Луцький депутат вважає, що черги на митниці створені штучно

Луцький депутат вважає, що черги на митниці створені штучно
Митниця є величезним джерелом корупції в Україні. Для отримання хабарів співробітники прикордонного контролю використовують безліч схем, однією з яких є штучні затори.

Про це виданню Politeka розповів депутат Луцької міської ради Микола Собуцький.

Микола має автівку на польських номерах, тому майже кожного тижня перетинає державний кордон.

«Вчора випробував всю корупційну складову на собі. Проведемо віртуальну поїздку через кордон. З корупцією стикаємося на в’їзді в “Ягодин”. Часто в новинах передають, що три тисячі машин застрягли в чергах. Такі черги з одного боку створюються штучно самими працівниками митниці, тому що це дуже вигідно», – сказав водій.

За словами депутата, для тих, хто не хоче довго стояти на митниці, існує певна “такса” - від 200 до 1,2 тис грн. Якщо заплатити прикордонникам, то можна уникнути багатогодинного “простою” в черзі і потрапити в Польщу набагато швидше.

«Наприклад, їде людина в Польщу. Є на руках квиток на літак. Багато жителів Західної України літають з Кракова або Варшави, там перельоти дешевше, ніж в Україні. Людина поспішає, не має можливості стояти в 1,5-кілометровій черзі, боїться запізнитися на свій рейс. Тому звертається до прикордонника, який виписує талони і стежить за порядком. Щоб в’їхати поза цією чергою, треба заплатити. Такса буває від 200 до 1200 гривень. Я стояв на “Ягодині” в черзі і просто думав: за півгодини з «лівака» проїхало удвічі більше машин, ніж з черги. Там не тільки поспішають звичайні люди, а й так звані «човники», які в Польщу возять цигарки. Вони можуть дати 500-600 гривень, щоб не втрачати час», – каже Собуцький.

Крім того, депутат прокоментував ситуацію з контрабандою на кордоні. Зокрема він стверджує, що це питання можна вирішити. Справа лише в ціні.

“Підходить чоловік, який шукає контрабанду. Запитує напрямки, скільки сигарет ми веземо. Ми можемо зізнатися, що у нас 10 блоків і заплатити 10 гривень за блок. Тоді проблем не буде. Можна покласти в багажник 100 гривень або під сидіння. Під час поверхневого огляду автомобіля працівник митниці побачить гроші і зрозуміє, що це для нього. Якщо не зізнатися, але він знайде, сигарети відберуть. Але неофіційно. Доведеться сплачувати штраф у доларах – все йому в кишеню. Вони зацікавлені, щоб щось знайти, тому будуть шукати і вимагати гроші”, – говорить депутат.

Він зазначає, що навіть якщо нічого не везеш, будуть шукати і питати, чому з порожніми руками, адже це невигідно.

“Це не раз проходив на собі. «Човники» створюють черги на кордоні. Сигаретна контрабанда у нас дуже велика. Напевно, в черзі тільки кожна четверта машина не везе цигарки, тому що їде в Польщу у справах або на відпочинок. Решта везуть, тому платять”, – розповідає Собуцький.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
носитиму сигарети!
Відповісти
Таке враження ніби журналісти даного порталу розумово відсталі. Брати інтерв'ю в одного з бариг багато розуму не потрібно.
Для початку, громадяни України, які їздять на автомобілях з іноземною реєстрацією мусять покинути Україну через 5 днів, якщо перетинають кордон області через яку вїжджали і 10 днів через іншу. Так для чого їздити кожного дня? Контрабандист буде розповідати про штучно створені черги. А піти на роботу як більшість громадян України не можливо? При бажанні робота є завжди. Дані персонажи користуючись тим, що живуть недалеко кордону возять в сусідню Польщу алкоголь, сигарети, паливо. Піди на роботу, внеси кошти в бюджет своєї країни і живи на своє благо і благо Батьківщини.
Коли я перетинаю кордон раз в 2-3 жодних проблем з перетином крім черг немає. А черги відповідно через таких бариг як Микола.
Відповісти
Може для цього депутатата і штучно.... Хай поїде постоїть 15-20 годин в черзі. Тоді не говоритиме абсурду. А якшо "рішає" чергу, то хай мовчить і не говорить чіпухи.
Відповісти
Все правильно написав ,але не написав чому займаються контрабандою ,чи може людина від доброго життя башляє на границі і рискує з сигаретами ,а тому що вся злодійска влада обібрала народ до нитки і оббирає далі і хоче щоб народ ,ще жив по законах які ці сволоти придумали для себе ,але все колись кінчиться тим ,що "жирних котів "повісять на гіляках .
Відповісти
Нема хабарів на митниці "Ягодин"! На митниці "Ягодин" працюють самі чесні люди на Волині - ми ніколи не беремо там хабарів. І черг нема там - це все брехня!
Відповісти
Останні новини
Луцький депутат вважає, що черги на митниці створені штучно
04 жовтень, 2016, 15:50