СБУ залучила Антикорупційний Рух Наливайченка до проведення обшуків на Волині. ФОТО

СБУ залучила Антикорупційний Рух Наливайченка до проведення обшуків на Волині. ФОТО
25 липня виявився вдалим днем для волинських силовиків. Сьогодні з самого ранку співробітники СБУ спільно зі слідчими місцевої прокуратури та працівниками Державної прикордонної служби провели низку обшуків у містах Ковель та Володимир-Волинський.

Зокрема, прокуратура відкрила більше 10 кримінальних проваджень за фактом незаконного виготовлення, зберігання та збуту підакцизних товарів. Таким чином, було розпочато досудове розслідування та винесено понад два десятки постанов про проведення санкціонованих обшуків. До проведення операції було залучено активістів Антикорупційного руху Валентина Наливайченка, які виступили свідками при обшуках та вилученні.

***
Висока організація слідчих та відпрацьованість техніки спецпризначенців СБУ при проведенні подібних операцій вражає – доїзд та висадка по пунктах обшуків відбулись з точністю до хвилини. І це при тому, що пункт призначення повідомляється за 10-20 хвилин до початку операції. Тож силовики оперативно змогли розпочати обшуки на всіх заздалегідь запланованих об’єктах. Зокрема, це приватні будинки, автомобільні гаражі та складські приміщення, розташовані в різних куточках міст. Тим не менше, загін спецпризначенців відпрацьовує подібні операції постійно, тому від моменту висадки до потрапляння всередину приміщення проходить 3-5 хвилин.

Висока оперативність дозволяє затримати фігурантів кримінальних проваджень фактично «на гарячому» ще до того, як вони сповістять про обшуки своїх партнерів-контрабандистів. Тому мало кому вдається втекти з місця.

Сьогодні ж спецпризначенцям довелось не лише вибивати металеві двері, а й зламувати сейфи та блокувати виїзд втікачам-контрабандистам.

Першочергово співробітники СБУ шукали підакцизні товари, які контрабандисти незаконно зберігають для подальшого транспортування. Однак цього разу їм неабияк пощастило.

За інформацією з конфіденційних джерел, за кількома адресами співробітники прокуратури та СБУ накрили кілька «точок» зберігання контрафактних цигарок. Загалом було вилучено понад 300 ящиків цигарок, більше 100 ящиків спирто-горілчаних виробів, а також кілька тонн нерозведеного спирту. В подальшому з цього спирту у підпільних цехах виготовляють сурогат.

Найцікавішою виявилась знахідка силовиків в одному зі складів у місті Володимир-Волинський. За непримітною брамою розташувалась невелика автостоянка для вантажних автомобілів та великогабаритних автобусів. Та серед адмінприміщень знайшовся і таємний вхід у кімнатку розміром 6х9, до верху забиту контрабандними цигарками та спиртним.

Оглянувши продукцію, слідчі зазначили, що горілка – очевидний сурогат, та зловмисники неабияк потрудились, аби він виглядав, як справжній оригінал.

Зокрема, у підпільний спосіб спритники виготовляли горілку «Кришталева» та «Олександрія», на які були наклеєні підроблені акцизні марки. Також варто зазначити, що на сьогодні вже доступні нові технології нанесення порядкових номерів на акцизні марки, тож сурогат від оригіналу відрізнити стало ще важче. Тим не менше, слідчі, які не вперше вилучають контрафактний товар, заявили, що не мають сумнівів у цьому. Мовляв, подальша експертиза лише підтвердить, що у пляшки підпільно розливали сурогатне спиртне.

Також варто відзначити і асортимент тютюнових виробів, які було вилучено силовиками під час обшуків. Типові дешеві цигарки марок «Магнат» та «Фест» тепер не популярні – через кордон переправляють і більш елітні – «Мальборо» та жіночі «Корсет».

Варто зауважити, що і серед спирто-горілчаних виробів цього разу знайшли цікаві екземпляри. Так, співробітники СБУ вилучили кільканадцять ящиків елітного віскі «Блек Джек» та елітну фінську горілку «Фінляндія». З огляду на написи на упаковках, ці брендові напої та цигарки призначалися для мереж дьюті-фрі, та вочевидь замість роздрібної безмитної торгівлі цілими партіями незаконно ввозились до України заради подальшої реалізації.

Окрім цього, співробітники СБУ вилучили кілька тонн чистого спирту, розфасованого у 200-літрові бочки, 5-ти та 20-літрові пластикові каністри.

Що ж до власників контрабандної сировини, то співробітникам СБУ спільно зі слідчими місцевої прокуратури та прикордонниками вдалось викрити цілу схему та встановити основних фігурантів справи. Варто зазначити, що ці особи не вперше притягаються до відповідальності за подібні злочини (виготовлення, збут та реалізація підакцизних товарів).

Сьогодні силовикам вдалось здійснити обшук у головних фігурантів справи і вилучити у них, окрім алкогольних та тютюнових виробів, ще й іноземну валюту. Так, в одному з помешкань вони вилучили кілька пакетів з грошима: гривні, долари та злоті. Загалом – понад 1 мільйон у гривневому еквіваленті. Що ж до підакцизних товарів, то СБУшники оцінили контрабандний «улов» на понад 2 мільйони гривень.

Наразі усі докази (кошти, цигарки та алкоголь), вилучені під час обшуків, відправлено на зберігання у Ковель. Силовики склали низку протоколів за фактом вилучення незаконних підакцизних товарів. Ведеться досудове розслідування.

«Антикорупційний рух Валентина Наливайченка не просто долучився до проведення обшуків на Волині. Ми показали, як СБУ та контролюючі служби можуть співпрацювати з громадськими активістами і вести спільну боротьбу проти контрабандистів. «Справедливість» Наливайченка на сьогодні має чіткий план дій щодо подолання корупції на Волині. Тому обшуки та вилучення підакцизних товарів, які зберігались незаконно, - це лише один із напрямків нашої роботи. Ми також тримаємо на контролі питання незаконної вирубки лісів та вивезення промислової дороговартісної деревини за кордон нелегальними шляхами. Вже найближчим часом ми оприлюднимо перші результати нашої роботи», - заявили активісти Антикорупційного руху Валентина Наливайченка на Волині.












Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
«Блек Джек» не елітне віскі, а Вітчизняний сурогат!
"Джек Денієлс" то елітне віскі.
Відповісти
А скільки років торгували цми сурогатом і всі це знали і міська рада і мусорня з прокурорами ,які самі і кришували цей бізнес .
Відповісти
Чепіжак теж був у долі, а результату по його посадці - 0!??!
Відповісти
Останні новини
СБУ залучила Антикорупційний Рух Наливайченка до проведення обшуків на Волині. ФОТО
26 липень, 2016, 12:08