ЄВРО-2016. Ну ви тримайтесь там, хорошого вам настрою. ФОТО

ЄВРО-2016. Ну ви тримайтесь там, хорошого вам настрою. ФОТО
Вчорашнім ігровим днем розпочався другий тур групової стадії Євро-2016. ВолиньPost пропонує згадати найцікавіші моменти цих трьох зіграних матчів.

Росія: додому?

Тут ми якраз підходимо до заголовку статті та згадуємо про поразку російської збірної. Команда Леоніда Слуцького проти словаків зіграла зовсім інакше, аніж проти англійських суперників: чотири дні тому у неї не було ніякого вибору, окрім як стояти у захисті на сподіватись на відскок. А от проти підопічних Яна Козака росіяни грали з позиції сили: великий відсоток контролю м’яча, більш відверта і насичена атакуючими гравцями схема – все це мало збільшити кількість гольових можливостей біля володінь Козачека.

Однак, як і у нашої збірної свого часу, цей план провалився – суперник вибудував організовані захисні редути, які давали можливість хіба що бити з-за меж штрафного майданчика, проте ці удари ставали легкою здобиччю голкіпера словацької збірної. А от швидкісні гравці наших західних сусідів раз разом розпружинювали свої небезпечні контрвипади, які наприкінці першої половини гри поставили неможливі завдання для захисту збірної Росії.

Незважаючи на хороше виконання голів у виконанні Вайсса та Гамшика, захист на чолі з вже не такими рухливими Березуцьким та Ігнашевичем не зміг протидіяти словацьким гравцям навіть у найпростіших ситуаціях. Саме те, що автор перед чемпіонатом і називав головною можливою причиною невдачі російської збірної на турнірі.

Незважаючи на перевагу майже в усіх аспектах гри, замість результату підопічні Слуцького отримали болючий удар по власних… ні, не тому, що чухає Йоахім Льов. Вони отримали удар по амбіціях: тотальна перевага у володінні м’ячем не принесла жодних результатів, як і насичений центр поля, а от захист – це тривожний дзвіночок. Проти збірної Уельсу та Гарета Бейла буде дуже важко. Хоча той самий Уельс ще сьогодні може забезпечити собі перше місце у групі. Теоретично, звичайно. А ви тримайтесь там, хорошого вам настрою.

За крок від сенсації

Перша справжня сенсація турніру здавалася близькою ще після першого тайму, коли у графі «удари у площину воріт» рахунок у матчі Франція-Албанія був таким самим, як і на табло – 0:0. Більше того, саме підопічні Джованні де Б’язі створили перший стовідсотковий момент для взяття воріт – Уго Льоріса врятувала стійка! А далі французи взяли карний майданчик албанців у облогу, при цьому закидуючи його фланговими навісними передачами, і наприкінці зустрічі все ж зламали супротив суперників – за не зовсім вдалу гру проти збірної Румунії виправився Антуан Грізманн. А крапку в матчі поставив все той же невгамовний Дімітрі Пайє – з таким напором гравець «Вест Хема» може стати найкращим гравцем турніру!

Радість французів: щойно Антуан Грізманн відкрив рахунок у матчі
Радість французів: щойно Антуан Грізманн відкрив рахунок у матчі


Албанці після матчу проти Швейцарії приємно здивували – тепер вони точно поїдуть додому з турніру з гордо піднятою головою. Їх якийсь особливий бійцівський стиль гри все-таки проявився на чемпіонаті, навіть попри відсутність результату. І Румунії в останньому турі буде дуже непросто, адже й підопічні Джованні де Б’язі ще мають шанси сенсаційно продовжити свій єврошлях!

А ось до гри французів є запитання. Тактика банальних закидів на форвардів у штрафний майданчик – це навряд чи те, що може принести їм перемогу на пізніх стадіях турніру проти топ-суперників. Гра Пайє радує очі вболівальників, однак і він сам у полі не воїн, а якби не потужний центр поля з Н’Голо Канте та Блезом Матюїді, небезпечних моментів було б достатньо і біля воріт Льоріса. Так, французам для першого місця в групі вистачить і нічиєї зі швейцарцями, однак переконливою їх гру не назвеш…

Коли результат важливіший

У поєдинку збірних Румунії та Швейцарії запахло якоюсь абсолютною рівністю команд ще задовго до матчу, і сама гра такі передбачення лише підтвердила, хоча її початок був повністю за швейцарцями. Владімір Петкович тепер має сім разів подумати, кого випускати у нападі – за нормальної реалізації Харіс Сеферович був би вже кращим бомбардиром турніру. Хоча якраз він і виграв верхову боротьбу перед тим, як Адмір Мехмеді зрівняв рахунок у матчі.

А відкрив його Богдан Станку з доволі дурнуватого пенальті. Дурнуватого для швейцарців та Ліхтштайнера, який за три метри від головного арбітра тягнув суперника за футболку. Румуни поки що забивають лише з пенальті (та й призначають поки що їх лише на користь румунської збірної! Соупадєніє?), але своєю грою залишають приємне враження. Віддаючи суперник володіння м’ячем, вони грамотно оборонялись, підпускаючи суперників лише на підступи до штрафного майданчика, а швейцарці навіть після того, як зрівняли рахунок, не зуміли створити стовідсоткових можливостей для взяття воріт Тетерушану.
Натиск швейцарців так і не призвів до їх перемоги над збірною Румунії
Натиск швейцарців так і не призвів до їх перемоги над збірною Румунії


Турнірна таблиця дає швейцарцям відчуття впевненості, що вони вийдуть з групи – навіть якщо румуни виграють збірну Албанії з більшим рахунком, а самі «нейтрали» програють французам, навряд чи знайдуться ще чотири команди, які з третього місця наберуть чотири залікові пункти. Втім, такий розклад навряд чи бажаний для підопічних Владіміра Петковича, тож у поєдинку проти господарів Євро доведеться боротися як мінімум за нічийний результат. А от румунська збірна для подальшої боротьби на першості континенту повинна буде тільки перемагати…

Гол дня

Без варіантів, «тандерболт» від Марека Гамшика у ворота Ігора Акінфєєва може стати справжньою окрасою і найкращим голом Євро-2016. Символічно, що саме цей забитий м’яч можна вважати переможним у тому поєдинку, і саме така «вікторія» залишає словацьку збірну з неабиякими шансами на вихід з групи. Тримайся, Джо Харт, Марек іде по тебе!
Марек Гамшик святкує гол у ворота збірної Росії
Марек Гамшик святкує гол у ворота збірної Росії


Потерпілі дня


Не знаю, хто й коли розпочав такий флеш-моб, однак кутові прапорці почали регулярно потерпати від гравців, які забивають голи на великих турнірах. Будемо сподіватися, що вони на футболістів не ображаються, а дуже навіть радіють такій атмосфері на полі та гідно оцінюють їх навички у бойових мистецтвах.



Що сьогодні?

Українська збірна іде за другою в історії перемогою на чемпіонатах Європи. Суперники з Північної Ірландії – "міцні горішки", однак і наші хлопці у поєдинку з німцями виглядали доволі солідно. Цікаво, які кадрові висновки після тієї гри зробить Михайло Фоменко, адже Віктор Коваленко у центрі поля та Роман Зозуля у нападі аж ніяк не вразили. В будь-якому випадку ніякого результату, окрім перемоги, українські вболівальники не сприймуть. Тому треба буде налаштовуватись на суперника, який буде великими силами захищатись – у матчах проти Румунії та Албанії якраз атакуючі можливості, на щастя, у нас були в порядку. Тому й сьогодні ваш покірний слуга, який, до речі, саме цей матч спробує глянути на луцькій фан-зоні, очікує від команди забитих м’ячів.

Не менш цікавим буде й інше протистояння у нашій групі. Поляки під час відбору здобули історичну першу перемогу над збірною Німеччини у своїй історії, і саме той матч заклав основу в думки про те, що «німці вже не ті». Втім своїм початком турніру проти українців підопічні Йоахіма Льова розвіяли такі твердження і готові довести це у матчі проти «Кадри» - уже сьогодні чинні чемпіони світу мають можливість забезпечити собі перше місце у своїй групі.
Це ж саме може забезпечити збірну Уельсу. Щоправда, для цього валлійцям у матчі-відкритті сьогоднішнього ігрового дня потрібно буде у принциповому матчі переграти збірну Англії.

Словаки своєю перемогою над росіянами дещо заплутали ситуацію в групі, тому обидві команди не можуть собі дозволити залишитись без очок. І якщо Кріс Коулмен у поєдинку проти словацької збірної розкрив майже всі свої козирі, то у Роя Ходжсона у рукаві ще є Джеймі Варді та Даніель Старрідж. Випустить?)

Дмитро Кузнецов для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Лалалалала...
Відповісти
Останні новини
ЄВРО-2016. Ну ви тримайтесь там, хорошого вам настрою. ФОТО
16 червень, 2016, 14:47