Гунчик просить нардепів змін в держбюджеті ‒ хоче Волині більше грошей

Гунчик просить нардепів змін в держбюджеті ‒ хоче Волині більше грошей
Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик просить нардепів домогтися внесення змін до державного бюджету, щоб врегулювати видатки та доходи для Волинської області, зокрема щодо пільг, закладів профтехосвіти, розподілу податків, шахт тощо.

Про це йшлося під час оперативної наради у Волинській ОДА у понеділок, 31 жовтня.

За словами начальника департаменту фінансів Волинської ОДА Ігоря Никитюка, відповідно до проекту дердбюджету на 2017 рік, обсяг освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам області - 1,337 мільярда гривень, що на 14,7% менше, ніж у 2016 році. Цей ресурс у 2017 році спрямовується винятково на оплату праці педагогічних працівників. При цьому розподіл обсягу освітньої субвенції є непропорційним для різних бюджетів.

За попередніми розрахунками ОДА, на заробітну плату педагогічних працівників загальної середньої освіти у 2017 році необхідно 1,491 мільярда гривень, що менше запланованого обсягу освітньої субвенції для бюджетів області на 202,8 мільйона гривень. Крім цього, на фінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів передаються всі інші видатки з утримання шкіл.

Також певні зауваження є щодо медичної субвенції. Її обсяг із держбюджету місцевим бюджетам області визначено в сумі 1,182 мільярда гривень. Тут передбачені видатки на придбання медикаментів та лікарських засобів для лікування постраждалих на Чорнобильській АЕС в сумі 3,1 мільйона гривень, 35,0 мільйонів гривень – видатки на проведення сеансів гемодіалізу, 13,9 мільйона – цільові видатки на придбання медикаментів для хворих на цукровий та нецукровий діабет, відшкодування витрат для хворих дітей на СНІД в сумі 0,3 мільйона гривень.

Сума медичної субвенції на фінансування лікувально-профілактичних закладів складе відповідно 1,130 мільярда гривень, що лише на 8% більше відповідного показника на 2016 рік. Цей ресурс у 2017 році спрямовується винятково на оплату праці, придбання медикаментів та продуктів харчування.

Натомість поточні видатки для медзакладів враховані на рівні 2016 року, які були зменшені на 30% від 2015 року. В деяких районах - Локачинському, Іваничівському, Рожищенському - ці кошти у 2016 році взагалі не передбачались. За таких умов обсяг додаткової дотації на фінансування видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, що передбачений для області у сумі 536,5 мільйона гривень, не забезпечує покриття цих видатків.

Також виникла проблема через відсутність коштів у деяких місцевих бюджетах на фінансування пільгових перевезень. Тому Володимир Гунчик просить нардепів внести зміни до законодавства, щоб органи місцевого самоврядування самі визначали пільгові категорії населення і те, фінансувати чи не фінансувати їхні перевезення самостійно. Або ж із держбюджету повинні системно надходити кошти на компенсацію пільг, передбачених законом.

Також в ОДА просять збільшення обсягу субвенцій на реалізацію державних програм соціального захисту. Адже у показниках проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» бюджету області передбачено 958,1 мільйона гривень субвенції на надання пільг та житлових субсидій з оплати енергоносіїв та житлово-комунальних послуг. При цьому тільки за січень-серпень 2016 року нараховано пільг та субсидій (з урахуванням боргу на початок року) обсягом 918,1 мільйона при річних бюджетних призначеннях 964,9 мільйона гривень.

Враховуючи ріст тарифів та збільшення кількості отримувачів житлових субсидій, дефіцит вже у цьому році прогнозується на рівні 1 мільярда гривень.

Можуть виникнути проблеми і з фінансуванням профтехосвіти. Той факт, що його передали на обласний бюджет, створює додаткове навантаження на нього - понад 43 мільйони гривень. Крім того, у 2016 році на фінансування за рахунок коштів обласного бюджету було передано 12 профтехзакладів із обсягом фінансування понад 91 мільйона гривень без передачі відповідних фінансових ресурсів.

Але в розрахунках обсягу освітньої субвенції на 2017 рік для області враховано лише 49,1 мільйона гривень на шкільний компонент профтехосвіти, з яких для обласного бюджету – 36,5 мільйона гривень. Тому потрібні додаткові кошти.

Володимир Гунчик просить від нардепів домогтися внесення змін до законодавства для передачі 50% акцизного податку реалізації пального на заправках до спеціального фонду обласного бюджету на відповідні роботи в тих громадах, де немає.

Справа у тому, що в результаті передачі акцизу із заправок на місцеві бюджети деякі громади збільшили свої доходи в десятки разів. А інші громади, по території яких теж їздять автомобілі, що перевозять пальне, не отримують коштів на утримання доріг.

Також йшлося про функціонування вугільних шахт області. Відповідно до прогнозних показників, на Волині очікується річний вуглевидобуток у 2017 році – 334 тисячі тонн. Прогнозний показник доходу – 246,2 мільйона, а собівартість– 336,7 мільйона. Тому прогнозовані збитки – 90,5 мільйона, які треба покрити за рахунок Держбюджету. Ще Володимир Гунчик закликає домогтися виділення на продовження будівництва шахти №10 «Нововолинська» у 2017 році 450 мільйонів гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Своїми, украденими у волинян, нехай поділиться гном ср\ний...
Відповісти
Останні новини
Гунчик просить нардепів змін в держбюджеті ‒ хоче Волині більше грошей
31 жовтень, 2016, 10:43