«Бурштиновий погром» на Рівненщині: СБУ та Генпрокуратура провели 123 обшуки та затримали 32 особи. ФОТО. ВІДЕО

«Бурштиновий погром» на Рівненщині: СБУ та Генпрокуратура провели 123 обшуки та затримали 32 особи. ФОТО. ВІДЕО
Те, що відбувалось сьогодні на Рівненщині, для багатьох було справжнім святом. Перш за все, для тих, хто палає «пристрасною любов’ю» до прокуратури і правоохоронців на Рівненщині. Не до всіх, а лише до тих, у яких від правоохоронців залишилась лише форма, все інше – чистий кримінал. Головними героями сьогоднішнього свята стали Юрій Луценко, Василь Грицак та Анатолій Матіос. Та про все по порядку.

Повідомляє Сайт чесних новин.

Вже збирався виходити з офісу і їхати додому, але всі плани порушив сигнал мобільного, який сповіщав про надходження повідомлення. На годиннику було 18:57. "Шуруй до прокуратури, там зараз буде весело", - сповіщало надійне джерело, яке раніше ніколи не підводило. Без перепитувань і уточнень швидко, але не порушуючи ПДР, їду на вулицю 16 липня, де знаходиться обласна прокуратура. Навколо тихо, але шеренга авто з київськими номерами, що вишикувалась біля будівлі прокуратури, натякала та те, що "весело" таки буде.

За п’ять хвилин дізнаюсь все, що можу: у Рівному Генеральний прокурор України Юрій Луценко. За непідтвердженою інформацією, «взяли» на хабарі заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика. Всередині приміщення прокуратури бійці з автоматами в «балаклавах» з шевронами СБУ. За хвилин 15 з приміщення виходить Юрій Луценко.

Підтверджує: «затриманий заступник прокурора області Андрій Боровик, підозрюється в організації злочинного угрупування, яке займалось незаконним видобутком бурштину».

Більше Генпрокурор обіцяє повідомити пізніше. Сідає в «Мерседес» і їде геть. Журналістам, які почали збиратись вже біля будівлі прокуратури у Рівненській області, оголосили про те, що брифінг Генпрокурора відбудеться біля будівлі прокуратури о 20:00. Таке ж повідомлення з’являється у групі «Журналісти Рівного» на «Фейсбуці».

У коридорах озброєні бійці СБУ. Піднімаюсь на третій поверх прокуратури, де знаходиться конференц-зал. Та зайти не встигаю. Той же сигнал телефону і повідомлення: «Все найцікавіше зараз буде в «Асторії».

Не відразу розумію, що таке «Асторія». Був колись у Рівному ресторан з такою назвою. Але вже багато років, як його закрили. У приміщенні, де він знаходився, тривалий час була філія «Альфа-Банку».

Під’їжджаю туди якраз в той момент, коли люди в цивільному з «барсетками» через плече (так зазвичай носять пістолети) випроваджують з приміщення охоронців приватної охоронної фірми. За скляними дверима видно Генерально прокурора Юрія Луценка та керівника Служби Безпеки України Василя Грицака. Навколо будівлі автоматники в «балаклавах», але без розпізнавальних знаків. І дуже привітні чоловіки спортивної статури все з тими ж «барсетками» через плече. За кілька хвилин сюди ж прибувають майже всі рівненські журналісти.

Як виявилось згодом, тут в приміщенні, де колись був колись ресторан «Асторія», злочинці облаштували справжній перевалочний пункт. Тут привозили, сортували і підміняли великий бурштин на дрібну фракцію.

Справа у тому, що в цьому ж приміщенні зберігались речові докази по бурштинових справах. Члени організованого злочинного угрупування, до якого, за словами Юрія Луценка, входили високі чини прокуратури, МВС та СБУ, тут облаштували перевалочну базу. Ну а правда, навіщо далеко ходити, якщо все під рукою? Прямо в центрі міста за кілька десятків метрів від Рівненської мерії.

Один з охоронців, що охороняв будівлю, стурбовано відганяє від задніх дверей приміщення свій мікроавтобус: «Віджену від гріха подалі. А то ще почнеться якийсь кіпіш, останусь без буса». За хвилин двадцять з приміщення виходять Юрій Луценко та Василь Грицак. Перший імпровізований брифінг дають прямо біля будівлі.

За словами Генпрокурора, на Рівненщині проходить масштабна спецоперація, метою якої є ліквідація організованого злочинного угрупування. Одночасно у різних районах області та місті Рівному проходять 123 обшуки. Працівники прокуратури, СБУ, колишні та нинішні начальники райвідділків поліції, чиновники районних адміністрацій, представники місцевого самоврядування та лісового господарства – це той перелік осіб, які потрапили «під удар» спецоперації.

За словами керівника СБУ Василя Грицака, в операції задіяно близько чотирьохсот оперативників та бійців спецпідрозділу «Альфа», зібраних з п’яти областей України. Операція готувалась кілька місяців та трималась у повній секретності. Як повідомив пізніше військовий прокурор Анатолій Матіос, проводились «безпрецедентні заходи по дезінформації, щоб не допустити витоку інформації».

Серед затриманих, окрім заступника прокурора області Андрія Боровика, виявились екс-керівники райвідлків, підполковник СБУ, який керував відділом «К» (відділ по боротьбі з корупцією). Один з затриманих намагався втекти від переслідування. Як розповів Юрій Луценко, один з чинів МВС, в підпорядкуванні якого знаходились керівники райвідділів північних районів Рівненської області, намагався зникнути, змінюючи автомобілі, і заплутати сліди. Однак правоохоронці його теж затримали.

Всього, за словами начальника СБУ, наразі затриманих п’ятеро. Всі вони є верхівкою злочинного угрупування. Їх спецтранспортом відразу після затримання доставили до Києва. Число затриманих може зрости, залежно від результатів обшуків та слідчих дій. Сьогодні ж мають вилучити та вивезти бурштин, яким, за нашою інформацією, завалене приміщення «Асторії» та її підвали. Це підтвердив й Генеральний прокурор.

Від будівлі колишньої «Асторії» Василь Грицак та Юрій Луценко знову поїхали до будівлі обласної прокуратури. В телефоні знову зазвучав сигнал повідомлення: «Там, де ти зараз, «серйозні люди» на розмову і вечерю зібрались, а їх накрили». За кілька хвилин вирушаю слідом за Головним прокурором і головним СБУшником. Біля будівлі обласної прокуратури вже зібрались всі журналісти місцевих ЗМІ та власкори загальнонаціональних телеканалів.

Неподалік про щось розмовляють Юрій Луценко, Василь Грицак та Анатолій Матіос. Останній у формі кольору хакі та з пістолетом на поясі. Біля них ще два охоронці. Один постійно посміхається, з усього видно, що він отримує задоволення від того, що відбувається.

Не приховують задоволення й журналісти. Думаю, й ви теж, читаючи ці рядки…

До прокуратури під’їжджає карета швидкої допомоги. Присутні починають незадоволено гудіти, припускаючи, що затриманому стало зле, і його відвезуть у лікарню. А далі – шукай вітра у полі. Хіба такого не траплялось раніше? Але один із супроводу Луценка заспокоює: «Не починайте галас, йому (Боровику - авт.) просто треба зробити укол інсуліну. Діабетик».

Починає надходити інформація про результати обшуків. В помешканні заступника прокурора області Андрія Боровика знайдено колекцію годинників вартістю більше мільйона доларів. Окрім того, вилучено зброю та золото.

Поки в кабінетах прокуратури проводяться слідчі дії, коридорами блукає прокурор області Анатолій Ковальчук. Луценко вже повідомив про його відсторонення від виконання обов’язків. Він потрапляє на очі журналістці Вікторії Мамотюк. На питання «Чим будете займатись далі?» відповідає: «Піду в сільське господарство». А чим займається його заступник, мовляв, не знав «ні сном ні духом». Ну так, вся область знала, а обласний прокурор – не знав.

За 10-15 хвилин після того від’їжджає «швидка» з прокуратури, виводять самого Андрія Боровика з кайданками на руках у супроводі двох озброєних охоронців. Швидко садять в мікроавтобус, який стартує з місця і швидко їде геть. А керівники Генпрокуратури, СБУ та військової прокуратури розпочинають брифінг прямо на сходах обласної прокуратури.

Кажуть, не можна радіти чужому горю. Для Андрія Боровика сьогодні немає приводів радіти. Однак чомусь всі присутні були в радісному і піднятому настрої. От тільки чи не зіпсується цей настрій вщент згодом. Адже історію з «діамантовими прокурорами», я думаю, всі добре пам’ятають.

А поки що на Рівненщині триває «бурштиновий погром», який влаштували Генпрокуратура, СБУ та МВС. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання 32-х осіб, які складали кістяк угрупування, котре очолював Боровик. І щось мені підказує, що далі буде…

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кто теперь будет бурштин крышевать? Угадайте с трёх раз...:)
Відповісти
Ти шолі?
Відповісти
юга, а ти хто думав...
Відповісти
Він наверно цим і замімався а зама левим зробив))!!
Відповісти
Зі 123-ох обшуків затримали 32!До**я і навіть дуже до**я!
Відповісти
що волинських прокурорів тепер наполохали, заляжуть на дно.... а так би хотілось справедливості!!!!
Відповісти
Найшли хабарника . Андрій завжди був ласий до грошів але не міг він скільки років прпцювати без криши в генпрокуратурі . Так що починайти з верху
Відповісти
Ласий до грошей, ще не означає що винен у даній справі!!Погодьтесь,шо дивнийм є факт,шо його одне ім*я афішують,а решта в тіні!
Відповісти
Останні новини
«Бурштиновий погром» на Рівненщині: СБУ та Генпрокуратура провели 123 обшуки та затримали 32 особи. ФОТО. ВІДЕО
05 липень, 2016, 11:29