23-й округ, вибори: фінішна пряма. ФОТО. ВІДЕО

23-й округ, вибори: фінішна пряма. ФОТО. ВІДЕО
До виборів у 23-му виборчому окрузі лишилися лічені дні. Вже цієї неділі, 17-го липня, мешканці Ківерцівського, Маневицького, Любешівського та Камінь-Каширського районів визначаться зі своїм представником у Верховній Раді.

За тиждень до виборів кандидати у нардепи користуються всім. Крім законної агітації, в хід пішли і, м'яко кажучи, незаконні методи. Тут і непрямий підкуп, і купівля голосів, і агітація в непередбачених для цього місцях. Проте, як кажуть, попит формує пропозицію.

Ми побували на окрузі, почитали агітацію, поговорили із виборцями.

КАНДИДАТИ: ХТО Є ХТО

Загалом на депутатське місце в 23-му окрузі претендує 18 кандидатів. Більшість із них — а це 10 — самовисуванці. Зокрема, спробувати свої сили як нардепа вирішив екс-депутат Волинської обласної ради Іван Вовк. До речі, кілька років тому він очолював Камінь-Каширську райдержадміністрацію, а у Волиньраді був членом фракції Партії регіонів та провладної на той час групи "Нова Волинь".

Балотується по 23-му округу і харківчанин Федір Веніславський. До слова, він вже має виборчий досвід - у 2012 році балотувався до Верховної Ради України на 181-му окрузі у Харківській області, також як самовисуванець.

Крім того, депутатом хоче бути і комуніст Олександр Кононович. До речі, його брату, Михайлу Кононовичу, який теж рвався у депутатське крісло, щоправда, в одному з Харківських округів, Центральна виборча комісія відмовила у реєстрації, адже Михайло Кононович ішов у Раду від комуністичної парті, яка в Україні заборонена. Олександра Кононовича ЦВК зареєструвала, бо він самовисуванець.

На крісло депутата претендує також Любов Балицька - начальник Камінь-Каширського районного відділу державної виконавчої служби.

Цікаво те, що на місце депутата від 23-го округу претендує дуже багато “немісцевих”. Наприклад, троє киян: пенсіонерка Валентина Малькова та двоє безпартійних і безробітних - Максим Богун та Наталія Германюк. Також мешканець міста Рівне Олександр Орел. Балотуєтья від Волині і прокурор військової прокуратури Житомирського гарнізону, житомирчанин Віталій Клопотовський.

Крім того, вдруге намагатиметься посісти крісло депутата Ігор Рицко. Як відомо, він вже балотувався у 2014 році на позачергових виборах Верховної Ради. Тоді Рицка поза очі називали технічним кандидатом від олігарха Ігоря Палиці. Ніхто такого ж сценарію не виключає і нині — головне завдання Ігоря Рицка забрати якомога більше голосів у можливого переможця виборчих перегонів.

Що ж до партійних кандидатів, то тут багато знаних і цікавих в політичному світі особистостей.

Ірина Констанкевич, яка балотується від Всеукраїнського об’єднання патріотів «УКРОП» на вибори йде вдруге. До речі, вона — заступник голови правління благодійного фонду олігарха Ігоря Палиці “Тільки разом” (колишній "Новий Луцьк"). На дострокових виборах 2014 року її висували кандидатом у нардепи від 21-го виборчого округу — міста Луцьк. Щоправда, тоді в неї вирвав перемогу у 28 нищівних голосів інший претендент — айдарівець Ігор Лапін. Після поразки активність і благодійного фонду, від якого інтенсивно вкидалися гроші в агітацію, і Ірини Мирославівни дещо стихла. Проте, коли в серпні минулого року трагічно загинув нардеп від 23-го округу Ігор Єремеєв, для Ігоря Палиці і команди “УКРОП” це стало шансом прорватися до Верховної Ради. Благодійний фонд із “Новий Луцьк” перейменували у “Тільки разом” і це дозволило ширше розкинути сіті для монополізації області - тепер у кожному райцентрі Волині працює приймальня цієї організації.

На крісло нардепа претендує і заступник голови обласної ради Олександр Пирожик. Він іде кандидатом від Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Крім того, народнодепутатські амбіції прокинулися і в Сергія Були — депутата Луцької міської ради. Він бізнесмен, директор ТзОВ ВТП “Буратіно”. Його висуває народним депутатом Радикальна партія Олега Ляшка.

Ще один кандидат висувається від ще нікому не відомої політичної партії “Україна славетна”. Це 27-річний Володимир Демчук, житель Рівненської області, директор ТОВ “Славія”. Між іншим, партія “Україна славетна” зареєстрована 22 січня 2016 року.

Кандидат у народні депутати Людмила Кирда, яку висуває Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», - депутат Волиньради третє скликання поспіль. Крім того, після Майдану вона була очільником Маневицької райдержадміністрації.

Звісно, що провладна партія - Блок Петра Порошенка «Солідарність» - теж не могла не висунути свого кандидата. Ним став Юрій Кулачек. Про нього відомо те, що він двічі був депутатом Ківерцівської райради та побував в АТО.

Ще одна “темна конячка” - Ольга Зирянова, кандидат в нардепи від партії «Солідарність жінок України». Вона — директор ТОВ «Бізнес Аудит Консалтінг Саксес», проживає в місті Києві.

І остання кандидатка - Тетяна Лишневець. Її висуває політична партія «Громадський рух «Народний контроль». Жінка понад 9 років очолювала у Луцькій міській раді управління за напрямками міжнародної та грантової діяльності. Зараз - помічник народного депутата.

АГІТАЦІЯ: ДЕ, ХТО І ЯК

Перший пункт зупинки у подорожі округом — місто Ківерці. Біля автостанції, між продуктовими стійками та магазинами, розмістився намет із агітацією партії Ляшка та його кандидата Сергія Були. Жіночка, яка тицяла в руки перехожих агітаційні листівки, безапеляційно нам заявила, що вона стоїть тут за ідею.


До речі, кожне більш-менш помітне місце тут завішене агітацією за кандидатку Людмилу Кирду.

В центрі Ківерець ми знайшли один величезний зелений білборд із агітацією Ірини Констанкевич і рекламою фонду "Тільки разом" та побачили купу будь-де розклеєних синіх листівок із фотографією Олександра Пирожика й Ігоря Рицка.





Крім того, двічі на очі потрапляли плакати із фотографією Юрія Кулачека у військовій формі. Між іншим, саме військова форма додала голосів у передвиборній гонці нині чинному народному депутату від Луцька Ігорю Лапіну. За словами одного із луцьких політологів, такий вдалий піар-хід зіграв вирішальну роль у перемозі Ігоря Лапіна в обласному центрі.

Ймовірно, в Лапіна з'явився послідовник. Юрій Кулачек, попри те, що бізнесмен, не відцурався зброї та кольорів хакі. А якщо виборцям захочеться бачити у Верховній Раді ще одного АТОшника, то Кулачек зможе стати нардепом.


До слова про агітацію: 11-го липня, з достовірних джерел нам стало відомо, що кандидат в нардепи Ірина Констанкевич приходила агітувати в державну установу — Ківерцівське відділення пенсійного фонду. За словами очевидців, агітбригада з'явилася в 11 годині дня, працівників відірвали від роботи та почали розповідати про те, чому варто голосувати за Ірину Констанкевич.

“Вона нам сказала, що, як будете голосувати, почитайте біографію тієї людини - чи вона працює, що вона зможе. Якщо людина безробітна, ніде не працює, то тоді зрозуміло, чого вона туди йде”, - розповідають очевидці.

В Колках вся агітація — біля автостанції. Там ми знайшли намет “Батьківщини” з агітацією за Людмилу Кирду. Хлопець, який там стояв, зізнався: йому платять за те, аби він тут стояв. Проте суму відмовився називати: “Я не знаю, чи вам можна повідомляти таку інформацію”.










В Любешові чи не всю агітроботу кандидати зосередили в центрі містечка. Тут ми помітили аж трьох агітаторів від фонду Ігоря Палиці “Тільки разом”. Вони уникали камери та питань про те, скільки їм платять за проведену роботу.



В наметі, який розташований на території автостанції, чоловік нам заявив, що він тут за ідею.

“Я вже другий тиждень тут стою. А їсти — в мене є пенсія у 1200 гривень”, - заявив агітатор.

Крім того, тут ми вперше побачили агітацію від “Народного контролю”. Кандидат від цієї партії Тетяна Лишневець запланувала зустріч із виборцями, тому агітатори активно роздавали листівки та запрошення на захід.



Також тут вперше побачили агітаційну продукцію ВО "Свобода". Чоловіки, які роздавали листівки, побачивши камеру, за дві хвилини склали намет та зникли в невідомому напрямку. І це в розпал агітаційного дня.


В Камені-Каширському ми знайшли лише один намет Сергія Були. Проте в ньому нікого не було.

ПІДКУП: СКІЛЬКИ ПЛАТЯТЬ ЗА ГОЛОС ТА ЩО РОЗДАЮТЬ

Радикальна партія Олега Ляшка епатує громадськість не гірше за свого лідера. З такою ж легкістю кандидат від цієї партії порушує закон. Зокрема, за свідченнями людей, в Ківерцях два тижні тому безкоштовно роздавали вили. Щоправда, тут приказка про те, що навіть оцет дармовий — солодкий, не спрацювала.

“Там вила такі, що одна назва. От є вила, а держак до них поганий — сосновий. Навіть на цьому зекономили”, - розповідав нам один ківерчанин.

Така ж ситуація із роздачею сільгоспінструменту була і в Колках.

“Люди ледь не билися за ці вила. Стояли жінки, сварилися, кричали, аби першими доступитися до тої подачки. Це така ганьба нам..!” - розповіли нам місцеві мешканці.

У Любешові нам не на камеру розповіли, що тут купляють голоси виборців.

“В Любешові і селах є спеціальні люди, які спілкуються із місцевими і пропонують їм продати свій голос. Ціна стартує від 200 гривень”, - повідомив нам співрозмовник. За словами чоловіка, підкупом займаються люди із партії "УКРОП".

У селі Ветли Любешівського району нам підтвердили цю інформацію.

“За голос дає по 200 гривень. 60 людям дала по 200 гривень. Випивали тут в клубі, замочували. Ще потім сусід перевіряв, чи всім дали гроші”, - розповіла нам одна місцева мешканка.

До слова, Волинська обласна організація партії “УКРОП” офіційно заперечує інформацію про підкуп виборців. Відповідна заява з'явилася на сторінці організації у Фейсбук.

“У зв’язку з цим повідомляємо, що ні представники партії, ні члени команди Ірини Констанкевич не займаються такою діяльністю, не надавали доручення іншим особам займатися такою діяльністю та жодним чином не причетні до вищезгаданої ситуації. Вважаємо такі дії провокацією із застосуванням брудних виборчих технологій зі сторони інших кандидатів у народні депутати України та жалюгідною спробою зменшити кількість прихильників Ірини Констанкевич та партії УКРОП”, - заявили партійці.

Звісно, що “УКРОП” “відхрещується” від підкупу виборців. Але оскільки Ігорю Палиці важливо посилити свій вплив в області і в 23-му окрузі зокрема, то можна припустити, що в хід ідуть усі методи і, попри таку гучну заяву, окремим мешканцям населених пунктів поставлене завдання за будь-яких умов забезпечити Ірині Констанкевич максимальну кількість голосів.

ВИБОРЦІ: МОЯ ХАТА СКРАЮ

На питання журналістів про те, чи визначилися люди зі своїми кандидатами, більшість із них нам заявили, що на вибори не підуть.

“Я нікому не вірю. Вони мене розчарували”, - заявляли нам в один голос люди, які мешкають в різних населених пунктах.

Тож виходить так, що, попри те, що майже нікому не подобається нинішня влада і чи не кожен нарікає на бездіяльність народних депутатів, гідних не обирають. Тому що на вибори йдуть ті, хто продав свій голос або “повівся” на обіцянки.

Аня Бліннікова для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 17
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Охороняти кордон на Херсонщині - теж АТО ?..
Відповісти
у тому що переможе розум і освідченість Ірини Констанкевич сумнівів немає ніяких
Відповісти
звертаюсь до досвідчених лікарів прихіатріа за допомогою. Полікуйте шайку хворих людей які об"єднались із останньою фрмою шизофренії- це кирду , веремчучку і терещенка тут навіть важко опасати ступінь задавненості далі - клітка і ізоляція від суспільсва.
Відповісти
палиця всьо купив)
Відповісти
Гроші рішають все...)))Але де місцеві кандитати...!!??
Відповісти
А вам хто заплатив?
Відповісти
Якщо виборець стане розумний і буде брати від всіх кандидатів гроші та подарунки, а проголосує все рівно, як вважає за потрібне, то і сенс підкупів просто зникне. Так що люди, беріть все що дають і побільше, бо у вас воно і вкрадене, а обирайте по совісті.
Відповісти
стаття не про що, просто набір слів....хтось кудись пішов, хтось комусь сказав....журналіст просто хотів полити брутом Укроп і зачепити інших, а вийла не стаття а твір на вільну тему написаний п"ятикласником. журналісту ганьба. І доречі якщо вже пишеш то набери інформації, поспілкуйся з інтернетом.... (Веніславський балатувався і в 2014 році по 23 округу у ВР і набрав непоганий результат). Тож Волиньпост дерзайте і дивуйте нас цікавими статтями!!!!!
Відповісти
Ок. Здається ви з Укропу, раз так пишете.
Відповісти
стаття хороша і не нудна. Все і зразу про всіх є - не треба шукати інформацію в інших новинах чи на інших сайтах.
А про купівлю голосів і вила це дійсно сором. Але що поробиш, коли в країні люд ні за що не мають.
Відповісти
Минулі вибори теж були брудні і продажні.Але так відкрито,нагло і цинічно ще ніхто не купляв голоси,як Укроп.Я дуже хотіла підтримати Коломоського за те,що не здав Дніпро москалям,але методи проведення виборів-гірші ніж в регіоналів.Ганьба цим виборам.А штаб виборчий в АТО. Всіх і прибиральницю також.
Відповісти
В неділю наше місто повністю обійшла Любов Балецька.Цікава пані, але шкода, що з Каменя-Каширського. Але, мабуть, хоч і немісцева буду за її голосувати. Зачепила, хоч спочатку не хотів говорити.
Відповісти
Ну цікава внучка й бабця з Ветел не вхопили в кандидатів то спіймались в кореспондентів Та щей всім розказали, що кореспонденти більше платять ніж ті що хочуть стати депутатами. Так , що дівчата ставайте на дорозі і продавайте за гроші бредове інтерв ю
Відповісти
Признаюсь, що планувала не брати участі у цих виборах.Але переглянувши передвиборчі програми кандидатів та переслухавши їх все таки іду і своїх веду, бо рівних Ірині Мирославівні НЕМАЄ!!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
Признаюсь, що планувала не брати участі у цих виборах.Але переглянувши передвиборчі програми кандидатів та переслухавши їх все таки іду і своїх веду, бо рівних Ірині Мирославівні НЕМАЄ!!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
Усім вже ясно, що інтервю бралося в Невірі. Не такі в нас люди погані, щоб за 200 у.е. продавались. Про гроші мріяли лиш ті яким байдуже як далі житиме громада.Баба Іра дай Боже вам дожити до наступних виборів і ще давати не одне інтервю, а тобі Ірка за що переживати ти ж не береш участь у невірських виборах.
Відповісти
Констакевич політична проститутка. Вибирайте порядних. Кирдою також гидую.
Відповісти
Останні новини
23-й округ, вибори: фінішна пряма. ФОТО. ВІДЕО
13 липень, 2016, 10:08