Кожен 12-й волинянин має проблеми з нирками, - медики

Кожен 12-й волинянин має проблеми з нирками, - медики
Практично кожен 12-й волинянин має проблеми з нирками, - заявили учасники Всеукраїнської конференції, яка відбулась у Луцьку.

Про це повідомила ВОДТРК.

Результати багаторічних досліджень медиків свідчать, що саме у західних регіонах України нефрологічні захворювання одні з найпоширеніших. Доки європейські країни активно спрямовують кошти і зусилля медиків на своєчасну діагностику, українські ескулапи пасуть задніх. Причина в тому, що Україна відмовилася від масових медичних оглядів, а хвороби нирок протікають практично без симптомів. Найактуальніші проблеми нефрології обговорюють на Всеукраїнській конференції, що триватиме в обласному центрі протягом двох днів.

Луцьк обрали місцем проведення конференції не випадково. Саме в обласному центрі одними з перших в Україні ще 25 років тому почали активно впроваджувати програмний гемодіаліз, тобто, «штучну нирку». Начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель пригадує, що розпочинали з восьми пацієнтів.

Реєстр хронічних хвороб нирок на Волині ведеться з 2002-го року і нараховує майже тисячу волинян. Але, на думку Віктора Дорецького, завідувача нефрологічного відділення обласної клінічної лікарні, насправді таких хворих понад 120 тисяч.

Достеменно причин виникнення патологій нирок поки що ніхто не знає. Також надзвичайно актуальна тема дитячої нефрології.
Гемодіаліз необхідно проводити тричі на тиждень по чотири години. Тобто 156 днів на рік хворий на ниркову недостатність має провести на діалізі, кажуть медики. Інакше людина може померти. Важлива й фінансова сторона питання, а це 200 тисяч гривень щороку. Пересадка донорського органу значно ефективніша і дешевша. На жаль, проблема в тому, вважає Ірина Дудар, Віце-президент Асоціації нефрологів України, що у нашій державі, поки що, немає закону про трансплантацію донорських органів.

Медики кажуть, що пацієнт на гемодіалізі може прожити 15-20 років. З донорською ниркою — значно довше. Невпорядкованість законодавства прирікає хворих на ниркову недостатність українців на постійні незручності або дорогі операції за кордоном. У медиків – зв’язані руки, а у хворих на ниркову недостатність щоденно зменшуються шанси на життя. Із 770 українців, яким пересадили нирку протягом останніх років, волинян усього дев’ятеро.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Кожен 12-й волинянин має проблеми з нирками, - медики
12 жовтень, 2012, 08:29