Головний інженер не виконує своїх посадових обов’язків, - директор «Вололодимир-Волинськтеплокомуненерго». ФОТО

Головний інженер не виконує своїх посадових обов’язків, - директор «Вололодимир-Волинськтеплокомуненерго». ФОТО
Днями директор ПТМ «Вололодимир-Волинськтеплокомуненерго» Ганна Рубанова провела у себе прес-конференцію для місцевих журналістів.

Причин для такої зустрічі – більше, ніж достатньо. Це і підготовка до нового опалювального сезону, і борги підприємства, і, так би мовити, нездорова атмосфера в колективі,- повідомляє Володимир Медіа.

– Пані Ганно, яка нині ситуація складається на підприємстві?

– Ситуація на підприємстві складна. Це зумовлено різними причинами - як зовнішніми, так і внутрішніми. Політика держави, встановлення сезонного тарифу, введення спецрахунків, введення в дію постанови 1037, які ще більше ускладнюють ситуацію і ставлять під питання підготовку підприємства до нового опалювального сезону, виплату заробітної плати, сплату обов’язкових податків…

Це, так би мовити, глобальні проблеми, на які, в першу чергу, впливає ситуація в країні. Проте є ряд внутрішніх конфліктів, які теж негативно впливають на роботу підприємства. Як відомо, керівник несе відповідальність за підготовку та проходження опалювального періоду.

Але в ситуації, що склалася, це є під питанням. Під час проведення ремонтних робіт, а саме під час гідравлічного випробування тепломережі на котельні по вул. Старицького, 12-К було виявлено порив мережі по вул. Ковельській (біля управління соціального захисту населення Володимир-Волинської РДА). Внаслідок цього на центральній вулиці міста сталася аварійна ситуація, яка потребує негайної ліквідації. Дощі можуть підмивати ґрунт, і це може призвести до ще більшої аварійної ситуації - обвалу, просідання асфальту.

Головний інженер підприємства ніякі заходи не вживає, не виконує свої посадові обов’язки. Були закуплені матеріали, труби та комплектуючі до них. Коли бригада майстра дільниці №1 приступила до виконання робіт по заміні теплової мережі, головний інженер заборонив виконувати будь-які роботи, мотивуючи це тим, що відсутня декларація про початок будівельних робіт. Але саме цю декларацію він мав би і зробити ще до початку земляних робіт.

Робітники на чолі з майстром у п’ятницю виконували роботи. Головний інженер перешкоджав їм, забороняв працювати, погрожував штрафом. Викликав інспектора державної будівельної інспекції Ігоря Возного. Відсторонив майстра дільниці від роботи. Про всі ці роботи свідчить уже складена службова записка.

І це не єдина подібна ситуація на підприємстві. Під час попереднього опалювального періоду (2015-2016 рр.) 3 котельні після проведення на них реконструкції не були введені в експлуатацію, хоча виробництво теплової енергії на них здійснювалося. Причина – відсутність дозволу на викиди. На даний час, коли дозвіл на викиди підприємство отримало, постала нова проблема. Неможливість введення їх в експлуатацію, тому що під час реконструкції не виконані всі норми з охорони праці та не всі роботи передбачені проектно – кошторисною документацією. А це веде до скасування декларацій про готовність об’єкта і накладення штрафу в розмірі до 400 тис. грн. Це додаткові збитки, які не мають джерел покриття.

Відповідно до посадової інструкції головного інженера (п.2.4. Організовує розробку і виконання планів впровадження нової техніки і технології, організаційно – технічних заходів, науково – дослідних та експериментальних конструкторських робіт. п.2.5. Забезпечує ефективність проектних рішень, своєчасну та якісну підготовку виробництва, технічну експлуатацію, ремонт і модернізацію устаткування. п.2.6. Організовує роботу з поліпшення, вдосконалення і оновлення виконуваних робіт, в т.ч. сторонніми організаціями, проектування та впровадження у виробництво засобів комплексної механізації та автоматизації технологічних процесів, контролю і випробувань високопродуктивного спеціалізованого устаткування, розроблення нормативів трудомісткості послуг і норм витрат матеріалів на їх виробництво послідовного здійснення режиму економії. п.2.8. Контролює дотримання проектної, конструкторської і технологічної дисципліни, правил та норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки, вимог органів державного нагляду за охороною праці, природоохоронних, санітарних та інших органів), це входить в його обов’язки.

Чому головний інженер не контролював проведення реконструкції та дотримання всіх норм? Цього пояснити він не може, лише стверджує, що це не його робота, а робота технічного нагляду, який за це отримав немаленьку суму, відповідно до актів. На підприємство вже наклали півтора мільйона штрафу. Перевірка інспекцією була проведена за скаргою депутата міської ради Ярослава Жука, який подбав про скасування 12 декларацій про готовність об’єктів до експлуатації за проектами капітального ремонту інженерних вводів багатоквартирних будинків в м. Володимирі-Волинському та накладення такого штрафу, який підприємство не в змозі заплатити при нашій заборгованості у 10 тис гривень перед НАК «Нафтогаз України».

Під час проведення відповідних робіт по встановленню вузлів обліку теплової енергії у 2015 році головний інженер самоусунувся від виконання цих обов’язків. Каже, що не має до цього ніякого відношення, мотивуючи це тим, що він лише експлуатує, а не будує і не монтує.

– А взагалі ваше підприємство має право здійснювати таку діяльність?

– Відповідно до статуту, підприємство може виконувати дані роботи. У 2016 році з міського бюджету було виділено 500 тис. грн на реконструкцію інженерних вводів теплопостачання багатоповерхових житлових будинків з встановленням приладів обліку теплової енергії. За ці кошти підприємство може встановити 8 лічильників теплової енергії. Був виданий наказ про призначення головного інженера, відповідального за введення контролю освоєння бюджетних коштів, підготовки декларацій про початок та закінчення будівельних робіт, про перевірку акту виконаних робіт фактичним роботам.

Проте він відмовився його підписувати. Головний інженер навіть погрожує подати на мене в суд за цей буцімто незаконний наказ. І відмовляється виконувати будь-які роботи. Проводить збори з мешканцями будинків, настроює їх проти підприємства, особисто проти запропонованих лічильників. Погоджувати проектну документацію відмовляється.

– Нам відомо, це не перші такі непорозуміння з вашим головним інженером…

– Так, це справді не поодинокий випадок, коли головний інженер відмовляється виконувати свої посадові обов’язки. У червні місяці до нас звернувся комунальний заклад «Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №8 «Вишиванка»» для отримання технічних умов на встановлення у них індивідуального теплового пункту. Кошти були виділені з міського бюджету для реконструкції системи опалення у цьому дитячому садочку. Головний інженер відмовився видати такі технічні умови, мотивуючи це тим що в установі вже давно функціонує такий індивідуальний тепловий пункт. Відповідно до «Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж» індивідуальний тепловий пункт – пункт, із якого здійснюється теплопостачання та керування системою теплоспоживання не більше, ніж однієї будівлі (споруди) або її частини. В установі функціонує лише тепловий вузол – комплекс пристроїв, призначених для приєднання системи теплоспоживання до теплової мережі, а саме в цій установі приєднання до зовнішньої теплової мережі відбувається через елеваторний вузол.

Технічні умови були видані 11 липня 2016 року. Головного інженера тоді не було на місці – в цей час саме засідала загальна депутатська комісія та був День депутата. Заступник директора Кравчук А.С. поставив власний підпис на технічних умовах, ніхто підпис головного інженера не підробляв.

ІТП ‒ індивідуальний тепловий пункт або індивідуальний тепловий вузол вводу – це складне інженерне обладнання, яке необхідне для приєднання внутрішніх систем теплоспоживання до зовнішніх теплових мереж. Він забезпечує інтенсивну тепловіддачу від опалювальних приладів, дає можливість якісно регулювати відпуск тепла до дошкільної установи, залежно від температури зовнішнього повітря. Дітки не повинні страждати від дій головного інженера!

– Попередній директор так і не знайшов спільної мови з головним інженером. Можливо, через це і залишив свою посаду…Як триває ваша співпраця з паном Жуком?

– За чотири місяці, що я перебуваю на посаді директора, спільної мови з технічним керівником, який, фактично, повинен бути моєю правою рукою, я не знайшла. Технічний керівник має своє бачення розвитку підприємства, але, на жаль, лише скаргами в різні інспекції. Збори, мітинги, виступи – все це він проводить, створює ажіотаж серед вкрай занепокоєного трудового колективу, розповідає, які всі неправі, які незаконні дії вони чинять. Проте посприяти у вирішенні накопичених проблем, в тому числі і технічного характеру, та вивести підприємство з кризи він не допомагає. На чимало моїх питань реагує погрозами писати позови до суду та подавати скарги у різні інспекції, здійснює психологічний тиск і на інших працівників підприємства.

Як розповіла на завершення директор підприємства, люди втомилися працювати в постійних емоційних інтригах. А це впливає на ремонтні роботи, що в може призвести до зриву опалювального сезону.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Всім у місті відомо хто такий Жук! Вигнати його за невідповідністтю посади!
Відповісти
Останні новини
Головний інженер не виконує своїх посадових обов’язків, - директор «Вололодимир-Волинськтеплокомуненерго». ФОТО
16 серпень, 2016, 13:37