Лучани просять комісію контролювати недобросовісного забудовника

Лучани просять комісію контролювати недобросовісного забудовника
У Луцьку забудовники скандального ЖБК «Відродження-2015» зменшили умовну висотність будинку, аби отримати позитивний експертний висновок. Проте мешканці сусідніх будинків просять перевірити законність подання нової декларації про початок будівництва, адже не бачать технічних можливостей для облаштування будмайданчика та складнощі із приєднанням комунікацій.

Про це йшлося 31 жовтня під час засідання постійної комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, ЖКГ, екології та енергозбереження.

Йдеться про будівництво житлово-будівельного комплексу «Відродження-2015», який зводять біля будинків №47 та 53. Новозбудоване торгово-офісне приміщення у перспективі може залишити мешканців без простору між будинками, тож люди просять «розібратися» із будівництвом.

Раніше декларацію про початок будівництва скасували та забудовник звернувся повторно, аби таки зареєструвати документ. Тож, під час попереднього засідання архітектурної комісії мешканці сусідніх будинків просили перевірити законність подання нової декларації та призупинити будівництво.

Представник державної будівельної експертизи Ольга Мамедова розповіла, що відбулася експертиза з питань міцності, надійності та довговічності, що стосується відповідності вихідним даним та дотриманню будівельних норм.

«Вони помилки врахували і виправили, і згідно із цим отримали позитивний висновок», ‒ зазначила Мамедова. Спеціаліст уточнила, що зменшили умовну висоту будівлі, не зменшуючи поверховості. Тож, верхній поверх житла використовуватимуть як творчу майстерню.

Голова комісії Андрій Козюра розповів, що заплановане зведення 10-поверхового будинку на 56 квартир та 7 творчих майстерень. Загальна площа забудови становитиме 3588 метрів квадратних.

За словами мешканців сусідніх будинків, початково забудовники планували меншу площу поверхів, тож «куди воно вилізе» у майбутньому – невідомо. Чоловік розповів, що їхні будинки і так підтоплює. Тому йому незрозуміло, куди йтиме водовідведення та каналізація. Окрім того, для будівництва необхідний будівельний майданчик, колія для крану, майданчик для розвантаження вантажівок тощо. Проте на території, яка зараз є, неможливо все облаштувати.

«Ми просимо це все взяти до уваги, коли ви будете розглядати решту документації», ‒ зазначив чоловік.

Мешканці хвилюються, щоб стріла крану під час будівництва не «літала» над головами людей. За словами Мамедової, сантехнічної частини обґрунтування та технічних умов експертам не надавали. Натомість Козюра звернув увагу на перевірку відповідності декларації. Тобто, коли забудовник подасть нову, ДАБІ має перевірити, чи не подали старої декларації. Тож, необхідна перевірка й робочої документації та завершеність проекту, відповідність проекту тому, який походив держбудекспертизу тощо.

Якщо ж будуть виявлені розбіжності, депутат радить подавати у суд та визначати дотримання усіх будівельних норм. Тому мешканців попросили інформувати у разі подачі якихось документів чи початок робіт.

«Ми будемо призначати комісії та вживати заходів, які у нашій компетенції», ‒ підсумував Козюра.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лучани просять комісію контролювати недобросовісного забудовника
31 жовтень, 2016, 15:09