

На все це знадобиться понад 7 мільйонів євро. П’ять з них буде надано як кредит міжнародною організацією НЕФКО, два – грантові кошти від іншої організації «E5P», решту грошей має забезпечити місцева влада з міського бюджету.

Сьогодні відбулася перша робоча зустріч з експертами проекту SWECO, які здійснюватимуть аудит на всіх об’єктах, що визначила Луцькрада, як пріоритетні.

Яку частину грошей має виділити Луцьк зі своєї казни, а також на скільки років та під яку відсоткову ставку НЕФКО погодиться дати гроші – поки не відомо. Цифри порахують експерти після обрахування усіх Технічних умов.

«Ми з Луцьком почали працювати з 2012 року. До нас звертається дуже багато міст, але Луцьк завжди був в пріоритеті, бо тут завжди видно системний підхід, Луцьк одним із перших приєднався до проекту «Угода мерів», є посади енергоменеджерів, робляться постійні кроки вперед. Луцьк – це приклад того, як треба робити, а не говорити. Щодо строків кредиту, то єдине, що на даному етапі можу сказати, що зазвичай це – 10 років», - розповіла керівник Представництва НЕФКО в Україні Юлія Шевчук.

«Наша компанія працює з 1889 року. Зараз ми втілюємо проекти у понад 100 країн світу. Компанія працює на всіх стадіях впровадження проекту. Тому ми до вас тепер будемо приїжджати частіше. Ми вивчимо кожен об’єкт та запропонуємо по кожному по десять рішень проблеми», - запевнив керівник проекту SWECO Гуннар Барк.

Експерти працюватимуть від сьогодні та протягом наступних декількох днів оглянуть усі запропоновані об’єкти. Зазначимо, що міська влада їх підготувала «із запасом» - аж 46.

«Ми раді, що ви з нами співпрацюєте. В свою чергу ми зробимо усе можливе, щоб уся необхідна Вам інформація була надана вчасно і в повному обсязі. І закликаю всіх людей, які будуть працювати в цьому проекті оперативно і якісно цю інформацію надавати», - зазначив перший заступник луцького міського голови Тарас Яковлев.

Доробити усю документацію планують до кінця листопада, щоб вже з наступного року почати самі роботи.

«Ми приблизно рахували, що після реалізації цього проекту, економитимемо від одного до двох мільйонів гривень на опалення в місяць. Є приклади, де після встановлення енергоощадних технологій економили 30%», - розповів очільник Луцька Микола Романюк.

Роботи виконуватимуть крупні компанії-підрядники, які можуть робити декілька об’єктів одночасно. Усіх визначатиме НЕФКО за своїми правилами тендеру. Також і матеріали європейці закуплятимуть самостійно.

Довідково: Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) - це міжнародна фінансова організація, створена в 1990 році країнами Північної Європи. Її діяльність пов'язана з фінансуванням практичних заходів, що сприяють зеленому росту.

E5P – це багатосторонній донорський фонд обсягом 93 млн. євро, заснований під час головування Швеції у Європейському союзі у 2009 р., для сприяння інвестиціям у проекти підвищення енергоефективності та екології в Україні, із наміром в наступному включити до Фонду інші країни-учасниці «Східного партнерства». У 2012 р. вкладниками Е5Р було прийнято рішення розширити дію Ініціативи на Молдову, Грузію, Вірменію та Азербайджан.








Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку за два роки понад 40 бюджетних об’єктів будуть повністю енергоефективними. ФОТО
14 червень, 2016, 16:48