Показали срібний скарб, знайдений під Луцьком. ФОТО

Показали срібний скарб, знайдений під Луцьком. ФОТО
Артефакти, віднайдені на розкопках у волинських землях, отримали нове дихання. У Волинському краєзнавчому музеї представили відреставровані гончарні вироби, знайдені в урочищі Гнідавська гірка, а також справжній скарб, знайдений в одному з поховань.

Презентація відбулася в стінах музею, - повідомляють Волинські Новини.

Так, серед експонатів – відреставровані гончарні вироби, які донедавна зберігалися лише у вигляді черепків.

Як розповів завідувач відділу давньої історії музею Михайло Вашета, в експозиції використали частину фрагментів кераміки, знайдених недавно на розкопках.

«Зазвичай археологи їх знаходять уже побитими: черепок та й усе. Але, дякуючи реставраторам можна побачити, як виглядали ці вироби в первозданному вигляді», - пояснив він.

Згадані знахідки походять з урочища Гнідавська гірка з 2 розкопів. Реставратор Олексій Войтюк розповів, що допомогло в реставрації те, що шматки глечиків знайдені поруч, а не розкиданими.

«Найважливіше, що їх витягли комплексом, так званими «розвалами», і вони не були в загальній масі посуду, що спростило реставрацію. Майже всі фрагменти були. І хоч вони тоновані, але з внутрішнього боку видно, що довелося доробляти», - пояснює він.

Власне, не весь посуд складався ідеально, додає реставратор. Є асиметричні вироби. Він припускає, що такий посуд могли використовуватися в печах і він під дією температури і тиску деформувався.

Серед нових експонатів також є цьогорічна знахідка - наконечник стріли, яку знайшли на розкопках селі Дубище Рожищенського району працівниками краєзнавчого музею.

Молодший науковий працівник волинського краєзнавчого музею Тарас Верба, своєю чергою, представив ще низку експонатів. Зокрема, це - обладунки. Тривалий час ці речі зберігалися в музейних архівах, вони не обліковані і невідомо, як вони сюди потрапили. Ймовірно, хтось подарував їх ще в 30-х роках. І завдяки реставратору їх відновили.

Один експонат - піхотна кіраса 17 століття, зроблена з товстого заліза. На ній є клеймо майстра, яке, на жаль погано читається. Але за типом являється німецьким клеймом, тож, можна припустити, що країна походження Німеччина. На кірасі є 2 сліди від куль. Може, його власник брав участь в боях, або ж це «міланська проба»: свої ж стріляли з мушкета, щоб перевірити, чи втримає панцир постріл.

Другий експонат - кавалерійський обладунок, у якого рухомий низ і нерухома нагрудна частина. Він виготовлений з тоншого металу. Найімовірніше, у комплекті до нього прикладався і залізний гаржет з бронзовими накладками. Виготовили його приблизно у 17-18 столітті, ймовірно у Польщі.

Але це ще не все. Серед експонатів – набір зі срібла з позолотою, який в 2014 році знайшли в селі Рованці. Там свого часу виявили 40 поховань, в одному з яких, крім людського скелета, лежали кістки коня, вудила і 42 предмети, більшість яких й експонується.

«Навіть в околицях міста Луцька можна знайти справжній скарб, аналогів якому не має на Волині», - додає Тарас.

Річ у тім, що речі, які виявлені, не характерні для волинських знахідок. Припускають, що вони належали хозарам або угорцями. Серед знахідок - 2 арабських дирхеми. Причому, один з них - радше за все підробка. Бо на оригіналі чітко видно арабську в’язь, датовану 9 століттям. А підробка не має написів, а лише смужки, які імітують арабську в’язь.

«Наші предки не знали арабської мови, тож вибивали щось схоже, і таким чином підробки видавали за справжні гроші, які дуже цінувалися, бо виготовлені були з якісного срібла», - розповідає Тарас Верба.

Крім того, є тут набір, ідентифікований як фрагменти підсумка, який кавалеристи носили на поясі. Ці предмети - елементи декору, виготовлені зі срібла з позолотою. Причому, майстер користувався вогневим золочінням: коли золото плавилося і розтікалося по виробу.

Є також частина кінної, підвіски до якої кріпилися різні елементи, і під час ходу коня всі чули бряцаючий звук.

Також у тому ж похованні археологи знайшли 2 горщики. Причому, один з них типовий для Київської Русі, а другий - ні. Це радше за все, кажуть фахівці, баклага для зберігання і перевезення води подорожнім. На Волині таких горщиків не виготовляли.

Працівники музею сподіваються цими експонатами оновити діючу експозицію, яка вже тривалий час не оновлювалася.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скоро вже ці "археологи" почнуть поховання на діючих цвинтарях розкопувати в пошуках золота-срібла та предметів старовини.
Відповісти
Останні новини
Показали срібний скарб, знайдений під Луцьком. ФОТО
21 жовтень, 2016, 19:36