На РАЕС проводиться ремонт турбогенератора енергоблоку №3

На РАЕС проводиться ремонт турбогенератора енергоблоку №3
Енергоблок №3 (ВВЕР-1000) Рівненської АЕС з 10 травня 2016 року перебуває у поточному ремонті. Ремонт викликаний нещільністю у системі охолодження статора турбогенератора ТГ-5.

Після визначення дефекту статора турбогенератора було прийнято рішення щодо виконання ремонтних робіт власними силами, - повідомляє прес-центру ВП РАЕС.

З персоналу енергоремонтного підрозділу електростанції та ВП АРС без залучення спеціалізованих ремонтних організацій складено комплексну бригаду. В процесі ремонту виконуються наступні технологічні операції: розпаювання обмотки статора, роботи по вимотуванню верхнього шару обмотки для заміни дефектних стрижнів, вкладання стрижнів, пайка та запікання обмотки статора. Технічний супровід всіх ремонтних робіт проводиться спеціалістами фірми «GE Power» м. Вроцлав (Республіка Польща), яка разом із компанією «Аlstom» провела модернізацію статорів генераторів блоків-мільйонників АЕС України.

За словами Володимира Герчанівського, заступника начальника електроцеху РАЕС, ремонтні роботи проводяться відповідно до розробленого графіку. На даний час закінчено вкладання стрижнів нижнього та верхнього рядів в розточці статора, проводяться роботи з ущільнення пазової та лобової частин обмотки та підготовка обмотки статора до запікання.

«Значна тривалість ремонту статора ТГ-5 пояснюється необхідністю виконання організаційної роботи, - коментує Андрій Козюра, заступник головного інженера РАЕС. - Було укладено договори з «GE Power» на виконання шеф-супроводу ремонтних робіт. До того ж наявність даних договорів дасть змогу у подальшому за необхідністю швидко організувати присутність на об’єкті шеф-інженера від заводу «GE Power». Також було піднято питання в «НАЕК «Енергоатом» про створення запасу матеріалів та запасних частин, необхідних для проведення планових ремонтних робіт на турбогенераторах такого типу».

Наразі проводиться розробка комплекту технологічної документації на ремонт статора турбогенератора типу ТВВ-1000- 2МУ3, в тому числі з перемоткою обмотки. Наявність даної документації необхідна для якісного виконання ремонту статора турбогенератора. Буде визначено послідовність виконання всіх ремонтних операцій, описання виконання цих операції, інструмент, який при цьому застосовується (матеріали, запасні частини, тощо). Питання на даний час вирішується шляхом розробки покрокових технологічних вказівок на кожний етап робіт, які після погодження представником «GE Power» стануть базою основного документу для виконання робіт.

Важливою складовою якісного проведення ремонту є кваліфікаційний рівень персоналу. Як зазначає Андрій Козюра, необхідно провести навчання спеціалістами «GE Power» персоналу РАЕС з технології виконання ремонтних робіт статора турбогенератора типу ТВВ-1000- 2МУ3, за необхідністю – з отриманням відповідної ліцензії.

Вчасне проведення ремонту статора турбогенератора ТГ-5 РАЕС є пріоритетним завданням РАЕС та Компанії, що забезпечить подальшу надійну експлуатацію електротехнічного устаткування атомних електростанцій України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На РАЕС проводиться ремонт турбогенератора енергоблоку №3
08 липень, 2016, 09:51