Без пам’ятника Бандері: депутати Луцькради підтримали бюджет-2017

Без пам’ятника Бандері: депутати Луцькради підтримали бюджет-2017
Депутати Луцької міської ради підтримали проект бюджету на 2017 рік. Проте виділення із нього 350 тисяч на пам’ятник Бандері так і не знайшло необхідної кількості голосів.

Таке рішення прийняли під час сесії у четвер, 12 січня.

Як ідеться у проекті бюджету на 2017 рік, очікувані надходження становлять 1,351 мільярда гривень. Зокрема найбільше доходів очікують від податку на доходи фізичних осіб – 504,8 мільйона гривень, місцеві податки (податок на житлову нерухомість, на нежитлову нерухомість, плата за землю, транспортний податок, збір за паркування, туристичний збір, єдиний податок) – 209 мільйонів. Освітню та медичну субвенції в бюджет міста передбачено в обсягу 282,67 мільйона та 177,6 мільйона відповідно.

У 2017 році на Луцьк передали частину «державних» видатків, зокрема оплату комунальних послуг та енергоносіїв загальноосвітніх навчальних закладів – 28 мільйонів гривень, видатки на утримання обслуговуючого персоналу загальноосвітніх навчальних закладів – 64,7 мільйона, інші видатки з утримання загальноосвітніх навчальних закладів – 8 мільйонів, видатки на харчування пільгової категорії дітей у загальноосвітніх навчальних закладах – 8,16 мільйона, оплату комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я – 15,2 мільйона, надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг – 2 мільйона, компенсацію за пільговий проїзд – 20 мільйонів, витрати на профтехосвіту – 56 мільйонів.

Бюджет розвитку передбачений у сумі 82 мільйони, ще 10-15 мільйонів можуть залучити від міжнародних фінансових інституцій.

Зокрема депутати зняли 3 мільйони гривень із фінансування придбання автобуса для дитячих колективів міста, натомість планують купити його пізніше на баланс виконавчого комітету, щоб мати змогу перевозити і колективи Палацу культури, і спортивні колективи, і дитячі колективи. Тому наразі передбачають 500 тисяч гривень на нерегулярні перевезення колективів за рахунок приватних перевізників, що дозволить вивчити, скільки та яких автобусів потрібно для цього купувати потім.

Також підтримали пропозиції передбачити 300 тисяч гривень на підтримку спортивних клубів, які грають у вищих спортивних лігах, 200 тисяч на розробку ПКД Центру реабілітації учасників бойових дій, 150 тисяч для розробки ПКД добудови музичної школи №3, 270 тисяч на придбання літератури та періодичних видань для бібліотек, зокрема про історію Луцька, 1 мільйон на розробку комплексної схеми організації дорожнього руху в місті, виділення 880 тисяч на придбання автобуса для виконавчих органів, 51 тисячу на ремонт приміщення для ГО «Джерело життя», 500 тисяч гривень на підтримку органів самоорганізації населення, 150 тисяч на ПКД капітального ремонту амбулаторії на вулиці Корольова, 20 тисяч для сплати комунальних послуг організації «Поршень Волині», 9 тисяч для підтримки міської організації інвалідів, 15 тисяч на пам’ятник жінці, яка загинула через падіння луцької зупинки.

Дискусію викликало питання про виділення 350 тисяч на спорудження пам’ятника Степану Бандері. У підсумку вирішили не виділяти кошти, а натомість провести обговорення, переглянути проект пам’ятника і розглянути можливість перенести його у сквер навпроти прокуратури області.

Також вирішили створити депутатський фонд на 4,2 мільйона гривень за рахунок зняття коштів із фінансування пільгових перевезень. Тобто, кожен депутат отримає по 100 000 гривень. Проте міський голова Микола Романюк наполягає, що вділяти ці кошти на матеріальну допомогу заборонено. Він вважає, що через бюрократію, перевірки КРУ та інші аспекти депутати згодом самі відмовляться від тих фондів.

А ще депутати не підтримали виділення 2,5 мільйона на викуп житла мешканців гуртожитку №1 на Дружби Народів,2. Нагадаємо, гуртожиток – на балансі ПАТ «Електротермометрія», а підприємство відмовляється «віддати» житло мешканцям безплатно.

За словами депутата Євгена Ткачука, там живуть 108 сімей, а на викуп кімнат кожної сім’ї виходить приблизно по 23 тисячі гривень. А депутат Олександр Кравченко вважає, що фінансувати викуп без співфінансування мешканців – не по-господарськи. Секретар ради Юлія Вусенко відзначає, що на Відродження,22 у Луцьку є сім’ї, які живуть в одному блоці із студентами, тому ситуація ще гірша. Тому, мовляв, викуп може створити небезпечний прецедент. Ігор Поліщук вважає, що треба краще вивчити ситуацію, адже у гуртожитку є сім’ї, які можуть самі заплатити за кімнати, або хоча б частину.

Також проект не підтримав міський голова Микола Романюк, адже це може бути «скринька Пандори», бо у Луцьку є й інші гуртожитки, де мешканці теж можуть захотіти викупу. Він доручив першому заступнику створити робочу групу із депутатів та відповідних посадовців, щоб до кінця січня напрацювати вирішення проблеми.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Невже?? Хоч одне правильне рішення в даний час.
Відповісти
"Ай мольодєць"
Відповісти
Бандера не герой.Добре що не підтримали рішення про встановлення памятника.Не час для памятників.Враження що хтось на цьому хоче заробити.Нехай краще щось корисне буде зроблене за ці гроші для міста.
Відповісти
а бандерофіли за своі кошти десь за луцьком на приватній територіі що хоч витворяють
Відповісти
Останні новини
Без пам’ятника Бандері: депутати Луцькради підтримали бюджет-2017
12 січень, 2017, 13:09