На Волині боряться з чумою у тварин

На Волині боряться з чумою у тварин
З початку року в 10 областях України виявлено випадки захворювання на африканську чуму свиней (АЧС). Серед них і Волинь.

Про це повідомляє Волиньinfo.

Як повідомляють у Держпродспоживслужбі, спалахи АЧС зафіксовано в Любешівському та Ратнівському р-нах. Всього – 4 випадки в індивідуальних господарствах, де вже проведено заходи для локалізації хвороби.

Факти поширення серед диких тварин поки не зафіксовані. З метою недопущення поширення хвороби у дикій фауні Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства вжито ряд заходів.

Перш за все, забезпечено постійне проведення патрулювання мисливських угідь з метою вчасного виявлення трупів диких свиней.

Для добування диких свиней сформований перелік працівників державних лісомисливських підприємств.

Відповідно до листа, добування диких кабанів на територіях природно-заповідного фонду проводитиметься лише в присутності працівників Управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації або Державної екологічної інспекції у Волинській області, поза межами ПЗФ – у присутності представника обласного управління лісового та мисливського господарства.

Для цього обладнано спеціальні забійні площадки (крім 20-кілометрової зони від державного кордону з Республікою Білорусь на територіях Любешівського та Ратнівського р-нів) з метою забезпечення відбору біоматеріалу від добутих тварин у ДУ «Волинська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини».

Також Волинське ОУЛМГ наголошує: із метою зниження ризику розповсюдження африканської чуми свиней при контакті з дикими кабанами необхідно дотримуватись основних санітарно-гігієнічних заходів.

Принагідно нагадуємо: для людини ця хвороба є безпечною. Але серед тварин розповсюджується надзвичайно швидко.

Безсильною є і ветеринарна медицина. Якщо від класичної чуми існують вакцини, то африканську чуму можна побороти лише локалізувавши осередок зараження.

Не існує й ефективних засобів профілактики АЧС. Тож у випадку виявлення осередку спалаху інфекції практикується поголівне знищення тварин безкровним методом, а також ліквідація всіх тварин у радіусі 20 кілометрів від нього. Хворих свиней та тих, які контактували з інфікованими тваринами, забивають та спалюють.

У господарстві, в якому виявлено африканську чуму, запроваджують карантин.

У природних умовах на африканську чуму свиней можуть занедужати як свійські, так і дикі свині будь-якого віку. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
правильно - борються?
Відповісти