Відбулися зміни процедури реєстрації прав для власників майна

Відбулися зміни процедури реєстрації прав для власників майна
Ключовим кроком у впровадженні реформ в Україні є прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», яким внесено зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Про це повідомили в управлінні державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Волинській області.

Державний реєстратор, відповідно до внесених змін, перед вчиненням будь-якої реєстраційної дії повинен надсилати повідомлення власнику майна з попередженням про вчинення з його майном відповідної дії.
Повідомлення власника об’єкта нерухомого майна здійснюється державним реєстратором у разі наявності відомостей про електронну адресу власника як адреси для зворотного зв’язку шляхом надсилання на таку електронну адресу інформації в електронній формі про тип заяви, її реєстраційний номер, дату та час подання, прізвище, ім’я та (за наявності) по батькові заявника з накладенням власного електронного цифрового підпису.

Дане нововведення дозволить власникам об'єктів нерухомості в Україні постійно тримати на контролі інформацію про власне майно.

Статтею 25 Закону врегульовано зупинення реєстраційних дій на підставі заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного нерухомого майна. Державний реєстратор також приймає рішення про зупинення/відновлення реєстраційних дій, якщо власником об'єкта нерухомого майна, яким подано заяву про заборону вчинення реєстраційних дій, у строк, що не перевищує десяти робочих днів, не подано рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили.

Отже, у випадку незаконної реєстрації власник може за своєю ініціативою зупинити реєстраційні дії та звернутись до суду з позовом про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного майна чи до правоохоронних органів.
Таким чином, розроблене Міністерством юстиції України законодавство врегулює питання незаконних захоплень об'єктів власності в Україні. Суттєвим нововведенням є те, що рішення державного реєстратора, витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав надаються в електронній та (за бажанням заявника) в паперовій формі. Такий витяг у паперовій формі надається з проставленням підпису та печатки державного реєстратора (стаття 21 Закону).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Відбулися зміни процедури реєстрації прав для власників майна
13 грудень, 2016, 10:42