Волинський лісорозсадник - один з найбільших в Україні. ФОТО

Волинський лісорозсадник - один з найбільших в Україні. ФОТО
Базовий лісорозсадник ДП «Ратнівське ЛМГ» є одним з найбільших в Україні. На його території – 29 теплиць, де вирощують основні лісові породи, які щороку забезпечують 100-відсоткове відновлення лісових насаджень. Цього року лісовідновлення проведено на площі 5 182 га при запланованих 5 030 га.

Для виконання цієї програми на розсадниках підприємств щорічно вирощується 17-20 млн сіянців і саджанців головних лісоутворюючих та супутніх лісових порід. На 2016 р. встановлено план виростити 20 млн саджанців.

Забезпечення розширеного відтворення лісів на сьогодні є пріоритетним напрямком розвитку лісогосподарської галузі.

Одночасно з лісовідновленням лісівники систематично працюють над питанням збільшення лісистості області, створюючи нові ліси на землях, що раніше не були вкритими лісовою рослинністю. Або ж на територіях, де проводилась санітарна рубка.

На сьогодні оптимальний рівень лісистості в області складає 36 %.

Упродовж останніх років лісогосподарські підприємства на Волині приділяють багато уваги природному відновленню лісів, який на сьогодні складає 60%.

З метою природного відновлення залишаються площі з достатньою кількістю життєздатного самосіву і підросту головних та супутніх порід.

Щорічно на розсадниках підприємств вирощується 20 млн. шт. стандартного садівного матеріалу, в тому числі головних порід – сосни звичайної 16 млн. та дуба звичайного 3 млн. шт. При цьому за останні роки значно збільшено вирощування сіянців ялини звичайної, модрини європейської, ясена звичайного, вільхи чорної та берези повислої.

Із загальної кількості 35 відсотків садівного матеріалу вирощується в контрольованому середовищі у теплицях та коробах (7,5 млн. шт.), з них 100 тис. шт. дуба звичайного з закритою кореневою системою в пінополістиролових контейнерах. Така кількість садівного матеріалу повністю забезпечить потреби лісогосподарських підприємств при проведенні лісовідновлювальних робіт та лісорозведення.

Проте на Волині є ще один розсадник, яким може пишатись Україна, це – Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр, який вирощує не лише декоративні породи дерева, а й садівний матеріал з закритою кореневою системою.

Раніше вартість одного сіянця складала близько 1,5 грн. Але, враховуючи, що даний садівний матеріал забезпечує високу приживлюваність, це дає змогу висаджувати на 1 га оптимальну кількість сіянців. В кінцевому результаті створення культур садівним матеріалом із закритою кореневою системою є економічно вигідним.

Крім того, його використання дозволяє продовжити період створення лісових культур.

На постійних розсадниках, крім сіянців та саджанців, необхідних для лісовідновлення та лісорозведення, вирощується значна кількість саджанців декоративних порід для озеленення. Щорічний об’єм стандартних саджанців для потреб озеленення складає 150 тисяч штук, за видовим складом - 260 видів. Лідером вирощування декоративного садівного матеріалу є Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр.








Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Доречно було би згадати керівників, якими було розпочато цю роботу та розвинено у подальшому.
Відповісти
Барани! Це все Кватирко зробив.
Відповісти
Слава Кватирку . Героям слава!
Відповісти
Мабуть Миколі заслуженого лісівника дадуть!!!!!
Відповісти