У Луцьку відзначили день незалежності Польщі

У Луцьку відзначили день незалежності Польщі
Сусіди українців – поляки – 11 листопада відзначають день незалежності. А 2016-го виповнилося 98 років з тієї пори, як після 125 років поділу Польщі між Пруссією, Росією і Австрією, відродилась країна.

Урочистості з цієї нагоди сьогодні, 11 листопада, пройшли у Волинському драмтеатрі, - пише інформагентство Волинські Новини.



Як зауважив консул Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку Криштоф Савіцький, історія Польщі гарна, але часто болюча, проте її треба пам’ятати, щоб розуміти, як діяти в майбутньому.

«Наші предки чекали воскресіння Речі Посполитої десятиліттями, готувалися до цієї події, переконані в тому, що майбутні покоління житимуть в державі, якої тоді не було на карті Європи. Ми заборгували пам’ять і повагу усім, хто боровся за незалежну Польщу, за державу в якій ми живемо. Разом з тим героїзм, навіть мучеництво складно осягнути розумом. Патріотизм – це великий виклик для кожного. Вітчизна дає права, але також, як підкреслив Ципріан Норвід, є великим колективним обов’язком. Слова «Вітчизна» та «патріотизм» вмирають, коли стають для нас пустими фазами, бо не достатньо лише гарно говорити, треба й гарно діяти. Від нас сьогодні і наступних поколінь залежатиме майбутнє Польщі», - вважає він.

Почуття прив’язаності до власної країни має включати в себе повагу та солідарність до інших народів, наголосив він. Консул додав: глибоко помиляється той, хто вважає, що його народ стоїть вище всіх цінностей, або, що гірше, стоїть, вище народів.

«В момент, коли патріотизм змінюється в ідеологію, яка стоїть понад законом і передбачає занедбання моральних та етичних норм, тоді згасає світло, стається трагедія. Занадто багато дала нам історія, щоб забувати про те, що у різноманітності традицій, які є нашою спадщиною, ми маємо вбачати багатство, а не загрозу», - додав він.

В залі, крім гостей з Польщі, були присутні і волинські науковці, громадські діячі та посадовці, які прийшли зі словами вітань.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Рубльов з Савчуком скрізь встигають! А може в цей час їм жуки ставлять, а вони на фуршеті!
Відповісти
Прапор ювілярки, надіюсь, не роздерли на кшалт українського в Варшаві ?..
Відповісти
Останні новини
У Луцьку відзначили день незалежності Польщі
11 листопад, 2016, 23:16