За що судили Микитюка: подробиці справи

За що судили Микитюка: подробиці справи
Луцький міськрайонний суд визнав винним у вчиненні корупційного адмінправопорушення депутата Волинської облради, колишнього начальника Ягодинської митниці Романа Микитюка.

Тепер стали відомі подробиці цієї резонансної справи, - пише Юрій Горбач на шпальтах Четвертої влади.

Так, 10 березня 2016 року під час сесії облради розглядалося питання про погодження на приведення існуючого поділу лісів Фермерського господарства «Аміла» в Турійському районі, головою якого і є депутат Роман Микитюк, у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок.

Однак, при наявності приватного інтересу голови ФГ «Аміла» та представницькими повноваженнями депутата, Микитюка не виконав вимог Закону України «Про запобігання корупції». Тобто – не повідомив про потенційний конфлікт інтересів ані профільну депутатську комісію, ані Національне агенство з питань запобіганню корупції, ані голову Волинської облради.

Більше того, Роман Микитюк ще й позитивно проголосував за рішення, що стосувалося його фермерського господарства.

Тому правоохоронці склали на депутата протоколи про адміністративні правопорушення передбачені частинами 1 і 2 статті 172-7 Кодексу про адміністративні правопорушення (неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів та вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів, – авт.).

Як йдеться в постанові суду, в судовому засіданні Роман Микитюк свою вину у вчиненні адміністративних правопорушень не визнав. У письмових поясненнях зазначив, що в день голосування по рішенню № 3/36 від 10 березня 2016 року він подав та зареєстрував до голосування голові Волинської обласної ради листа, в якому повідомив про потенційний конфлікт інтересів.

«Разом з тим, Роман Микитюк зазначив, що він не голосував при прийнятті Волинською обласною радою рішення № 3/36 від 10.03.2016 року «Про погодження на приведення існуючого поділу лісів ФГ «Аміла» Турійського району у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок», можливо, хтось при проведенні голосування натиснув кнопку замість нього», – йдеться в постанові суду.

Також депутат вважає, що навіть якщо він і проголосував, то винесене обласною радою рішення є технічним і жодним чином не надає ніяких матеріальних благ для його фермерського господарства.

«Сам по собі факт отримання погодження при Поділі лісів на категорії у відповідності до Порядку, встановленого КМУ, не є матеріальним благом чи будь-якою перевагою, яку могло би отримати таким чином ФГ «Аміла» через його службове становище», – йдеться в документі.

Однак суд встановив, що Роман Микитюк все-таки голосував за прийняття рішення стосовно його фермерського господарства, однак потім звернувся до голови облради з проханням не враховувати його голос.

Також суд опитав депутатів облради, які сидять поруч із Романом Микитюком. Вони підтвердили, що він не повідомляв про конфлікт інтересів і спростували його версію про те, що «можливо кнопку натиснув хтось інший».

Також Роман Микитюк до суду запросив одного свідка, ім`я якого невідоме. Той не зміг спростувати чи підтвердити голосування Романа Микитюка за рішення стосовно його фермерського господарства, однак сказав, що депутат «ходив по ряду, в якому сидів» під час голосування.

Зрештою, суд взяв до уваги те, що проекти рішень розміщуються на офіційному сайті ради не пізніше, ніж за 20 днів до початку сесії, тож депутат мав можливість належно повідомити про конфлікт інтересів. Суд постановив визнати винним депутата у вчиненні адміністративних правопорушень пов`язаних з корупцією і оштрафувати його на 5100 гривень.

Роман Микитюк готується оскаржувати таке рішення Феміди в апеляційній інстанції.

Нагадаємо, Роман Микитюк – не новачок у Волинській обласній раді. Депутатом облради він був з 2002 до 2006 року, вдруге обраний депутатом у 2013 році від Партії регіонів, втретє – у 2015 році за списком партії «Наш край». Між тим, у 2010-2011 роках був депутатом Львівської обласної ради.

Тривалий час Роман Микитюк працював у структурах митниці. Виконував обов`язки начальника Ягодинської митниці у 1999 році, був начальником Ягодинської митниці у 2003-2005 роках, 2011-2013 роках.

Фермерське господарство «Аміла» – родинний бізнес Микитюків. Зараз його головою є сам колишній митник.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
довго сміялися волинські митники і депутати
штраф - майже двісті баксів
Відповісти
Тепер я своїм кріпакам заплачу на 5100 меньше
Відповісти
Їдьте в Турійськ і там вам усе розкажуть- про літаки, саун, кріпаків, лісоповал, поля, контрабанду....
Відповісти
То це та Аміла ,що в Володимирі дорогу аби як прокладала ?Якщо був митником ,то вже ясно ,що злодій і такому ,навіть по морді видно пора сидіти ,а його ще й депутатом вибрали продажні поліщуки .
Відповісти
Жорстока, скупа, скаредна людина. Такому не в погонах фотографуватись, а з торбою гоголівського плюшкіна.
Відповісти
Останні новини
На Волині замерз чоловік
12 січень, 2017, 14:26
За що судили Микитюка: подробиці справи
12 січень, 2017, 14:20