У Луцьку відклали перейменування вулиці на честь загиблого Героя

У Луцьку відклали перейменування  вулиці на честь загиблого Героя
У Луцьку члени комісії з впорядкування назв вулиць міста після майже годинного обговорення можливості перейменування вулиці Ярощука на честь загиблого азовця, Героя України Андрія «Хоми» Снітка, відправили проект на доопрацювання. Депутати сподіваються, що представники громадських організацій дійдуть згоди між собою, аби не образити родин інших загиблих у війні на Сході.

Відповідне рішення прийняли 13 грудня під час засідання комісії.

До комісії надійшло звернення нардепа Андрія Білецького щодо перейменування вулиці Ярощука на честь загиблого азовця, героя України Андрія «Хоми» Снітка. На сайті петицій зареєстрували відповідне прохання, щоправда, воно набрало 70 голосів із 300 необхідних.

Очільник громадської організації «Члени родин загиблих на Сході «Надія» Любов Карабан зазначила, що Снітко проживав у селі Гораймівка, і там та в Маневичах на його честь перейменували вулицю та школу. На Волині ж за 3 роки війни – 193 загиблих, тож вона поставила питання, чи є у Луцьку 193 вулиці, які можна перейменувати.

Натомість очільник Цивільного корпусу «Азов» на Волині Андрій Д’яченко зазначив, що Снітко навчався в університеті і міг спокійно продовжувати це робити. Але хлопець пішов добровольцем та загинув, накривши своїм тілом гранату і захистивши таким чином побратимів. Юний Герой здійснив подвійний подвиг, а в День захисника України Президент вручив мамі загиблого зірку Героя.

Д’яченко наголосив, що ніхто не порівнює героїчність. Натомість пора виховувати патріотизм, а перейменована вулиця може бути гарним прикладом для студентів, які навчалися разом із героєм та тепер ходитимуть по вулиці, названій на його честь. Тож, образ цього хлопця мав би символізувати усіх загиблих лучан та волинян.

Натомість депутат Майя Шостак зазначила, що назвавши вулицю на честь одного із загиблих, зроблять боляче іншим родинам. Снітка вшанували вулицями та назвами навчальних закладів. У Луцьку теж є загиблі, які віддали життя, і всі вони є Героями. Натоміть Петро Троневич зазначив, що не варто підходити до питання по-обивательськи, треба розглядати його з державницької позиції. «Нам не треба ставати в чергу за визнанням, як в чергу за ковбасою», – зазначив він. Троневич вважає, що подвиг Снтіка – особливий, бо він закрив тілом гранату і віддав життя за друзів своїх, вчинивши таким чином подвійний подвиг.

«Не в Гораймівці, не в Маневичах – в кожному населеному пункті має бути школа, вулиця Снітка, якщо ми хочемо виховати молодь… нам треба виховувати таких людей, як Андрій Снітко», – підсумував Троневич.

Представник Інституту національної пам’яті Леся Бондарук зазначила, що образ бійця увіковічений у творі Василя Шкляра «Чорне сонце» і ним захоплюються люди з усієї України. Голова комісії Юлія Вусенко наполягала, що не прислухатися до думок родин загиблих у війні не мають морального права.

Тож, можливо, варто зробити місце, де будуть імена усіх Героїв, і кожен зможе їх вшанувати. Депутат Павло Данильчук зазначив, що, можливо, варто називати вулиці на честь збірних образів. Натомість помічник нардепа Білецького Олександр Дмитрук зауважив, що у луцьку є вулиці, названі на честь великих полководців УНР, натомість немає вулиці, скажімо, вояків УНР. Це є свідченням того, що на прикладі конкретних людей виховують націю.

«Ми завжди вибираємо найвизначніших. Ми пам’ятаємо Леоніда, але не знаємо імен усіх спартанців», – зазначив Дмитрук. Депутат Тарас Шляхтич натомість зазначив, що тут акценти розставила історія, а зараз питання Снітка надто болюче.

Відтак, обговорення питання тривало майже годину. Депутати так і не дійшли до спільного знаменника, тож вирішили поки відправити питання на доопрацювання. Обранці громади сподіваються, що представникам громадських організацій вдасться дійти згоди у цьому питанні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
вулиця Карабаса-Барабаса набагато приємніша)))
Відповісти
прийдуть наступні - і їм буде робота з перейменуванням! Херої конюктурні...
Відповісти
*Діячі*міської ради-Ви за 25 років не зробили десятої долі того,що зробив Ярощук.Потрібно увіковічнювати пам*ять героїв ,особливо молодих людей,які віддали найдорожче ,в т.ч. назвою вулиць їх іменами,але підходити до цього відповідально.
Відповісти
А чому чіпати вулицю Ярощука?В нас багато вулиць таких як ВЕТЕРАНІВ, МОЛОДІ, ПРАВДИ, СВІТЛА,ШПИТАЛЬНА, СТЕПОВА.Тоді нікого не буде ображати перейменування.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку відклали перейменування вулиці на честь загиблого Героя
13 грудень, 2016, 13:12