Економіка України нагадує гру в російську рулетку, - Пинзеник *

Економіка України нагадує гру в російську рулетку, - Пинзеник *
Зменшення зовнішнього боргу, стабілізація курсу валют та зміни в податковому законодавстві повинні стимулювати притік в країну інвестицій та покращення бізнес-клімату, - вважає колишній віце-прем’єр-міністр кількох урядів, кандидат у депутати від партії «УДАР» Віталія Кличка Віктор Пинзеник

Про це йшлося 8 жовтня під час прес-конференції у Луцьку.

Окрім того, Пинзеник представив кандидата у виборчому окрузі № 19 Олександра Киричука та пояснив своє рішення долучитися до політичної сили.

«Мені приємно працювати в команді, де я знайшов багато однодумців. Спільні моральні цінності, де розуміють, що таке діалог, де готові прислухатися до аргументів. Я займав і буду займати визначену політичну позицію всюди, де б я не був. Але я розумію, де корінь проблеми. Хоча це не входило в мої плани, та я прийняв рішення долучитися до команди Віталія Кличка з яким у мене хороший досвід спільної давньої роботи», - зазначив Пинзеник.

«Феномен Партії УДАР – це ті люди, які у ній знаходяться. Я пишаюся тим, що я член партії УДАР. Бо це феномен нашого суспільства і політикуму. Тому що партію УДАР підтримують однаково, як на Сході, так і на Заході», - додав Олександр Киричук.

Окрім цього Пинзеник висловив власну позицію щодо економічної ситуації в країні та методів її покращення.

На думку колишнього міністра фінансів, Україна повинна шукати можливості, аби залучати в державу гроші, але не в якості кредитних позичок, а зовнішніх і внутрішніх інвестицій. Для цього необхідно створити економічні важелі, які поки що заважають бізнесменам інвестувати в Україну. Серед проблем, які зупиняють іноземних підприємців - нестабільність обмінного курсу, неповернення ПДВ, рейдерські атаки, які стали помітними останнім часом.

Відчувається спад промисловості, зокрема у будівництві, транспортній галузі, сільському господарстві. Єдиний сектор, де є зростання, – це торгівля. Втім, розвиток цієї галузі відбувається за рахунок імпортних товарів, що своєю чергою спричинює коливання курсу і тиск на національну валюту.

Не меншою проблемою, на думку економіста, є нарощення боргів. Нині держава має 129 мільярдів доларів зовнішніх боргів. З них 60 мільярдів виплатити потрібно протягом року. Поки що єдиний вихід виплатити цей борг – це узяти новий.

«Чи легко країні позичити 60 мільярдів доларів? Не треба бути економістом. Я називаю це російською грою у рулетку: повезе – не повезе. Це ситуація не виникла в останній рік. Вона триває вже три роки і була недоброю усі три роки. Попередні роки вдавалося позичити. А цього року не вдається», - зазначає Пинзеник.

Доказом такої ситуації, на думку Пинзеника, є прихована девальвація національної валюти. Адже, зі слів економіста, майже 10 мільярдів доларів з резервного фонду пішло лише на утримання курсу.

Аби врятувати ситуацію, стверджує фінансист, потрібно провести низку змін. Зокрема, знизити рівень інфляції, дефіциту бюджету, створити інфраструктуру оптових ринків, зменшити податки на експорт аграрної продукції та оздоровити банківський сектор завдяки швидкій процедурі ліквідації проблемних банків і скасуванню частини неефективних податків.

Ключовим питанням залишається і подолання корупції завдяки, зокрема, ліквідації дублюючих зайвих ланок у системі органів влади.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.