Військова база США в Гренландії може стати причиною екологічної катастрофи

Військова база США в Гренландії може стати причиною екологічної катастрофи
На колишній військовій базі США в Гренландії, яку називають «містом під льодом», може статися витік забруднюючих речовин у навколишнє середовище через зміни клімату. Небезпечні відходи включають друковані плати (PCB), резервуари неочищених стічних вод і низькорадіоактивний теплоносій з ядерного реактора, який колись там знаходився.

Пише видання Цікавості.

У 1959 році в північно-західній частині Гренландії інженери американської армії почали будівництво футуристичного проекту, що нагадує декорації шпигунських фільмів часів холодної війни. У мережі прихованих під крижаним щитом тунелів було все — від науково-дослідних установ до лікарні, кінотеатри і церкви. Єдиним джерелом енергії служив невеликий портативний ядерний реактор.

Офіційно об’єкт «Кемп Сенчурі» (англ. Camp Century), розрахований на розміщення 200 солдатів, будувався як лабораторії для арктичних науково-дослідних проектів, але насправді був секретною базою США для зберігання та випробування ядерних ракет.

Весь проект під кодовою назвою «Крижаний хробак» ніколи не згадувався в договорі між США і Данією. Він включав навіть створення залізниці, але так і не був повністю реалізований. База була залишена в 1967 році. Через три роки вчені виявили, що льодовик переміщається набагато швидше, ніж вважалося раніше, погрожуючи розчавити тунелі.

Вважаючи, що ділянка буде вічно замороженою, армія США видалила ядерний реактор, але відходи, маса яких еквівалентна 30 літаків Airbus A320, залишила під льодом. Тепер, через півстоліття, правильність такого рішення стала викликати сумніви, так як температура в Арктиці зростає більш високими темпами, ніж в усьому іншому світі.

Дослідження на чолі з Вільямом Колганом з Йоркського університету Канади, опубліковане в серпні в журналі Geophysical Research Letters, показало, що подальше зростання температури може в підсумку призвести до викиду токсичних відходів з бази в навколишнє середовище.

«Коли відходи були законсервовані, ніхто не припускав, що вони можуть знову опинитися на поверхні. Ні США, ні Данія по суті ні в чому не винні, але світ змінився», — говорить Колган.

Згідно з отриманими прогнозами, до 2090 року танення льоду не зможе більше компенсуватися снігопадами, а це означає, що токсичні хімічні речовини можуть потрапляти в навколишнє середовище. Ще раніше тріщини в снігу можуть призвести до просочування талої води із зруйнованих тунелів, розташованих близько 35 метрів нижче поверхні. На думку Колгана, з операцією очищення доведеться почекати, поки лід над табором не розтане, у зв’язку з високою вартістю розкопок.

Міністр закордонних справ Гренландії назвав результати дослідження тривожним сигналом. У 2014 році уряд запитував звіт з Копенгагена на предмет можливого забруднення «Кемп Сенчури», але не отримав ніякої оцінки загрози забруднення і характеру відходів.

Після доповіді Колгана Міністерство оборони США заявило, що визнає реальність зміни клімату і ризиків, які вона представляє. Америка буде продовжувати працювати з владою Данії і Гренландії над вирішенням проблем взаємної безпеки.

Колган зазначив, що раніше США і Данія очистили ділянку в 240 кілометрах від «Кемп Сенчури», де в 1968 році розбився бомбардувальник B-52 з чотирма водневими бомбами на борту, тому знезараження місця не повинно бути занадто складним завданням.

«Небезпека для навколишнього середовища є відносно невеликою. Район досить віддалений, тільки кілька міст розташовані в його околицях.

Встановити, яка країна несе відповідальність за це, буде не так просто, але це допоможе створити прецедент для інших конфліктів, що виникають у результаті зміни клімату», — сказав він.

На думку Крістіана Нельсона з Орхуського університету Данії, в результаті, ймовірно, обидві країни візьмуть на себе солідарну відповідальність за очищення бази в Гренландії, так як американці побудували її там, а датчани дозволили їм це зробити.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Питання, канєчно, Пащенко підняв серйозне. Є конкретна загроза флорі і, навіть в певній мірі, фауні Волині. Доцільно розглянути на черговому засіданні Жидичинської сільської ради. Ну,а спільний фуршет для депутатів і делегації ескімосів зробити в Патіо десь на фльорі. Два мішки бульби, капусту і бураки для салатів по 76 коп. вже завезли.
Відповісти
Останні новини
Військова база США в Гренландії може стати причиною екологічної катастрофи
01 жовтень, 2016, 07:34