На Волині енергію виробляють із відходів виробництва. ФОТО

На Волині енергію виробляють із відходів виробництва. ФОТО
Волинські лісівники активно впроваджують енергоощадні технології, переходячи на альтернативні види палива.

Про це пише Руслан Пилипчук на шпальтах видання Конкурент.

Зокрема новації запровадили на держпідприємстві «Цуманське ЛГ». Керівник підприємства Володимир Туревич зазначив, що в плані енергозбереження та енергозаміщення вони орієнтовані на отримання енергії з відходів виробництва.


"Частково ми використовуємо їх у такому вигляді, як воно є, а деякі піддаємо подальшій переробці", – розповів директор та повів гостей до шумних цехів.

"Ми використовуємо малоцінні деревні породи, які мало кому цікаві у лісопильній галузі, проте коли ми їх підсушуємо, їхня вартість виростає утричі", – додав чоловік.

Володимир Туревич каже, що продукція має величезний попит на ринку та моментально реалізовується. Частина продається в Україні, інша – йде на експорт, в основному до Польщі, де куб такої сировини вартує близько 35 євро. Очільник підприємства зауважив, що велику роль відіграє наявність спеціального сушильного господарства, оскільки ціна "сирого" палива становить лише 350 гривень.

"Також ми економимо на завантаженості транспорту: необробленої продукції можна "накидати" до транспорту в межах 20-22 кубів. Тоді ж як висушеної – 36-41", – підкреслив лісівник.

Для того, щоб таке господарство мало змогу економно функціонувати, у 2013 році було встановлено котел для твердого палива, який працює на відходах від деревини. Установка має потужність в 1 мегават, що рівняється площі опалення в 1000 метрів квадратних.

Також підприємство "робить" гроші з хмизу. Як каже Володимир Туревич, так звана неліквідна сировина має нульову вартість і зазвичай піддається спаленню. Проте в Цумані вирішили робити інакше: лісники "перебивають" деревину на паливну тріску, використовуючи для цього спеціальне устаткування.

"Наші витрати становлять до 90 гривень за куб, але потім продаємо по 170-200 гривень", – зазначив директор ДП "Цуманське ЛГ".


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де купити можна?
Відповісти
мегаватний котел опалює площу 10000квадратних метрів,а не 1000.
Відповісти
Останні новини
На Волині енергію виробляють із відходів виробництва. ФОТО
18 жовтень, 2016, 22:33