Пам’ятник Бандері у Луцьку треба перенести, - експерти

Пам’ятник Бандері у Луцьку треба перенести, - експерти
Луцькі експерти вважають недоречним встановлення пам’ятника Степану Бандері біля РАЦСу.

Про це пише Конкурент.

Дискусія про встановлення пам'ятника Степану Бандері біля луцького РАЦСу триває вже давно. Нарешті, напередодні Нового року, визначилися з датою і вартістю постаменту. Однак рішення про виділення з міського бюджету 350 тисяч гривень на добудову пам'ятника Бандері депутати на сесії так і не підтримали. Щоправда, з'явилася пропозиція змінити місце для постаменту. Депутат міськради Олександр Кравченко запропонував увіковічнити Степана Бандеру у сквері навпроти обласної прокуратури.

Про те, чи варта уваги така ідея та чи взагалі потрібен пам'ятник Бандері в Луцьку, журналісти поцікавився у луцького архітектора Андроша Бідзілі та керівника ГО «Мистецький трамплін», яка, власне, зініціювала створення «Бандера Square», Романа Гаха.

Архітектор Андрош Бідзіля зазначив: «Я ще колись казав і відмовився від участі в журі. Якщо ви його поставите біля будинку урочистих подій, то москалі не будуть на наших дівчатах одружуватися. Це жарт, звісно, але насправді ставити там пам'ятник – це абсурд. Якщо навпроти прокуратури – то, звичайно, там можна, там вулиця Бандери. Я взагалі проти пам'ятників, хоча я автор тих пам'ятників, які стоять в Луцьку. Шевченко, Грушевський – це одне, а щодо Бандери – це неоднозначно. Та й зараз, мені здається, не до пам'ятників взагалі. І люди неоднозначно до цього ставляться».

Керівник ГО «Мистецький трамплін» Роман Гах (облаштовували «Бандера Square») вважає: «Вони хочуть поставити пам'ятник Бандері перед РАЦСом, але кожен адекватний лучанин розуміє, що там йому не місце. Ми насправді проти того, щоб у найближчі 50 років встановлювали пам'ятники і висували історичні постаті на передній план, бо, як бачите, ні до чого хорошого це не приводить. Історія сама покаже і нащадки наші будуть вирішувати, кому потрібно встановлювати пам'ятники».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Наші хлопці гинуть на сході знову(гірка полонка)а вам пам'ятник Бандері потрібен?для чого?
Відповісти
Задовбали ви вже з своїм Бандерою. Живемо добре, проблем немає, ще пам'ятників по наставляти і все. Пам'ятники ставлять на кладовищах і крапка.
Відповісти
Усі притомні лучани проти встановлення пам'ятника Бандері.
Відповісти
Не треба переносити, треба не встановлювати памятників вельми суперечливим історичним персонам.
Відповісти
А головне питання так і зависло-що робити з оцим постаментом,який "прикрашає"площу?Так і ЗАГСу там скоро не буде.Все пішло в віртуальний світ.Одружись за добу-розлучись за 12 годин.
Відповісти
Повністю підтримую : Бандера далеко не герой України.
Відповісти
Останні новини
Пам’ятник Бандері у Луцьку треба перенести, - експерти
13 січень, 2017, 19:35