На Волині вперше в Україні видали книгу про унікальний заповідник

На Волині вперше в Україні видали книгу про унікальний заповідник
На Волині презентували книгу про історію та унікальний світ Черемського природного заповідника. Видання називається «Земля Чірмуса і Оха».

Про це повідомляє ВРД НТКУ.

Це — перша в Україні спроба відтворення тисячолітньої історії не древнього міста чи села, а – болота й округи. Історичне минуле Черемського заповідника бере почин із грудня 2001-го. Проте його територія своїм корінням сягає далекої минувшини. Це доводить автори книги про цю чарівну місцину Полісся – літописець волинського лісу, заслужений журналіст України Валерій Мельник.

Протягом багатьох років він збирав цікаву інформацію та фотографував унікальний світ флори та фауни Черемського заповідника.

Головне, що переслідувало автора при написанні книги – бажання показати, що тих 3 тисячі гектарів, захованих у глушині волинських лісів Чірмуського болота, і та територія, що прилягає до них, була задіяна упродовж віків у європейському процесі.

Важливим доповненням характеристики природних ресурсів заповідника є екскурс у його давню і новітню історію, який для альбому зробила відомий на Волині історик і краєзнавець Олена Бірюліна.

«Завдання моє було – залюднити цю територію, ті села, які є найближчі до сьогоднішньої заповітної території. Вони є досить архаїчні, зі своїми назвами, з цікавими власниками цього кутка Волині. Коли я почала цікавитися з Валерієм Мельником – тут такі цікаві власники. Це найвідоміші волинські князі Острозькі, князі Сангушки», - розповіла Бірюліна.

Співавтором книги став і незмінний директор Черемського природного заповідника Степан Пащук. Радіє, що видання побачило світ у ювілейний рік створення заповідника. Каже, що за 15 років йому і його дружньому колективу вдалося зберегти і примножити зникаючі види флори та фауни. У цій місцині знайшли прихисток рідкісні птахи, зокрема, бородата сова, глушець і тетерук, інформацію про яких зібрано у виданні.

Книга написана для якнайширшого читацького загалу. Тут знайдуть цікаві факти школярі, науковці, краєзнавці. Представники влади, які фінансово підтримали це видання, відзначили його змістовне наповнення та привабливе оформлення. Кажуть, що такий альбом будуть із гордістю презентувати навіть гостям з-за кордону.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині вперше в Україні видали книгу про унікальний заповідник
16 листопад, 2016, 12:14