На Волині заявляють про грубі порушення під час відбору членів виборчкомів

На Волині заявляють про грубі порушення під час відбору членів виборчкомів
У Маневицькій та Володимир-Волинській окружних виборчих комісіях 21 вересня відбулося жеребкування складу дільничних виборчих комісій, які пройшли із грубим порушенням виборчого законодавства – заявляють у прес-службі ВО «Свобода».

Опозиційні політичні сили – «Свобода» та «Батьківщина» готуються оскаржити результати жеребкування до суду.

Як повідомив уповноважена особа ВО «Свобода» в окружній комісії Ярослав Мосейчук, комісія у Маневичах знехтувала постановою ЦВК «Про форми подань щодо кандидатур до складу комісій» та статтю 28 Закону України «Про вибори народних депутатів».

«У документах, поданих однією особою на дев’ять політичних партій, відсутні ксерокопії паспортів. З документів взагалі не зрозуміло, які особи представляють ці політичні сили», - зазначив Ярослав Мосейчук.

Представник партії «Батьківщина» подав клопотання з проханням не включати ці 9 партій у жеребкування. Проте Маневицька ОВК проігнорувала його. Усне клопотання представника ВО «Свобода» з аналогічного приводу також відхилили.

Володимир-Волинська окружна виборча комісія теж провела жеребкування складу дільничних виборчих комісій, порушивши Закон України «Про вибори народних депутатів» та постанову ЦВК «Про порядок проведення жеребкування...».

Як повідомив депутат Волинської обласної ради, керівник юридичної служби виборчого штабу ВО «Свобода» в області Олександр Бик, окружна виборча комісія всупереч постанові ЦВК проігнорувала факт, що жеребки у скриньці перемішував член виборчої комісії.

Відбдулися й інші порушення. «Згідно букви закону непрозорі жеребки мають перемішуватися і витягатися із прозорої скрині для жеребкування, а прозорі жеребки – із непрозорої скрині. Між тим, непрозорі жеребки помістили у картонну непрозору коробку з відкритим верхом, але високими краями», - розповів Олександр Бик.

Окрім того, як заявляють у «Свободі», 22 вересня заступник голови Володимир-Волинської окружної виборчої комісії Володимир Іщенко (суб’єкт подання – партія «Народно-трудовий союз України») під керівництвом рядового члена комісії Валентини Лах (Партія регіонів) «потай від інших членів ОВК та суб’єктів виборчого процесу удвох здійснювали підозрілі дії в приміщенні ОВК».

Пояснити свою присутність в передвечірню пору у Володимир-Волинській окружній виборчій комісії №19 прибулим на місце події представникам «Свободи» Валентина Лах не тільки категорично відмовилися, але й спробувала використати міліцію для виведення небажаних їм свідків.

«У нас виникла підозра, що двоє членів комісії щось роблять з поданнями на членів ДВК. Наприклад, виправляють чи дописують заяви, додають відсутні копії паспортів. Наші підозри зросли, коли нам категорично відмовили у законній вимозі. На нашу думку, причиною відмови є невірні дані або фіктивні документи на членів ДВК», - розповів керівник Володимир-Волинського міського виборчого штабу ВО «Свобода» Сергій Коба.

ВО «Свобода» вирішила вести цілодобове чергування біля приміщення ОВК, щоб уникнути можливих маніпуляцій з документами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вибори-2012
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ото Батьківщина молодці. Спочатку маючи більшість у ЦВК кинули Свободу, а тепер і на місцях мутять... Звичайно заяву зробили, але по суті самі роблять все, щоб у парламенті бути єдино осібною опозицією
Відповісти
Останні новини
На Волині заявляють про грубі порушення під час відбору членів виборчкомів
23 вересень, 2012, 09:57