Через маніпуляції роботодавців вагітним зменшать вихідну допомогу

Через маніпуляції роботодавців вагітним зменшать вихідну допомогу
Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності пропонує здійснювати мінімальні виплати жінкам, які пропрацювали на новому місці роботи менше 180 календарних днів.

Про це пише газета «Коммерсант-Україна» у статті «Вагітність включили в схему».

Нині у фонді розробили законопроект, який обмежить допомогу розміром нарахувань на мінімальну зарплату (зараз зарплата +1102 гривень) у випадку, якщо жінка до відпустки по вагітності та пологах пропрацювала на новому місці роботи менше 180 календарних днів протягом останніх 12 місяців. Документ планують передати на розгляд Верховної ради до парламентських виборів.

Зараз виплата розраховується виходячи з реальної зарплати, що активізувало шахрайства з метою отримання підвищеної допомоги. З початку року кількість таких фактів збільшилася на 4%, сказали у фонді. Витрати на виплату допомоги по вагітності та пологах збільшилися на 15,1%, тоді як народжуваність зросла на +6,8%.

Схема полягає в тому, що роботодавець наймає жінку приблизно за місяць до відпустки по вагітності та пологах і нараховує їй підвищену зарплату, що дозволяє їй пізніше отримати з фонду значні обсяги матеріальної допомоги.

«Враховуючи, що роботодавець може встановити співробітникам максимальну зарплату в 18,5 тисяч гривень, то за 126 днів відпустки по вагітності та пологах сума допомоги перевищить 78 тисяч гривень», - відзначає і. о. директора виконавчої дирекції фонду Тамара Нагорна. Начальник відділу соцвиплат фонду Ганна Харченко додає, що з такої зарплати їх фонд отримає внесок у розмірі 450 гривень за місяць, тоді як щоденний розмір допомоги (виплат в період відпустки) складе 620 гривень, тобто 18,6-19,22 тисяч гривень за місяць. У фонді відзначають, що кількість виплат по високих зарплатах зросла поки лише на 1%.

«З точки зору справедливості недобре пропрацювати місяць, отримати більшу зарплату і піти в декрет з великою виплатою, але, з іншого боку, їх завдання отримати хоч щось від держави зрозуміла», - вважає заввідділом соцполітики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Піщуліна. Схеми застосовуються і в інших сферах. «Можна пропрацювати на заводі 40 років і отримувати мінімальну пенсію, а є пройдисвіти, які за три роки до виходу на пенсію влаштовуються на держслужбу і потім отримують максимальні виплати», - пояснює пані Піщуліна.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Через маніпуляції роботодавців вагітним зменшать вихідну допомогу
26 вересень, 2012, 15:45