Закон про вживані авто: чого чекати. ФОТО

Закон про вживані авто: чого чекати. ФОТО
Порошенко нарешті підписав закон про вживані авто, але на нього ще чекають зміни. Що відомо вже? Скільки тепер коштуватиме користована машина і що потрібно для її купівлі?

Про це повідомляє канал 24.

Які саме зміни чекають на закон поки не відомо.

Наскільки подешевшають авто

Нові акцизи дадуть можливість ввозити автомобілі з-за кордону значно дешевше. Якщо на авто з великим об’ємом двигуна менші акцизи не надто вплинуть, то на двигуни від 1,5 до 3 літрів вартість буде суттєвою нижчою.

До прикладу, за новими акцизами для розмитнення автомобіля з двигуном 1 л треба буде сплатити 63 євро замість 1761 євро. За розмитнення автомобіля з двигуном 2 л — 534 євро замість 4882 євро. А для найбільш популярних автомобілів з двигуном 1,5 л — замість 3 тисяч євро сплатити треба буде 90 євро.

Знижений акциз стосується лише бензинових і дизельних двигунів.

Що буде з конрабандою

За словами Олега Назаренка, директора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів, тепер контрабандисти "розгуляються" на повну, адже матимуть можливість завозити нові автомобілі "під виглядом" старих без сплати податку. І хоча раніше контрабандно, каже експерт, теж ввозили новенькі автівки за процедурою вживаних й відповідно меншим ПДВ, однак, до прийняття закону акциз був вищий, і це, так би мовити, "згладжувало" таке ввезення.

Олег Назаренко стверджує, "зниження ціни на вживані іномарки є хорошим нововведенням для звичайних людей, але водночас — скринькою Пандори для контрабандистів".

Як це вплине на ринок автомобілів

Ніяк, вважає Назаренко. Процес купівлі автомобіля "для себе" не вплине на авторинок в Україні загалом. Приведемо приклад із цукерками. Приміром, якщо людина купила у Німеччині цукерки, привезла їх в Україну і сама їсть. На ринок цукерок це не вплине. Так і з авторинком.

Одна іномарка на рік

Зауважимо: купити дешевше вживану іномарку можна буде тільки для власного користування, а не на продаж. Тобто, одна машина – один раз на рік. Щоб продати таке авто упродовж року – потрібно буде розмитнювати його за акцизними ставками, які діють сьогодні.

Обмеження

Однак, за зниженими акцизами не можна буде купити старі авто, випущені до 1 січня 2010 року.

Нові акцизи не поширюються на іномарки, які не відповідають екологічному стандарту Євро 5 (котрий вводиться в дію в Україні цього року).

Також зменшені акцизні ставки на автомобілі не розповсюджуватимуться на автомобілі, завезені з Росії чи окупованих територій України.

Зниження акцизів — назавжди?

Ні. Зниження акцизів буде тимчасовим і діятиме до 31 грудня 2018 року. Але! З 1 січня 2018 року в Україні має бути введений стандарт Євро 6, що забороняє імпорт авто віком старше 3-4 років стандарту Євро 5. Відтак, в останній рік вибір автомобілів буде дуже обмежений.

Наслідки закону

На думку Богдана Глядика, зниження акцизів при розмитненні сприятиме попиту на імпортні машини й зменшенню інтересу до вітчизняних авто.

З плюсів — це має покращити середній вік автомобілів. Адже в Україні транспортні засоби — одні з найстаріших, служать 18,5 років.

Загалом на думку юриста, новий "автомобільний" закон збільшить офіційне ввезення автомобілів з-за кордону, а це у свою чергу примножить надходження у державну скарбницю від їх розмитнення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
із запроваджених дурнуватою владою премудростей нема ні толку, ні логіки.
влада вперто продовжує впроваджувати совдепівські принципи "запрєтіть, отобрать и поделить". а де ринкові механізми ? чи може 10-ти річне авто з Європи краще від тих відер з гайками 15-25 річної давності, які масово їздять дорогами, порушуючи екологічні норми, створюючи небезпеку на дорозі ?. цей закон виключно лобіює інтереси олігархів. на людей, на економіку, на здоровий глузд врешті-решт наплювати
Відповісти
А хайби хто сказав який відсоток авто України класу Євро-5 і хто їх купує? Зробили закон під себе і вішають лапшу. Краще б дали на польських номерах рік їздити.
Відповісти
Та хоча б 10 років дали а то не старші 5 ... Якщо в Польщі 5 ти річка потягне 6-7 тис$ +їх90 €+ПДВ і вийде з усіма процедурами всі 8 і кому стали доступними ті бу іномарки таке і в нас можна купити... А от якщо взяти бмв х5 яка в нас 30 тис$ то за новим законом її можна взяти за кордоном за 15 $ то кому там краще стало... А ну звичайно як завжди все для народу ... Буржуям тепер краще стало дякую. Буду доїжджувати своє радянське корито з євро 8
Відповісти
Останні новини
Закон про вживані авто: чого чекати. ФОТО
05 липень, 2016, 18:16