У Луцьку – нашестя бобрів. ФОТО

У Луцьку – нашестя бобрів. ФОТО
Щонайменше півсотні бобрів окупували берег річки Стир у межах Луцька та приміських сіл Рованці, Боратин, Кульчин і Сирники. У Луцьку зубасті гризуни заглиблюються аж до вулиці Глушець – шукають у тутешніх меліоративних каналах соковиті пагони осоки та корінці молодих дерев.

Цілу колонію бобрів бачили під мостом на Гнідаві: гризуни риють нори в крутосхилах, дамбі на протилежному боці Стиру, - повідомляє Район. Луцьк з посиланням на тижневик «Сім’я і Дім».

Найдужче бобри бешкетують у Центральному парку імені Лесі Українки. Нещодавно за десяток метрів від центральної алеї, поряд із дитячим містечком, водоплавні звірі перегризли кілька верб.

«Звалені дерева попадали в меліоративний канал. Бобри надгризли ще кілька стовбурів. Однак гризунів хтось сполохав. То й покинули недовершену справу. Будьте певні, згодом повернуться і таки серед ночі догризуть ті верби», – розповів очевидець.

Якщо раніше лучани рідко стрічали бобрів, то вже нинішнього року є свідчення щонайменше десятка городян.
«Якщо бобер відчуває небезпеку, без вагань нападає. Хоча першим – ніколи. Бували випадки, коли розлючений звір заскакував у човен, щоб відігнати чужинців від своєї хатки», – каже єгер Олег Бловій.

На Волині бобри водилися споконвіку. На них полювали заради хутра. Ледь не вибили до останнього. Однак через заборону відстрілу звірі нині розплодилися. В області є близько 5 тисяч бобрів. Популяція щороку збільшується на 200–300 голів.

Скажімо, на озері в селі Сирниках 30 бобрових хаток при березі та ще 40 серед плеса. Гризуни освоїли прилеглий ліс. Намощують дамби, щоб підняти рівень води. Відтак навесні затоплює ліс і сусідні людські городи.

«На Поліссі бобер – це справжнє лихо. Хазяї втрачають городину, бо гризуни вподобали моркву, буряки, бульбу. Захаращують згризеними стовбурами ріки та озера, що теж спричиняє підтоплення», – каже еколог Віктор Палій.

Мисливствознавці додають: у Луцьку та сусідніх селах оселилися бобри-мігранти з Полісся. Зазвичай пливуть річкою Стир із Прип’яті. Туди 30 гризунів завезли на розплід у 1967 році. На той час волинська популяція була майже винищена.
«Нині бобри масово мігрують ще й з Білорусі. Чому звірі пливуть на Волинь річками, ніхто не знає. Досліджень на цю тему не проводили», – запевняють лісівники.

Дехто впевнений: бобрам тут живеться вільніше, бо на Волині не дають ліцензій на їхній відстріл. Натомість лісівники кажуть, що масове полювання на бобрів може загрожувати їхній популяції.

«Коли дозволили ліцензійне полювання на лосів, то їх винищили майже повністю. Те саме станеться з бобрами, біда навчила», – переконані єгері.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: бобри, Луцьк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скоро поїмо їх і без ліцензій хай підростуть
Відповісти