12-річна система навчання в Україні буде з 2018 року

12-річна система навчання в Україні буде з 2018 року
Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону про освіту.

За це рішення проголосували 277 народних депутатів із 360 зареєстрованих у сесійній залі, - передає УНІАН.

Держава гарантує академічну, організаційну, кадрову та фінансову автономію закладів освіти. Вони мають право самостійно приймати рішення з будь-яких питань в межах своєї автономії.

Держава гарантує безоплатне забезпечення підручниками, посібниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів та педагогічних працівників у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

Законопроект встановлює, що заклади освіти забезпечують обов’язкове вивчення державної мови, яка є мовою освітнього процесу. Особам, які належать до національних меншин, забезпечується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних закладах освіти.

Праця педагогічних і науково-педагогічних працівників оплачується за рахунок коштів державного та/або місцевого бюджетів, коштів засновників, власних надходжень закладів освіти, грантів, а також інших джерел, не заборонених законодавством. Їм також встановлюються щомісячні надбавки за вислугу років. Посадовий оклад педагогічного працівника (найнижчої кваліфікаційної категорії) встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат, педагогічного працівника кожної наступної кваліфікаційної категорії підвищується на 10%.

Посадовий оклад науково-педагогічного працівника (асистента кафедри) встановлюється в обсязі більшому на 25% від посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії. Педагогічний працівник, який пройшов сертифікацію, отримує щомісячну доплату у розмірі 20% посадового окладу протягом строку дії сертифікату.

Встановлюється, що навчання учнів за програмами дванадцятирічної повної загальної середньої освіти починається: для початкової освіти та профільної середньої освіти - з 1 вересня 2018 року, а для базової середньої освіти - з 1 вересня 2022 року.

Крім того, законопроектом вносяться зміни до низки законів, а зокрема, і до закону "Про вищу освіту" - щодо складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
треба створити дитсадок!
Відповісти