Чи піде ківерцівська районна газета вільним шляхом?

Чи піде ківерцівська районна газета вільним шляхом?
Чвари та скандали довкола роздержавлення комунальних видань не вщухають і досі. Зокрема, загострилась ситуація щодо ківерцівської районної газети «Вільним шляхом», співзасновники якої, а це Ківерцівська районна рада, Ківерцівська райдержадміністрація та трудовий колектив видання не можуть визначитися з вимогами для роздержавлення газети.

Журналісти звинувачують владу в незаконному звільненні керівника, а представники районної влади звинувачують редактора видання у несерйозному ставленні до фінансової звітності.

Тож, аби розібратись у ситуації, що виникла представники Незалежної медіа-профспілки України зібрали усі сторони конфлікту для спільного обговорення та вирішення проблеми.

Загальну картину окреслив медіа-юрист НМПУ Олександр Тарасов, який розповів, що з 1 січня цього року набрав чинності закон, відповідно до якого всі комунальні ЗМІ підлягають роздержавленню.

«З того часу, коли газета «Вільним шляхом» почала робити перші кроки до роздержавлення, то одразу почались утиски з боку влади. Згодом редакцію газети просять підписати та затвердити новий статут, яким трудовий колектив хотіли виключити зі складу співзасновників. А коли в.о. редактора Марія Хітько не захотіла його підписувати, то її звільнили», - почав розповідати медіа-юрист.

Згодом, продовжив Олександр Тарасов, на місце головного редактора призначили людину, з якою трудовий колектив не дуже хоче працювати, мовляв це людина без досвіду роботу в сфері медіа, та ще й має тісні зв’язки з посадовцями районної ради.

Як пояснила звільнена в.о. редактора газети «Вільним шляхом» Марія Хітько її звільнили заднім числом за прогул. Хоча насправді того дня, коли Марії Хітько ніби то не було на роботі, вона була на офіційному заході у Волинській облдержадміністрації, а доказом цього є фотографії, на яких і фігурує Марія Хітько.

У свою чергу заступник голови Ківерцівської райради Тамара Чигрин заявила, що причиною конфлікту довкола роздержавлення газети є сумнівна оборудка з документами.

Мовляв у 2001 році Ківерцівська райрада проголосувала про вихід із засновників газети «Вільним шляхом». У 2004 році було прийняте нове рішення про створення нової газети з однойменною назвою, а попереднє видання ліквідувати.

Для цього було розроблено новий статут газети та спрямування. Проте, коли у цьому році постало питання про роздержавлення часопису райрада затребувала фінансовий звіт, аби з’ясувати чи є у видання борги.

Тоді ж і з’ясувалось, що статутний фонд газети нічим не підтверджується, а фінансові звіти, який за період аудиту було подано аж три, абсолютно різняться між собою.

Зрештою, зовсім скоро ця справа розглядатиметься в суді і саме тоді стане зрозуміло на чиєму боці правда.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.