На місці монастиря поставили освячений хрест. ФОТО

На місці монастиря поставили освячений хрест. ФОТО
Нещодавно на місці колишнього православного монастиря у селі Мала Осниця Маневицького району було встановлено і освячено охоронний знак та хрест.

Про це повідомляють у прес-службі ДП Волинські старожитності.

Дослідження на території монастиря впродовж 2011-2012 років проводила експедиція ДП «Волинські старожитності» під керівництвом Олексія Златогорського.

Під час археологічних розкопок виявлено фундаменти дерев'яного храму, поховання монахів, велику кількість керамічних виробів, прикрас та монет XVI-XVII ст.

Зокрема, серед знахідок привертають увагу кахлі з гербами родини Чарторийських та фрагмент тарелі для пожертвувань з написом «Всякое даяние да будет благо». За історичними джерелами монастир Св.Трійці у Малій Осниці будував відомий меценат середини XVI ст. Михайло Чарторийський. На території обителі він заповідав поховати себе.

В радянський час на території старого монастиря були зроблені силосні ями, а вже у роки незалежності вони перетворилися у сміттєзвалище.

З ініціативи волинських археологів та директора Маневицького краєзнавчого музею Петра Хомича на пам'ятку виготовлено охоронну документацію, місцеві школярі прибрали територію. За кошти археологів виготовили і охоронний знак.

В урочистостях прийняли участь працівники ДП «Волинські старожитності», Маневицького краєзнавчого музею, представники районної влади, дирекція, педагогічний колектив та учні Великоосницької школи, монахи з Старочорторийського монастиря. Настоятель останнього, отець Володимир, освятив пам'ятний охоронний знак та хрест на місці функціонування давньої православної обителі.

ДП «Волинські старожитності» спільно з Маневицьким краєзнавчим музеєм планує проводити дослідження на пам'ятці і в наступному році.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На місці монастиря поставили освячений хрест. ФОТО
17 вересень, 2012, 09:35